PERLUKAH SEBUAH SURUHANJAYA SIASATAN DIRAJA
UNTUK POLIS DITUBUHKAN?


Assamu'alaikum wm.wbt

 

Saudara-saudara pembaca budiman.

Perdana Menteri, Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi [Pak Lah] pada 31.1.2004 melalui Mingguan Malaysia 1.2.2004 [di ms 2]  mengumumkan pembentukan sebuah Suruhanjaya Siasatan DiRaja (Royal Commission of Inquiry) untuk Polis yang dianggotai oleh 16 orang ahli yang akan diumumkan pada hari Rabu 4.2.2004 setelah mendapat perkenan Yang DiPertuan Agong.

 

Penubuhan Suruhanjaya ini adalah untuk mengenal pasti langkah-langkah yang boleh diambil untuk mempertingkatkan Pasukan Polis DiRaja Malaysia [PDRM] menjadi sebuah pasukan polis yang berwibawa dan dihormati dalam menjalankan tugasnya secara professional.

 

Persoalannya sekarang ialah adakah perlu Suruhanjaya Siasatan DiRaja seperti itu ditubuhkan?

 

Jawapannya, Suruhanjaya itu tidak perlu ditubuhkan kerana ia merupakan satu gimik politik UMNO untuk mendapat undi pada pilihan raya ke-11 nanti. Semenjak pasukan polis ditubuhkan dari zaman penjajah sehingga zaman pemerintah Allahyarham Tun Hussein Onn, PDRM telah menjalankan tugasnya penuh professional. Imej pasukan polis ketika itu dipandang mulia oleh masyarakat. Jarang kita mendengar anggota polis terlibat menyalahgunakan kuasa, rasuah, melakukan jenayah seperti merogol mangsa di bawah kawalannya, merompak, mencuri, ponteng tugas, mengabaikan tugas yang diamanahkan dan sebagainya lagi.

 

Pasukan polis ketika itu menjalankan tugas dengan penuh professional, cekap dan berkesan. Sebarang kejadian jenayah yang berlaku dapat ditangani dengan cepat dan berkesan. Contohnya Kumpulan jenayah yang kejam ketika itu seperti Botak Chin, perang gerila oleh pemberontakan pengganas komunis di dalam bandar-bandar dalam era 70-an sehingga berjaya menembak mati bekas Ketua Polis Negara dan pelbagai kejadian jenayah lagi dapat dibendung dengan paling berkesan. Sumber maklumat dan sistem risikan menjadi medan rujukan tempatan dan antarabangsa. Pasukan polis kita ketika itu mendapat sanjungan dan pengikhtirafan dunia antarabangsa.

 

Sekarang mengapa perkara seumpama ini tidak berlaku lagi. Imej PDRM di kaca mata masyarakat tempatan dan antarabangsa jatuh merudum. PDRM dan anggotanya melakukan pelbagai jenayah seperti menyalahgunaan kuasa, rasuah, merompak, menipu, siri-siri perogolan dilakukan oleh anggota polis, pecah amanah dan sebagainya lagi.

 

Merujuk kepada laporan yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Polis tahun 2002 yang dibentangkan di Parlimen pada 16.10.2003 menunjukkan bahawa seramai 754 orang anggota polis dikenakan tindakan tatatertib akibat melakukan pelbagai kesalahan. Peningkatan perlakuan salahlaku di kalangan anggota polis meningkat sebanyak 30.7 % berbanding tahun 2001 sangat membimbangkan kita, malah sumber Jabatan Perdana Menteri sendiri dalam laporanya menyebut bahawa Kementerian Dalam Negeri [KDN] yang paling tinggi terlibat dalam salahlaku anggotanya  dengan rasuah berbanding dengan Kementerian-kementerian lain [M.Kayveas, di lobi Parlimen, 8.10.2003].

 

Dalam pada itu, R.N. Rajah daripada parti PRIM telah menghantar memorandum bertajuk, “ Judge, Jury, Prosecutor and Executioner “  pada Ogos 2003 kepada PM, TPM, Rais Yatim, Norian Mai, Parlimen dan SUHAKAM memaklumkan bahawa dalam tempoh 10 tahun sejumlah 635 orang yang disyaki penjenayah telah ditembak mati oleh polis. Daripada jumlah itu seramai 355 orang ialah rakyat tempatan. Jadi mengikut kenyataannya itu, 1.3 orang terbunuh ditembak polis setiap minggu.

 

Di samping itu, orang tahanan dalam lokap polis yang ketika itu di bawah pengawasan polis juga turut didapati mati semakin menjadi-jadi dewasa ini tanpa sebab-musabab yang munasabah seperti kes yang terjadi kepada Ho Kwai See pada 4.8.2003 yang mati di Penjara Sungai Buluh dan Mahkamah Tinggi, Kuala Lumpur pada 20.8.2003 menolak rayuan keluarganya untuk membuat post-mortem atas kematiannya itu. (Utk maklumat tambahan, sila lihat dan baca tulisan Salleh Buang di UM 13.10.1998 di siarkan di bawah) .

 

Hal-hal ini terjadi banyak sebab, tetapi sebab yang paling penting dan “core “nya kerana ia disebabkan peranan yang dimainkan oleh UMNO dan pemimpin-pemimpinnya  Pasukan polis yang dahulunya begitu professional dalam menjalankan tugasnya tanpa mengira fahaman politik, latar belakang kedudukan orang yang disyaki, tanpa mengira kaum, agama dan bangsa Apabila ada kesalahan daripada segi Undang-undang dan ada laporan rasmi dibuat, maka mereka tanpa lengah-lengah lagi terus menjalankan tanggungjawab seperti yang diperuntukkan di bawah Undang-undang dan Akta Polis 1967.

 

Peristiwa seperti itu,  tidak berlaku lagi terutama semasa pemerintahan Mahathir selama 22 tahun, demi untuk mengekalkan kuasanya dan untuk survival UMNO, pasukan polis telah dipergunakan dan diperkudakan ikut nafsu serakahnya bagi mencapai matlamat peribadinya itu, bukan untuk keadilan dan kebenaran. Perlakuan ini terpaksa diwarisi dalam pemerintahan Pak Lah, sebab itu ia hendak sangat penubuhan Suruhanjaya ini untuk menutup kepincangan UMNO itu.

 

Ini bukan merupakan satu fitnah atau satu pembohongan. Rakyat boleh menjadi saksinya, beratus laporan rasuah, menyalahgunaan kuasa, menyeleweng, pecah amanah dan salahlaku yang melibatkan pemimpin-pemimpin UMNO yang dibuat oleh PAS, Keadilan dan DAP yang disertakan dengan bukti-bukti yang lengkap bukan dengan cakap-cakap kosong tanpa bukti tidak pernah diambil endah langsung oleh pasukan polis.

Pemimpin-pemimpin UMNO boleh bercakap apa sahaja yang terlintas di hati dan di fikiran mereka. Mereka boleh menghina Islam, mereka boleh menghina Nabi, mereka boleh menghina ulama, mereka boleh mengeluarkan sebarang perkataan yang boleh dianggap menghasut dan boleh didakwa di bawah Akta Hasutan atau OSA kalau sekiranya perkataan ini dikeluarkan dari mulut pemimpin-pemimpin parti pembangkang. Mereka bolehlah diumpamakan sebagai Nabi dan Rasul yang perkataan yang keluar dari mulut mereka adalah wahyu yang wajib ditaati tidak sesiapa yang boleh melanggari.

 

Kalau hendak diperkukuhkan di sini satu-persatu perkataan yang pernah dikeluarkan oleh pemimpin UMNO terutama Mahathir, tidak kecukupan kertas dan masa untuk mengutip balik kata-kata tersebut. Pihak polis tidak mengambil tahu pun.  Mereka asyik menjaga kepentingan UMNO dan pemimpinnya sahaja .

 

Contohnya: Isu samseng yang diucapkan oleh Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat, MB Kelantan dan merangkap Mursyidul Am PAS. Laporan polis telah dibuat oleh Mat Zanu Teh [62] dari Baling, Kedah dan seorang lagi Daud Tahir [72] dari Kampung Bemban, Kota Bharu. Polis terus bertindak menyoal-siasat Nik Aziz selama dua jam di pejabatnya pada 17.9.2003.

 

Pada 2.10.2003, jam 11.30 pagi pula, Abdul Fatah Harun [MP Rantau panjang] bersama-sama dengan Wan Nik Wan Yusuf [MP Bachok] dan Mohamad Nasir Che Daud [MP Kuala Krai] membuat laporan polis di Balai Polis Dang Wangi berhubung kenyataan Mahathir di konvensyen BN Terengganu pada 16.8.2003 di SMK Tun Telanai menghina Tuan Guru Dato’ Seri Abdul Hadi Awang, MB Terengganu dan juga Presiden PAS sebagai ulama berserban, berjubah dan berjanggut sebagai topeng melindungi perbuatan jahatnya. Di samping itu, Mahathir berkata: “Tuhan yang PAS sembah Bismillahi samseng, hi penjahat, saya tak tahulah bahasa Arab, samseng wa jahat. Inilah tuhan samseng sebab itu dia sesat “[BM 23.6.2002, ms:4]

 

Di PWTC di Mesyuarat Agung UMNO pada 22.6.2002, Mahathir menghina dan memperlecehkan ayat-ayat suci Al-Quran dengan menyebut: “akronim UMNO ada disebut dalam Al-Quran – Ya ayyuha al- ladzina amanu. Amanu [kata Mahathir] sama dengan UMNO. Perkataan PAS tidak ada dalam Al-Quran yang ada hanya “PIS” [ertinya dalam bahasa Inggeris ialah kencing]. Soalnya kenapa polis berdiam diri dalam masalah ini walaupun laporan telah dibuat.

 

Ekoran persaraan beliau sebagai PM pada 31.10.2003, di seluruh Negara telah membuat laporan polis berhubung dengan salahlaku beliau memerintah Negara selama 22 tahun termasuk yang membuat laporan itu ialah saudara Ezam Mohd. Noor [Ketua pemuda Keadilan] dan Salahudin Ayob [Ketua Pemuda PAS], tetapi amat malang bagi Negara ini yang menjunjung prinsip keadilan apabila laporan ini dibuat, Rais  Yatim membuat kenyataan bahawa kerajaan akan mengambil tindakan Undang-undang terhadap sesiapa yang membuat laporan terhadap Mahathir.

 

Di samping itu, pihak pasukan polis juga turut memberi kerjasama yang amat erat terhadap sebarang aktiviti yang dibuat oleh UMNO. Contohnya, konvoi menjelajah seluruh Negara yang dianjurkan oleh Pemuda UMNO mendapat kerjasama yang amat erat daripada pasukan polis yang bertindak sebagai pengiring, malah ada pergawai polis yang terlibat dalam acara ini, tetapi larian bendera oleh Pemuda PAS Kedah sempena 50 tahun PAS pada 4 – 7.6.2001 disekat dan konvoi bermotorsikal oleh Pemuda PAS [seperti pemuda UMNO lakukan] pada Jun 2003 turut mengalami nasib yang sama .

 

Pihak polis juga memberi kebenaran dan permit untuk UMNO mengadakan aktivitinya seperti Perhimpunan Puteri UMNO di Taman Rekreasi Gunung Keriang, Kedah pada 25.8.2001, Abdullah Ahmad Badawi berceramah secara terbuka di Terengganu sempena Pelancaran Puteri UMNO, polis benarkan Majlis Tindakan Rakyat Kelantan mengadakan perhimpunan menentang pindaan Perlembagaan negeri, Masjid Bedong, di Kedah digunakan oleh MB Kedah pada 31.7.2001, Masjid Sultan Abdul Aziz Shah, Sungai Pencala pada 29.7.2001 dan pelbagai aktiviti lagi dilakukan di seluruh Negara mendapat kerjasama polis malah ada pegawai polis yang berada di atas pentas bersama-sama dengan pemimpin UMNO, walaupun majlis itu bercorak kepolitikan bukan urusan rasmi.

 

Terdapat dua orang Ketua Polis Negeri yang merupakan penyokong kuat UMNO, mereka ialah Dato’ Othman Talib, bekas Ketua Polis Terengganu, kini Ketua Polis Pulau Pinang dan Ketua Polis Selangor Dato’ Mohd. Noor Hamat yang bertindak menceroboh DUN Selangor dan mengheret [bagaikan anjing kurap] Teng Chang Khim ADUN Klang. Malah bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Norian Mai demi untuk menjaga kepentingan UMNO terpaksa berbohong pada 11.4,2001 menyatakan Pergerakan Reformasi melalui parti Keadilan merancang mengadakan rancangan rampasan kuasa secara militant dan meneruskan demonstrasi jalanan.

 

Pergerakan ini menyimpan bahan-bahan letupan seperti bom, grenade launchers, Molotov cocktails, bail-bearing dan sebagainya dan sehingga kini kerajaan khususnya pihak polis gagal mengemukakan bahan-bahan yang disebutkan itu ke hadapan rakyat, Berdasarkan affidavit-affidavit yang dikemukakan oleh Reformasi 6 yang kena ISA dua tahun menafikan yang mereka disoal-siasat berhubung kenyataan Norian Mai itu. Isu senjata berbahaya ini senyap begitu sahaja dan mereka yang ditahan itu menjadi mangsa bagi memperkukuhkan semula kedudukan UMNO dengan bantuan pasukan polis.

 

Berbanding dengan aktiviti-aktiviti anjuran PAS dan Keadilan, terlalu sukar untuk mendapat permit dan kebenaran untuk menjalankan aktiviti masing-masing. Jangan harap untuk mendapat kerjasama polis untuk mengadakan di tempat terbuka, malah di tempat sendiri pun kena halau macam anjing kurap juga.

Beratus-ratus laporan polis telah dibuat oleh PAS mengenai keganasan polis menceroboh, memukul dan menembak gas pemedih mata untuk menyuraikan perhimpunan yang diadakan dalam premis sendiri yang tidak perlu ada kebenaran polis. Satu pun tidak disiasat, malah tekanan semakin kuat daripada pihak polis bagi menghalang PAS dan Keadilan mengadakan ceramah dan perhimpunan seperti yang berlaku di Selangor pada 16.1.2004 dan di Pasir Salak, Perak pada 25.1.2004.

 

Khusus kepada pihak tertentu dalam pasukan polis yang menjadi ahli dan penyokong UMNO. Perhatikan sindiran tajam daripada Tan Sri Musa Hitam [BH,19.7.2001]: “Sekiranya ada kakitangan polis berminat untuk mempertahankan kedudukan UMNO, baiklah mereka meletakkan jawatan dan bergiat aktif dalam politik. Mereka tidak boleh berselindung di sebalik jawatan polis membantu kuasa UMNO/BN“.

 

Sebaliknya, apabila ada laporan dibuat atau tanpa laporan, hanya dengar-cakap sahaja [hear say] atau laporan dibuat sendiri oleh pihak polis, pihak polis cepat-cepat menyiasat dan mengambil tindakan seperti kes Ezam Mohd. Noor, Ketua Pemuda Keadilan berkaitan dengan isu demonstrasi jalanan. Dengan satu laporan yang dibuat oleh wakil Pemuda, Zulifli Alwi dan polis, pihak polis sendiri, Ezam ditangkap dan disoal-siasat pada malam hari raya Aidul Adha tahun 2001.

 

Mingguan Malaysia, 1.2.2004 di muka depan, menyiarkan polis mula menyiasat khatib yang membaca khutbah di Masjid Batu, Permatang Pauh, Pulau Pinang berhubung kes bunuh dan rogol Nurul Huda Ghani seorang anak Ketua cawangan UMNO Pekajang, Johor yang mengaitkan tragedi itu sebagai balasan Allah kerana UMNO menolak hudud. Menurut Ketua Polis Pulau Pinang Othman Talib ia disiasat di bawah Seksyen 298A Kanun Kesiksaan yang jika bersabit kesalahan boleh dipenjara sehingga 5 tahun kerana ada unsur cuba memecah-belahkan masyarakat. Syabas….. Pantas bertindak, sesuai dengan slogan Cepat dan Mesra, walaupun bukan menerima laporan secara rasmi, tetapi hanya melalui ruangan forum di UM keluaran hari Khamis 29.1.2004. Berlambak-lambak isu sikap double standard polis ini untuk dimuatkan dalam laman ini, tetapi tidak larat untuk menaip, di lain masa jika ada keperluan akan diusahakan untuk tatapan rakyat bagi menunjukkan polis ini bekerja untuk siapa, untuk rakyat atau untuk UMNO.

 

Saya berkeyakinan penuh bahawa kerajaan pimpinan UMNO ini tidak akan pedulikan saranan-saranan yang akan dibuat oleh Suruhanjaya ini sekiranya saranan-saranan itu boleh melemahkannya, melainkan saranan-saranan yang membawa keuntungan kepada UMNO. Ini bukan cakap kosong tanpa bukti. Lihat laporan yang dibuat oleh SUHAKAM yang ditubuhkan oleh Akta Parlimen pun boleh dibakul-sampahkan dan menghargai langsung peranan yang dimainkan oleh Ahli SUHAKAM bagi memperbaiki Hak Asasi Manusia di Malaysia selaras dengan piawai yang ditetapkan oleh PBB. Ini kerana cadangan-cadangan SUHAKAM itu merugikan politik UMNO dalam jangka panjang. Rakyat akan celik politik dan menolak UMNO kerana UMNO menjalankan pentadbiran tidak telus.

 

Dalam laporan SUHAKAM yang dikeluarkan pada tahun 2001, SUHAKAM mendapati kerajaan pimpinan UMNO, pertama, penguatkuasaan Undang-undang secara terpilih mengadakan perhimpunan. Kedua, berlakunya diskriminasi dalam membenarkan tempat awam untuk mengadakan perhimpunan awam. Ketiga, penafian mutlak dan dominan perhimpunan dalam kawasan persendirian. Perkara pertama hingga ketiga ini telah menjadi budaya dan amalan UMNO semenjak dahulu, kini dan selama-lamanya. Ia tidak merasa apa-apa kerana dia menganggap rakyat boleh diperkudakan dan diperbodohkan mengikut kehendaknya. Lagi pun UMNO menganggap bahawa tempat awam itu hak mak bapak dia punya. Malaysia ini hak dia seorang sahaja. Orang lain tidak boleh dikongsikan. Orang lain mesti patuh dengan kehendaknya sebab orang lain hidup menumpang.

 

Keempat, kawalan dan kaedah penyuraian perhimpunan tidak ikut prosedur dan kelima, amalan mengumpul maklumat keselamatan. Oleh itu, SUHAKAM mencadangkan memberi kebenaran kepada semua pertubuhan mengadakan perhimpunan berdasarkan Undang-undang yang digunapakai, semua pertubuhan dibenarkan mengadakan perhimpunan di tempat awam dengan kaedah-kaedah tertentu, kaedah penyuraian perhimpunan lebih berperikemanusiaan, cara menguruskan tahanan lebih bersopan dan beradat, barangan yang dirampas tidak boleh dimusnahkan, tahanan reman hanya untuk risikan untuk mengumpul maklumat bukan untuk proses turn over dan sebagainya.

 

Apabila laporan ini dikeluarkan, Mahathir sendiri mengecam hebat saranan SUHAKAM itu dan beliau menganggap SUHAKAM sebagai alat barat [kerana mendedahkan pelanggaran Hak Asasi Manusia oleh kerajaan pimpinan UMNO] bukan kepentingan Negara katanya [UM, 22.8.2001 dan BH 23.8.2001]. Hanya kenyataan-kenyataan yang menyokong UMNO dan kerajaan sahaja yang dialu-alukan.  Semua pemimpin UMNO mengecam SUHAKAM termasuk Pak Lah sebagai TPM sehingga Zainudin Maidin mamak itu mencadangkan SUHAKAM dibubarkan. Saya harap semua pembaca dapatkan laporan SUHAKAM daripada Perpustakaan Parlimen untuk membuat penilaian sendiri ataupun daripada Pejabat Ketua pembangkang di Parlimen.

 

Secebis ulasan daripada Musa Hitam, selaku Pengerusi SUHAKAM [menjawab balik kecaman yang diterima oleh SUHAKAM], beliau berkata: “Barangkali lebih baik melantik ahli Majlis Tertinggi UMNO untuk memegang jawatan ini. Habis kerja kerana tidak akan ada sebarang kritikan. Kalau hendak mengikut kehendak kerajaan [baca UMNO] atau kata kita pro kepada pembangkang atau NGO yang mengkritik kerajaan, cara paling baik ialah kami berdiam diri atau tidak membuat apa-apa kerja atau tidak membuat apa-apa cadangan seperti yang dikehendaki oleh Undang-undang“.

 

Jadi, sebagai kesimpulannya penubuhan Suruhanjaya ini tidak akan menghasilkan apa-apa perubahan untuk menaikkan imej pasukan polis. Ia hanya membazirkan masa dan tenaga serta wang ringgit sahaja, kecualilah UMNO dan kepimpinannya diubahkan atau UMNO dan kepimpinannya memang benar-benar inginkan perubahan. UMNO perlu ingat perubahan mesti berlaku di peringkat atasan dahulu, kalau di peringkat atasan [Menteri]. Timbalan Menteri, MB dan KM penuh diliputi dengan dakwaan rasuah dan menyalahgunaan kuasa] macam mana orang bawah hendak ikut. Dalam Islam, pemimpin mesti diperbetulkan dahulu baharulah, rakyat akan mengikutnya.  Pepatah Melayu ada mengatakan: Bapa borek anak rintik, bapa kencing berdiri, anak kencing berlari. Kalau ini tidak boleh diubah, usahlah bercakap dengan slogan. : Bekerja bersama saya, bukan bekerja untuk saya “

 

Bagaimana pula dengan krisis keyakinan terhadap Badan Kehakiman yang berjalan tempang sekarang ini. Bila pula hendak ditubuhkan Suruhanjaya Siasatan DiRaja untuk mengkaji kelemahan badan ini dan mencadangkan langkah-langkah untuk memperkemaskannya pula. Ini penting untuk mengembalikan era keyakinan dan sanjungan rakyat terhadap Badan Kehakiman yang terhakis teruk di pandangan rakyat tempatan dan antarabangsa bagi menegakkan keadilan dan kebenaran.

 

Sekian dahulu untuk pertemuan kali ini, di lain waktu kita bertemu lagi. InsyaAllah. Terima kasih. Wassalam.

- Meli - 02.02.2004

 

Harapan rakyat pada PDRM
Oleh: SALLEH BUANG

KIRA-KIRA tiga tahun lalu, dalam komen saya bertajuk ''Memelihara Imej PDRM'' (disiarkan dalam ruangan ini pada awal 1996), ada saya nyatakan, antara lain, bahawa Polis Diraja Malaysia (PDRM) pada masa itu sedang mengambil langkah-langkah tertentu untuk memulihkan imejnya yang pada ketika itu agak terjejas sedikit disebabkan beberapa peristiwa kurang sihat yang telah berlaku sepanjang 1995.

Saya juga telah memetik pandangan Tan Sri Rahim Noor, Ketua Polis Negara (KPN), apabila beliau dilaporkan berkata bahawa PDRM ''memandang serius'' insiden-insiden tersebut, dan seterusnya apabila beliau berjanji akan mengambil langkah-langkah segera untuk memperbaiki keadaan dan mengembalikan keyakinan rakyat terhadap PDRM.

Jika kalian pembaca setia ruangan ini masih ingat, antara insiden-insiden yang menjadi asas teguran oleh pelbagai pihak terhadap PRM itu adalah seperti berikut:-

* Pertama, tiga orang pegawai polis dikatakan (alleged) telah merompak RM1,000 dari sekumpulan pekerja asing di Nilai, Negeri Sembilan.

* Kedua, pada 31 Disember 1995 seorang pegawai polis (berumur 39 tahun) telah menembak dan membunuh seorang pegawai polis lain (teman sekerjanya) di Kota Bharu. Peristiwa ini khabarnya berlaku di ibu pejabat polis di bandar itu.

* Ketiga, dua hari sebelumnya iaitu pada 29 Disember 1995, seorang pegawai polis (berumur 27 tahun) telah ditangkap dan ditahan kerana disyaki merompak 5 orang asing (pendatang dari Bangladesh). Peristiwa tersebut dikatakan berlaku di Petaling Jaya, Selangor.

* Keempat, pada 16 November 1995, seorang inspektor polis (berumur 32 tahun) telah menembak ke arah sekumpulan Pegawai Penguat kuasa Agama Negeri Kedah yang cuba menangkapnya dalam satu operasi mencegah maksiat.

 Tembakan itu telah mencederakan Muhyaluddin Jidun, dan orang itu akhirnya telah meninggal dunia di hospital. Satu prosiding jenayah telah dijalankan terhadap pegawai polis berkenaan. Walau bagaimanapun, Mahkamah Tinggi akhirnya memutuskan dia tidak bersalah dan pegawai polis berkenaan telah dibebaskan.

* Kelima, pada 28 Oktober 1995, seorang koperal polis (berumur 39 tahun) telah mengamuk. Bersenjatakan 2 rifle M-16 dan satu revolver, pegawai polis ini telah membunuh dua orang awam (termasuk seorang kanak-kanak kecil berumur 9 tahun) dan mencederakan 9 orang lain. Peristiwa amuk ini bermula di Slim River dan berakhir di Lengkok Tasik, Canning Garden, Ipoh, apabila akhirnya pegawai polis berkenaan dapat dikepung dan ditembak mati oleh pegawai-pegawai polis lain.

Selain lima insiden di atas tadi, satu lagi peristiwa buruk yang dilihat sebagai benar-benar menggugat keyakinan rakyat jelata terhadap PDRM ialah kematian seorang mekanik, Lee Quat Leong, semasa ia berada dalam tahanan polis.

 Pada 28 November 1995, magistret yang menjalankan ''siasatan kehakiman'' (judicial inquiry) kematian mekanik itu memutuskan bahawa 11 orang pegawai polis terlibat dalam kematian itu. Siasatan kehakiman ke atas kematian Lee itu dijalankan atas perintah Peguam Negara, Datuk Mohtar Abdullah. Peguam Negara telah mengeluarkan perintah itu kerana beliau tidak puas hati dengan kegagalan PDRM menyempurnakan siasatan mereka untuk menentukan siapakah yang bertanggungjawab atas kematian Lee dalam tahanan itu.

Saya rasa pembaca ruangan ini masih ingat bahawa Lee, si mati, ditahan polis kerana disyaki terlibat dalam rompakan di cawangan Mayban Finance di Taman Cheras, Kuala Lumpur, pada 27 April 1995. Lee mati di pusat tahanan polis di Jalan Ipoh, Kuala Lumpur pada 12 Mei 1995.

Ekoran laporan media mengenai insiden-insiden tidak menyenangkan ini, Pengarah Pengurusan PDRM, Datuk Jamil Johari, telah menyatakan harapannya agar segala pandangan dan komen orang ramai terhadap PDRM itu dapat ''dilihat secara positif'', iaitu sebagai satu isyarat yang menunjukkan rakyat jelata mengharapkan sesuatu yang terbaik dari PDRM.

 Jamil selanjutnya mengingatkan orang awam bahawa pada keseluruhannya disiplin anggota polis adalah baik. Dalam jangka waktu lima tahun sebelumnya (iaitu antara 1990 hingga 1995) tindakan tatatertib yang telah dijalankan terhadap anggota PDRM (yang berjumlah 80,000 orang pada ketika itu) hanya sekadar 3% hingga 5% - iaitu satu angka yang masih rendah sekali.
Timbalan KPN (pada ketika itu), Datuk Samsuri Arshad, ada juga dilaporkan sebagai berkata bahawa satu mesyuarat di peringkat tinggi telah pun diadakan untuk membincangkan ''beberapa kaedah'' bagi membanteras perbuatan jenayah di kalangan anggota polis dan dalam waktu yang sama meningkatkan imej PDRM di kaca mata rakyat.

Apabila diminta mengulas pendedahan akhbar tempatan tentang insiden-insiden yang disebutkan di atas tadi, Tan Sri Rahim menjawab bahawa insiden-insiden ini merupakan kes-kes terpinggir (remote cases). Malangnya, keghairahan pihak media untuk terus menerus melaporkan kes-kes itu memberi gambaran seolah-olahnya keseluruhan anggota polis di negara ini terlibat, tambahnya lagi.

Semua itu berlaku tiga tahun yang lalu. Dari tarikh itu hinggalah ke tarikh ini, cerita-cerita mengenai insiden kurang menyenangkan seperti itu tidak kedengaran lagi. Perkembangan baik ini sesungguhnya melegakan kita, kerana nampaknya ''kaedah-kedah yang disebutkan oleh Datuk Samsuri dulu itu sudah berkesan untuk mengatasi segala masalah yang dihadapi sebelumnya. Dan keyakinan rakyat kepada PDRM kembali pulih seperti sedia kala.

Oleh itu, alangkah terkejutnya kita apabila media cetak dan media elektronik tempatan dan luar negara menyiarkan gambar foto wajah bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, sewaktu beliau dibawa ke mahkamah untuk mendengar pertuduhan terhadap dirinya.

Mata kasar kita melihat sesuatu yang tak kena di situ, lalu bertanyalah hati kecil kita apa sudah berlaku?

Tanpa berhasrat untuk campur tangan, membuat prejudgment atau menyebelahi mana-mana pihak tertentu dalam hal yang rumit ini, apa yang hendak saya katakan dengan rendah hati di sini ialah jika pada satu masa dulu, perkara seperti ini hanya mendapat liputan dari media tempatan sahaja, kini disebabkan pengaruh dan kuasa Internet, apa sahaja yang berlaku di negara kita boleh diketahui (dan sudah semestinya dijadikan bahan perbincangan) oleh semua pihak di merata pelusuk dunia dalam sekelip mata. Saya rasa rakyat yang sayangkan negara ini dan mahu mengekalkan imej dan maruah bangsa sama sekali tidak mahu apa-apa pun berlaku di sini yang boleh dijadikan bahan cemuhan dan celaan oleh mana-mana pihak sekalipun.

Berasaskan premis inilah kita sewajarnya menyambut baik segala aku janji yang dibuat oleh semua pihak yang terbabit bahawa apa jua aduan oleh mana-mana pihak yang mengatakan bahawa seseorang itu dikatakan telah didera atau dikasari semasa berada dalam tahanan PDRM (sama ada di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri atau Kanun Acara Jenayah) akan disiasat sepenuhnya secara teliti, adil dan saksama untuk menentukan sama ada dakwaan atau aduan itu benar (berasas) atau pun tidak.

Akhbar tempatan awal bulan ini menyiarkan kenyataan Perdana Menteri Datuk Seri Dr. Mahathir Mohamad, bahawa ''siasatan terperinci akan dilakukan terhadap dakwaan Datuk Seri Anwar Ibrahim bahawa beliau cedera dipukul semasa di tahan'' (lihat Utusan Malaysia, 1 Oktober 1998). Selanjutnya akhbar yang sama menyebutkan aku janji Perdana Menteri bahawa ''sebuah pasukan khas'' akan membantu siasatan dan ''jika terbukti dakwaan Anwar itu benar, tindakan sewajarnya akan diambil ke atas pihak yang terbabit''.

Dalam sebuah akhbar berbahasa Inggeris pada hari yang sama, Datuk Hishammuddin Tun Hussein (seorang bekas pengamal undang-undang yang kini memegang jawatan timbalan menteri) dilaporkan sebagai berkata bahawa andainya aduan Anwar itu betul dan berasas, pegawai-pegawai polis yang terlibat hendaklah dikenakan tindakan jenayah (lihat New Straits Times, 1 Oktober 1998). Hishammuddin selanjutnya menambah bahawa ''Tak ada seorang pun di negara ini yang mengatasi undang-undang'' dan jika apa yang didakwa oleh Anwar itu benar, sesiapa sahaja yang melakukan perbuatan salah itu hendaklah diheret ke mahkamah.

Majlis Peguam Malaysia, yang terpaksa turut prihatin dalam perkara ini (kerana dua orang pengamal undang-undang kini ditahan polis di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri) menyatakan rasa kesalnya kepada apa yang berlaku dan meminta ''penyiasatan yang adil terhadap dakwaan kecederaan yang berlaku'' itu (Lihat Utusan Malaysia tarikh yang sama). Sabtu lalu, di akhir mesyuarat agung tergemparnya (EGM) yang dihadiri kira-kira 2,500 pengamal undang-undang dari seluruh negara, Majlis Peguam telah meluluskan usul, antara lain, mendesak kerajaan supaya menubuhkan satu Suruhanjaya Siasatan Diraja (Royal Commission of Inquiry) bagi menyiasat dakwaan berlaku kekasaran terhadap mereka yang berada dalam tahanan polis (Lihat Mingguan Malaysia 11 Oktober).

Sebagaimana tiga tahun lalu, PDRM telah bersikap positif dan mengambil pengajaran dari apa yang telah berlaku ketika itu dan kemudiannya bertindak segera mengatasi masalah dalamannya bagi maksud memulihkan imejnya, kini kita juga mengharapkan sesuatu yang baik, luhur dan murni akan timbul dari ''Tragedi September'' lalu. Tidak sebaliknya.

Rencana ini disiarkan dalam Utusan Malaysia pada 13 Oktober 1998.

Never ending list of police brutality

 

 

Analysis
Suaram
1:49pm Fri Jan 30th, 2004

If Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi's decision to establish an independent investigation on police brutality, poor service, corruption and other negative traits on the police force was made more than seven years ago, accusations would have been pelted upon him for deliberately creating a bad image of the police force and endangering national security. He may have even been labeled a Marxist, and a stooge for foreign agencies.

 

For these were the very accusations leveled at nine organisations who set out to organise a Peoples Tribunal or Tribunal Rakyat on Dec 15, 1996 to discuss the very issues of police conduct that have been now pertinently raised. The accusations leveled against the NGOs at the time were made by none other than former prime minister Dr Mahathir Mohamad, former deputy home ministers Megat Junid and Ong Ka Ting and former inspector-general of police Abdul Rahim Noor.

 

The nine organisations, Suaram, Aliran, Bar Council, Centre for Orang Asli Concerns, Community Development Centre, DAP Socialist Youth, Jawatankuasa Sokongan Peneroka Bandar, Selangor Chinese Assembly Hall Youth Section and Tenaganita had little choice but to call off the event when they were warned with the dreadful prospects of being arrested under the ISA, together with anyone who attended the event.

 

Double standards

 

The same media today, who gave front-page coverage for the setting up of the royal commission, joined the bandwagon then and rained scathing remarks on the organisers calling them anti-national and subversive. The government in no uncertain terms did everything to undermine the call for a tribunal to discuss police conduct. It continues to baffle us how an indoor open public activity was taken to be a threat to national security.

The tribunal organisers boldly attempted to keep the momentum going and wrote in officially for a dialogue with the police. This was in fact a suggestion made by Ong to the NGOs. The attempt to seek a dialogue was a very frustrating and tiring one. On Oct 2, 1997, after more than 10 months, and with several pre-conditions set by the police, a dialogue was finally held. Thirty-three NGO representatives from nine organisations attended the meeting while the police team was led by the then director of criminal investigation Ismail Che Ros.

 

At the dialogue, the NGOs submitted a seven-page memorandum highlighting seven main issues:

 

i) Issues of conflict of interest within the police force

ii) Harsh treatment meted out on communities when lodging police reports

iii) Those who make complaints gets investigated rather than the complaints itself

iv) The abuse of Section 117 - used with punitive intentions

v) Lock-up conditions

vi) The use and misuse of Federal Reserve Units especially on vulnerable groups.

vii) Complaints against police officers not getting resolved.

In our memorandum, we further raised several recommendations to be considered. The police responded through a letter dated Jan 21, 1998 .

 

A follow-up meeting was agreed, but until today there has been no initiative on the part of the police to continue with the dialogue.

It is with deep regret that most of these views fell on deaf ears. However, several issues over the last few years continued to keep the police in the spotlight.

 

Among some major events include:

1) In 1995, the killing of an air-con technician, Lee Quat Leong under police custody put the issue of police conduct back in the spotlight. Opposition leader Lim Kit Sang tried to adjourn the Parliament house for the purpose of discussing an urgent public importance matter involving police officers and the government under Article 18(1). Lim raised the issue of the death of Lee in police lock-up on May 12.

 

2) Barely a day after that, on Oct 16, the Star published the findings of its survey. The article was titled, ‘Red marks for the men in blue’. According to the survey carried out over 400 letters were written by the public. The survey showed 94.7 percent of the respondents suggested the police needed a revamp. On the same day, contradicting this, the deputy inspector-general of police Samsuri Arshad claimed that public confidence in and recognition of the police had risen following the force's numerous successes over the years. The then IGP Rahim Noor responded by stating that the police force will conduct its own survey. Some time later, the police came out with its own survey which said that the public have full confidence in the police force.

 

3) Just less than nine months after the police dialogue following the failure of the public tribunal, the police were back in the spotlight again. This time, the highest ranking police officer in the country, Rahim Noor was found to have punched and beaten the just sacked deputy prime minister Anwar Ibrahim resulting in serious bodily injuries. The IGP broke every rule and indulged himself to criminal assault of the worst kind. Regretfully Mahathir, the then prime minister and home minister, suggested that the injury could be self-inflicted.

 

If not for the strong criticism by human rights groups and months of tireless street protests by Anwar supporters, we would not have seen justice and Rahim Noor brought to the dock. The royal commission found Rahim Noor culpable in the beating and recommended that he be prosecuted. The Anwar "black eye" incident and the massive use of violence on peaceful demonstrations, unwarranted arrests and assaults by the police were broadly broadcasted in international media, news wires and many websites.

 

4) The police image further deteriorated especially among the Malaysian Indian ethnic group, when 11 people were shot dead within two days. Among the dead were several Rela members who happen to be members of MIC. The most shocking was the killing of a nine-month pregnant woman, N Selvamalar. This resulted in a memorandum submitted to the prime minister by 61 NGOs on Oct 14, 1998. The NGOs demanded five things - an independent commission to investigate the killings, calling on the government to direct the police to stop this act of killing which is contrary to the laws and the constitution, calling for new laws which will enable independent neutral investigations on police conduct, the abolishment of all laws contrary to human rights and the ratification of all international human rights conventions.

 

5) With so much gone awry with the police force, the police made quite a turnaround and launched a propaganda move, introducing the word mesra (friendly) during the police day celebrations on March 25, 1999. The mesra campaign included several directives - each police officer was told to wear a mesra badge on the left pocket, car stickers with the word mesra were distributed to policemen to remind them of their new conduct. Among others, the police were told to be friendly and polite, not raise their voices, smile, and demonstrate calmness, avoid quarrels and above all listen to the people.

 

Barely three weeks after the launch of mesra, thousands of peaceful protesters were beaten up by police using truncheons, tear gas and water cannons in dispersing crowds. Throughout the year, police used similar 'un-mesra' methods to disperse peaceful gatherings. Police were seen in civilian clothes provoking demonstrators. Hundreds of demonstrators have been detained amid reports of ill-treatment during arrests or after being taken to the lock-up.

 

6) A 29-year-old doctor was shot dead in his car. This incident created massive public outcry. It was reported that 387 people were killed between 1994 and October 1999.

 

7) Home Ministry figures claim that 425 persons had died under police custody during their incarceration between 2002 and July 2003. Parliamentary statistics reveal that 237 prison inmates died in 2002, which averages about 19.75 deaths a month.

 

Mammoth gathering

 

In the year 2000, NGOs and civil rights groups started to work with the newly formed Human Rights Commission of Malaysia (Suhakam). There was now some relief that another avenue to make complaints and reports had become available. Many NGOs having had extreme difficulty in dealing with police brutality issues, took up their issues to the commission.

 

Public interest groups also started taking on roles to monitor the police during public assemblies. Two groups - Peoples Manifesto Initiative, a coalition of 12 NGOs and the KL Bar Council Legal Aid Centre conducted monitoring missions during demonstrations on Anwar's judgment day gathering. Suhakam carried out its very first public assembly monitoring on Aug 8 that year.

 

On Nov 2, Party Reformasi Insan Malaysia (Prim) submitted 638 cases of police killings over the last 10 years to Suhakam.

 

Standing out amongst many other demonstrations was a massive gathering at Jalan Kebun which led to harsh police actions, with more than 120 people arrested, tear gassed and beaten. A massive outpouring of anger and culminated in the first public inquiry by Suhakam. Among the injuries suffered were broken ribs, deep lacerations, head trauma, bleeding and swelling. The event later known as the ‘100,000 Kesas Highway’ gathering became an important landmark case as it led to Suhakam spelling out important reforms for the police force.

 

Regretfully, the police tried to sabotage the Suhakam inquiry by charging those detained. Suhakam had also admitted that the complaints against police rank the highest among the complaints received by the commission. The Suhakam commissioners who bravely conducted the inquiry were Anuar Zainal Abidin, Mehrun Siraj and Simon Sipaun. They released strong recommendations for police reform and concluded that the police violated several aspects of human rights. Suhakam also made strong recommendations on public assemblies.

 

The prime minister then dismissed the report stating that "Suhakam can suggest but it does not mean the government should follow". He also stated that Suhakam is not interested in national security. Unfortunately, two out of the three commissioners who undertook the task of the Kesas Inquiry were removed from the commission and their tenure was not extended.

 

Police confidence continued to deteriorate in the wake of numerous deaths in custody issues raised by the Police Watch and Human Rights Committee in 2002. Police official record claims that one person die in police custody every two weeks. This is an alarming situation.

In 2002, Suaram initiated another mobilisation among NGOs and political parties and called on the IGP for a meeting to discuss the issue of death in police custody and police shooting. Another mobilisation was also done at the chief justice office, which later resulted in two inquests being called. The Police Watch and Human Rights Committee continued to file case after case against the police.

 

A major setback for the police came from the Federal Court’s Internal Security Act (ISA) judgement on Mohd Ezam Mohd Nor and four others on Sept 6, 2002. The Federal Court found the detention was mala-fide and pin pointed that the initial period of detention under Section 73 of the ISA was done in bad faith. It is the police who were responsible at this stage. The court also found that the actual reason for the detention was information gathering.

 

The last two years saw, numerous matters of police inaction on violence against women as well as death in custody being given significant coverage especially by tabloids like the Malay Mail. The recent shooting of a Form Six student has also created a huge public outcry.

 

On Nov 1 last year, Suaram and Amnesty International organised a conference on torture. Ironically almost all issues raised by panelists on the issue was attributed to the police. At the conference which discussed issues of torture by ISA victims, members of public assemblies, migrant workers, refugees and victims of police custody, the police were the offenders.

 

The use of torture by police especially the Special Branch during the first 60 days was evident in almost all ISA arrests since the 1960s. Torture methods has been both psychological as well as physical. Lawyer and activist P Uthayakumar also graphically explained the various cases of death in custody and police shootings. On the issue of criminal investigations and torture of suspects, he said the police are viewed with the most brutal and ruthless track records.

 

 

Back to FrontpageBack to top of page

Forward this articleSend letter to editorPrint this page

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TIDAK GUNA SURUHANJAYA DIRAJA JIKA MAHU TERUS JADI BARUA "UMNO"
surat pembaca petikan dari Panaurama (20 Jan 2004)

MACAM MANA rakyat marhaen nak rasa hormat kepada pihak polis, jika laporan polis yang dibuat tidak disiasat secara adil, tanpa mengira siapa yang melaporkannya. Tubuhlah suruhanjaya bebas pun, ia tak akan selesaikan masalah.

Selagi pihak polis terus dianggap sebagai "barua" Umno selagi itulah imej polis akan terus tercalar. Kalau Umno dan sekutunya buat majlis hari raya, pihak polis pakat-pakat datang, jaga trafik, jaga keselamatan.

Tapi kalau pihak pembangkang kita buat majlis hari raya depa pun pakat-pakat mai; mai kacau, mai sembur air, mai buat sekatan jalanraya bagi orang takut.

Pihak polis akan nampak lebih efisyien kalau sesuatu kes itu melibatkan pemimpin Umno. Contohnya seorang ketua penaja Umno bahagian Jerlun kat Kedah tempoh hari, yang juga Setiausaha Perhubungan Umno Kedah dibelasah oleh sekumpulan remaja pelumba haram yang buat bising depan rumahnya yang bernombor 888.

Perhatikan: Malam khamis kena pukul, hari Ahad budak-budak itu dah kena tangkap. Cuba kita perhatian kes-kes yang diadukan oleh pemimpin BA mengenai rasauh dan salahguna pemimpin BN, fail pun tak tentu ke mana!

Dalam satu kenyataan, Ketua Polis Kedah menegaskan: "Kita akan lakukan sesuatu terhadap empat kumpulan lain ... beri kami masa. Polis berharap kegiatan lumba haram akan menjadi sifar di Kedah.”

Maknanya polis memang dah tahu ... lama dahhhh. Hal pelumba haram ni, kalau tidak disebabkan ia menyebabkan seorang pemimpin Umno dibelasah, pihak polis buat tak tahu saja.

Katakanlah yang kena belasah itu ketua penaja PAS atau Keadilan, pasti siasatan dibuat ala kadar dan beritanya pun tak jadi berita utama. Kalau ada pun saiznya lebih kecil dari keputusan 4 nombor ekor atau sport toto.

Bukan polis saja perangai macam tu, ia termasuk juga BPR. Tapi dalam kes BPR, dia terbalik banyak. Kalau kes tu kena kepala boss Umno dia buat dak saja.

Contohnya, menteri besar negeriku yang kucintai si Khir anak Toyo. Dah masuk dua tahun laporan rasuahnya diadukan, hapah pun tarak. Berbuih mulut ketua pembangkang DUN Selangor membangkitkan isu ini.

Tapi kalau laporan itu kena pada pemimpin PAS, tak sempat aduan dibuat pada BPR, cuma dibangkitkan dalam DUN saja, jangan kata nak tunggu dua hari, tak sampai 24jam dah disiasat.

Agaknya apalah lagi isu yang "si lembik" itu (Abdullah Badawi) nak buat lagi lepas ni. Dia buat kempen berhati-hati di jalanraya tapi ramai yang mati masa hari raya. Yang kita risau sekarang ialah "si lembik" nasihatkan rakyat supaya jangan mencipta bencana yang akan meranapkan negara (sempena gempabumi di Bam, Iran).

Kita risau juga takut Allah turunkan gempabumi kat Malaysia ni, sebab orang yang bagi nasihat tu adalah "si lembik" yang suka lawan hukum Allah. Contohnya, masa kempen keselamatan jalan raya tempoh hari, cakap "si lembik" begitu sombong macam dia dapat kurangkan rekod orang mati masa balik raya, tapi yang jadi ialah sebaliknya. Kalau nak ranap biarlah kali ini Umno sahaja yang ranap pada pilihanraya.

Kita kena ikut nasihat "si lembik" kali ini supaya bencana tidak menimpa Malaysia hasil ciptaan tangan-tangan manusia, iaitu dengan tidak memangkah atau mengundi "BeEnd" (BN) supaya bala Allah tidak jatuh kat Malaysia.

 

 

Rights groups urge commission to probe past police abuses

 

 

 

 

Yap Mun Ching
6:09pm Thu Feb 5th, 2004

Civil rights groups have urged the police commission to put special emphasis on allegations of abuses of human rights by the police which have frequently come into the spotlight.

Commenting on the terms of reference set for the Special Commission to Enhance the Operation and Management of the Royal Malaysia Police, representatives of several groups said there has to be investigation into past abuses by the police so as to enable the commission to come up with proper improvements for the police force and to restore public confidence.

 

Tenaganita director Irene Fernandez said the move to hold the police accountable for their actions is a crucial element to improving their operations in the future.

 

"A major concern is that the commission may be looking at reforming the police force without bringing the police to account for things that have happened in the past. There must public hearings and the people who testify must be protected. Without this, things cannot move forward," she said.

 

Key among the complaints, she said, are those relating to alleged harassment by police officers.

"There has to be a re-education process and the police have to believe that people are innocent until proven guilty. There also has to be a stop to the use of sexual violence as a way of subordinating (arrested persons)," she said.

 

Fernandez said the commission can start by looking into past recommendations by civil rights groups on how to introduce a rights-based approach to police investigations.

 

For instance, she said a coalition of women’s groups had previously come up with proposals for training modules, rape kits and suggestions on how to deal with domestic violence cases.

 

"Some initiatives taken some 10 years ago such as the police special rape squad were good but they failed because there were limited opportunities for the police women in the squad to be promoted after that. So these are also areas that the commission has to look into."

 

Tightening laws

 

Suaram co-ordinator S Arutchelvan said the police royal commission should be given the powers to investigate and to subpoena witnesses should it be necessary to facilitate its task.

Aside from that, he said the commission should also be permitted to receive submissions from the public and rights groups on grouses against the police.

 

"Most police abuses take place during the arrest and remand periods. There are people who have been shot dead during arrests. Some die in police custody.

 

"There are also complaints over the manner in which police investigations are carried out. Other kinds of violations include police conduct during public assemblies and when carrying out raids," he explained.

Elaborating on this, Parti Reformasi Insan Malaysia pro-tem secretary-general P Uthayakumar said the commission should look into ways of improving and tightening the laws governing police conduct such as those contained in the Criminal Procedure Code (CPC).

 

To illustrate, Uthayakumar, who co-founded the Police Watch and Human Rights Committee - a police watchdog group - said one of the most abused provisions in the CPC is Section 117 which sets out police powers to remand individuals for investigation purposes.

 

"The provision clearly states that the police can remand an individual for up to 14 days if investigations cannot be completed within the first 24 hours. But what they are doing now is that they arrest people first and then go on a fishing expedition to gather information," he said.

 

To address this problem, he said the CPC should be amended for more clarity or to include provisions which hold the police accountable to their actions.

 

"Wrongly arrested persons could be given compensation if it is subsequently proven there are no grounds to their arrests. A separate body should also be set up to investigate complaints against the police since the police cannot be (relied upon) to self-regulate.

 

"There is a natural tendency for the police to cover up and protect each other. On previous occasions, we have seen police personnel who have been evasive when asked to testify against their fellow colleagues," he said.

 

Human rights training

 

Women’s rights activist Irene Xavier said the a crucial step forward would be for the police commission to acknowledge that there exists the problem of violence against women in detention.

"So far, only women’s groups have been bringing up these cases. The authorities have always denied the problem," she said.

 

Meanwhile, Suhakam vice-chairperson Simon Sipaun welcomed the inclusion of the human rights aspect to the terms of reference, although no Suhakam commissioners were included in the line-up.

 

Sipaun said the two commission’s work need not overlap as both are focused on different areas.

 

"Suhakam’s handling of human rights issues is mainly responsive to complaints. What we are also trying to do is to educate the police on human rights issues. So far, they have been quite receptive," he said when contacted today.

 

The government yesterday announced the appointment of the 16-member royal commission that will be headed by former Chief Justice Mohamed Dzaiddin Abdullah.

The commission will have to complete a preliminary report into its investigations within six months, followed by a full report within the next six months.

 

 

 

 

Suruhanjaya polis kecewakan anggota Dewan Rakyat

Thursday, February 05 @ 14:44:48 MYT


KUALA LUMPUR, 5 Feb (Hrkh) - Pengumumuman Perdana Menteri berhubung perlantikan anggota Suruhanjaya Diraja Mengenai Polis mengecewakan para anggota Dewan Rakyat Parlimen Malaysia apabila tidak ada seorang pun dari mereka yang terpilih menjadi anggotanya.

Padahal anggota Parlimenlah yang banyak mengutarakan masalah mengenai polis selama ini samada dalam sidang Parlimen atau di luar Parlimen.

 

Demikian kata Anggota Parlimen Tumpat, Dato' Kamarudin Jaafar dalam kenyataan medianya.

 

Bekas Ketua Hakim Negara, Tun Mohamed Dzaiddin Abdullah dilantik sebagai Pengerusi Suruhanjaya Khas Penambahbaikan Perjalanan dan Pengurusan Polis Diraja Malaysia. Bekas Ketua Polis Negara, Tun Mohammed Haniff Omar dilantik sebagai Timbalan Pengerusi.

 

Pejabat Perdana Menteri dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di sini hari ini berkata, dengan pengumuman ini, anggota-anggota suruhanjaya tersebut diberi tempoh 12 bulan dari tarikh tauliah dikeluarkan untuk menyampaikan laporan mereka kepada Yang di-Pertuan Agong .

 

Bekas Ketua Hakim Negara yang juga Exco Kerajaan Negeri Terengganu, Tun Salleh Abbas; Pengerusi Petronas, Tan Sri Azizan Zainul Abidin adalah antara yang dilantik.

 

Aktivis sosial, Tan Sri Lee Lam Thye; bekas Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri Lim Ah Lek; Ketua Pegawai Eksekutif Institut Strategi dan Kepimpinan Asia, Datuk Dr. Micheal Yeoh; bekas Ketua Pengarang Kumpulan New Straits Times Press (NSTP), Datuk Abdul Kadir Jasin dan Presiden Majlis Peguam, Kuthubul Zaman Bukhari.

 

Turut dilantik menganggotai suruhanjaya itu ialah Pengerusi Perbadanan Harta Intelek Malaysia (PHIM) Tan Sri Zaki Tun Azmi; Presiden Jawatankuasa Pengurusan Transparency International Malaysia, Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim; Bekas Ketua Pengarah Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU), Datuk Dr. Mohammad Rais Abdul Karim; Hakim Mahkamah Tinggi Shah Alam, Datin Paduka Zaleha Zahari; Presiden Majlis Perundingan Wanita Islam Malaysia (MPWIM), Datuk Kamilia Ibrahim; Pengarah Eksekutif Yayasan Strategik Sosial, Denison Jayasooria dan Pengarah Eksekutif Pertubuhan Pertolongan Wanita (WAO), Ivy Josiah.

Setiausaha Bahagian Keselamatan dan Ketenteraman Awam Kementerian Dalam Negeri, Datuk Hamzah Che Rus pula dilantik sebagai setiausaha suruhanjaya tersebut.

 

Menurut Kamarudin, apa yang berlaku ini seolah-olah membayangkan betapa tidak percaya dan hormatnya Perdana Menteri terhadap anggota Parlimen yang telah diberikan kepercayaan oleh rakyat untuk mewakili kepentingan mereka.

Padahal, katanya, rakyatlah selama ini berhadapan dengan polis sehingga kerajaan bersedia menubuhkan suruhanjaya diraja ini.

Pengumuman yang dibuat menjelang pilihan raya umum ke 11 pula seolah-olah parti kerajaan iaitu Barisan Nasional mahu mengambil manafaat secara langsung dari suruhanjaya ini, katanya.

 

"Dengan andaian, kerajaan tidak akan mengubah lagi senarai anggotanya, saya dengan ini mendesak kerajaan supaya membolehkan rakyat melihat secara telus segala prosiding yang bakal dijalankan oleh suruhanjaya ini.

"Biarlah penyiasatan dan sidangnya dijalan secara terbuka supaya rakyat dapat menilai sejauh mana kerja yang dibuat oleh suruhanjaya," kata beliau.

 

Beliau mencadangkan, tempat seperti Parlimen Malaysia dijadikan tempat prosiding suruhanjaya ini berjalan.

 

Jangan sekali-kali dijalankan secara tertutup dan kemudiannya mengumumkan keputusan dan cadangan suruhanjaya ini sahaja, tambah beliau.

 

Tempatnya pula, kata Kamarudin, biarlah mudah didatangi oleh orang ramai bukannya di tempat terpencil seperti Putrajaya.

Ia untuk memudahkan mana-mana pihak yang tidak berpuas hati dengan polis menyampaikan maklumat terus kepada suruhanjaya ini tanpa halangan tersebut.

 

Suruhanjaya juga, katanya, hendaklah memberikan perlindungan sepenuhnya kepada mana-mana pihak yang mahu memberikan sebarang maklumat mereka.

 

Jangan sekali-kali mereka boleh diugut oleh mana-mana pihak yang berkepentingan dalam menyampaikan maklumat itu, tegas beliau.

"Saya juga mengambil kesempatan di sini untuk menyeru semua pihak agar tampil ke depan untuk memberikan maklumat bagi memastikan laporan suruhanjaya ini nanti benar-benar membayangkan hasrat rakyat Malaysia yang mahukan pasukan polis menjalankan tugas mereka dengan adil dan saksama," tambah Kamarudin. - ZS

 

Printer Friendly Page  Send this Story to a Friend

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ADAPTION BY:

MELI, SABTU, 7.2.2004, 4: 36PM