Orang Melayu Lebih Takutkan Mahathir Daripada Allah

Oleh Marhaintua


Awal kata: Saya mengucapkan syabas kepada Webmaster yang baru sahaja menyambut ulang tahun kelima pembabitannya dalam mengendalikan satu laman web yang banyak jasanya kepada rakyat Malaysia. Semoga Allah merahmati usaha gigih anda dengan limpah kurnianya yang berpadan.


“Maka jika kita fikir kita mesti sedar bahawa nasib kita sekarang TIDAK ditetapkan lebih awal oleh Allah. Ia adalah seluruhnya atas perbuatan kita. Kita telah mengabaikan dan tersalah tafsir ajaran Islam. Apabila kita sepatutnya mendapatkan ilmu pengetahuan untuk yang boleh membantu kita menghalang serangan ke atas kita, kita telah menolak ilmu pengetahuan itu.”

 

Demikian sebahagian ucapan Si Kepala Taik pada 21 September 2003, bertajuk “Islam dan Ummah: Menilai dan Membina Semula Diri Kita Dalam Menghadapi Cabaran Baru di School of Oriental and African Studies, University of London. Keseluruhan teks ucapan adalah dalam Utusan (Propaganda) Malaysia bertarikh 23 September, muka surat 6).

Kenyataan di atas terang-terang menghina Islam dan sekali gus menghina orang Melayu yang memberi amanah kepada Mahathir untuk menjadi Perdana Menteri Malaysia. Kalau dibaca sepenuhnya teks ucapan Mahathir si Kepala Taik ini, memang sah Mahathir tidak layak menjadi pemimpin umat Islam di negara ini. Sayangnya ada pula kumpulan pemikir Melayu yang berseminar di Alor Star dengan tajuk “Seminar Dr. Mahathir Pemikir Islam Abad ke-21”.

 

Daripada Membenci Cina Bertukar Membenci Islam?

 

Semasa Mahathir si Kepala Taik bersekongkol dengan beberapa pengikut setia Tun Abdul Razak untuk menjatuhkan kerajaan Tunku Abdul Rahman Putra, dia telah menyebarkan surat layang yang beracun isinya menuduh Tunku mengabaikan orang Melayu kerana memberi muka kepada masyarakat Cina.

 

Orang Melayu percaya dengan dakyah itu lantas memberikan sokongan kepada Mahathir sehingga dia naik melonjak menjadi Perdana Menteri. Sepanjang tempoh dia meniti haluan yang menonjolkannya di depan, ramai pemimpin Melayu yang membantu beliau. Antaranya ialah Datuk Harun Idris, Tengku Razaleigh Hamzah dan Dato Seri Anwar Ibrahim. Pada satu ketika dahulu tiga nama besar ini mempunyai pengaruh yang besar di hati orang Melayu, hingga ke hari ini. Aura ataupun ketokohan mereka yang mereka relakan tertumpah kepada Mahathir si Kepala Taik telah disauknya dengan rakus untuk menebar kuasa. Akhirnya ketiga-tiga nama ini hanya tinggal nama sahaja.

 

Hanya setelah dia berjaya menepis keluar tiga tokoh ini bersama beberapa nama besar yang lain (yang satu hari nanti akan kita bincangkan juga) Mahathir mula melakukan satu proses menukar persepsi dan pemikiran orang Melayu dalam dunia politik mereka.

 

Putar belit Menukarkan Budaya Melayu

 

Sepanjang cengkaman kuasanya, Mahathir berusaha menukar budaya Melayu feudal kepada satu budaya yang mencelarukan. Apa juga budaya Melayu lama ditungang-balikkannya agar Melayu tidak boleh bersatu padu. Orang Melayu hanya tinggal pada nama tanpa mengingat asal usul mereka di tanah air ini yang merupakan sebahagian Gugusan Kepulauan Melayu.

 

1. Melayu Menjadi Satu Bangsa Yang Lupa Daratan

 

Kalau kita ingatkan “Melayu Mudah Lupa” kita akan sedar bahawa unsur-unsur mudah lupa itu yang digunakan oleh Mahathir untuk melalaikan orang-orang Melayu. Orang Melayu dilupakan kepada hakikat bahawa Bangsa Melayu itu adalah satu bangsa Yang Besar, sehinggakan Bahasa Melayu diiktiraf sebagai ‘lingua franca’ rantau ini. Itu sebabnya Tentera Amerika sudah memiliki kamus bahawa Melayu yang diterbitkannya pada tahun 1942 lagi.

 

Memang jelas betapa Bangsa Melayu yang menguasai apa yang disebut sejak beratus tahun dulu sebagai “The Malay Archipelago” di mana panjangnya sahaja adalah melebihi 6100 KM. Dari Lautan Hindi ke barat daya lautan Pasifik. Mahathir berani membaca sajak “Melayu Mudah Lupa” kerana dia berjaya melalikan Melayu betapa mereka datang daripada satu bangsa yang besar di dunia in.

 

Kalau Amerika sudah sedar akan besarnya kekuatan Bahasa Melayu sejak awal empat puluhan lagi, kenapakah Mahathir yang mencengkam kuasa selama lebih 20 tahun di negara ini boleh gostan dan berpaling tadah menjadikan bahasa Melayu itu bahasa kedua di negara ini?

 

Kita mempunyai jaguh Bahasa Melayu yang menerima pelbagai anugerah dan bintang, sayangnya mereka tidak mampu bersatu mengeluarkan satu memorandum menentang tindakan Mahathir menjadikan Bahasa Melayu, bahasa kedua di negara ini.

 

Mahathir tidak ikhlas dengan Bahasa Melayu kerana itu pembinaan Putra Jaya dilengkapkan dengan Bahasa Inggeris yang dieja dalam bahasa Melayu. Dia gunakan perkataan ‘Presint’ kerana meniru ‘precinct’ di Amerika. Kenapa tidak gunakan perkataan Kampung 1, Kampung Dua ataupun Desa 1, Desa 9 dan sebagainya ataupun ikut cara di Mekah menggunakan maktab? Apa istimewanya perkataan ‘presint’?

 

Penggunaan perkataan ‘presint’ itu sudah cukup membuatkan orang bukan Melayu ketawa setiap hari dalam hati menunjukkan betapa bodohnya orang Melayu.

 

Kalau di zaman Melayu diperintah Sultan, tanpa kelengkapan roket dan kereta kebal, bahasa Melayu boleh dihormati oleh orang asing, kenapakah selepas tanah Melayu mencapai kemerdekaannya, Bahasa Melayu itu menjadi bahasa kelas dua?

 

Bahasa Melayu terpaksa dianaktirikan kerana masalah politik dan perdagangan. Kita harus sedar, tidak timbul masalah orang Melayu tidak mudah mendapat pekerjaan kalau tidak pandai bertutur bahasa Inggeris. Soalnya di sini ialah kefasihan berbahasa Inggeris. Perkara itu amat mudah diatasi tanpa memperkenalkan Bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantar dalam bidang sains dan matematik. Muslihat sebenar munculnya ketaksuban memperkenalkan semua Bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantar di sekolah-sekolah, terletak kepada masa depan pusat pengajian swasta yang bertaburan banyaknya di merata negara. Kedua, ialah keupayaan kerajaan untuk terus membiayai Institut Pengajian Tinggi milik kerajaan sekarang ini, semakin menjadi bebanan besar untuk masa depan.
 
Kalau Bahasa Inggeris dapat ditonjolkan sebagai bahasa yang lebih penting daripada Bahasa Melayu di negara ini, akan terjamin segala pelaburan membina IPTA di merata negara, selepas Mahathir sudah tiada. Kebanyakan institusi pengajian tinggi swasta dibina dengan pinjaman bank dan kalau kurang penuntut yang dapat memberikan jaminan belajar di IPTS itu, bererti ada institusi yang terpaksa gulung tikar.

 

Kita menjangkakan banyak IPTS itu akan bertukar pemiliknya dalam masa yang singkat ini kerana tuan punya IPTS itu akan turut lari keluar negara sejurus Mahathir sudah berambus nanti.

 

Untuk bersiap sedia mahu lari, mereka mahu tentukan bahawa pelaburan yang ditakik daripada pinjaman bank akan menunjukkan keuntungan besar sebelum mereka menjual pegangan saham institusi itu semua. (Begitu juga yang sedang direncanakan oleh Mahathir dan Ananda Krishna dalam penjualan saham Astro pada awal bulan hadapan – kita akan ulas dalam tulisan yang lain).

 

Apabila Mahathir si Kepala Taik ini bertindak memperkenalkan semula Bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantar dalam mata pelajaran sains dan matematik, rakyat jelata terutamanya orang Melayu semacam akur sahaja tanpa memikirkan implikasinya. Saya berani katakan di sini bahawa rencana itu bukan sebenarnya mahu memajukan Bangsa Melayu agar fasih dalam Bahasa Inggeris. Tetapi ialah untuk membolehkan Aziz Shamsuddin dan penjilatnya menjadi kaya raya.

 

Cuba buka pasport pegawai pendidikan yang berurusan dengan buku teks dan periksa apa mereka buat di Medan, Manila, Bangkok, Batam, Singapura, Hong Kong selalu? Siapa taja perjalanan mereka itu kalau bukan pencetak dan penerbit buku? Dengan lain perkataan penukaran sistem pendidikan mengutamakan Bahasa Inggeris adalah bertujuan untuk memperkayakan sebilangan kecil Melayu UMNO yang dipacu oleh penerbit buku berbangsa Cina dan pengedar buku kumpulan Mamak. Siapakah yang menulis buku-buku itu semua? Berapa kerat pengajar Melayu yang terlibat?

Tetapi apakah bencananya? Berapa ramaikah orang Melayu yang akan menanggung malu?

 

Sebulan yang lalu saya telah diberitahu akan program kursus khas pengajaran Bahasa Inggeris secara intensif kepada 330 orang pegawai kadet polis dengan kerjasama New Straits Times. Kadet polis itu telah didedahkan kepada empat jurusan pendidikan dalam Bahasa Inggeris – membaca, menulis, bercakap dan mendengar. Kursus in dibuat selama dua jam setiap sesi dan ada dua sesi setiap minggu. Khabarnya kesan program itu amat menggalakkan.

 

Kenapakah program semacam ini tidak boleh diperkenalkan hanya setelah seseorang pelajar selesai peperiksaan Tingkatan Tiga (PMR) dan membawa terus kepada Tingkatan Empat dan BI dijadikan satu mata pelajaran khas untuk Tingkatan Lima? Jawapannya terletak kepada fulus yang sedikit yang akan diraih dalam program yang singkat.

 

Sepatutnya kita harus kekalkan penguasaan Bahasa Melayu sepanjang sekolah rendah dan beralih kepada Bahasa Tamil dan Mandarin apabila setiap pelajar Melayu memasuki sekolah menengah. Barulah anak-anak Melayu akan membesar menguasai tiga bahasa besar. Sekali gus mereka boleh menceburi bidang niaga seantero dunia. Adakah Mahathir si Kepala Taik memikirkan perkara ini?

 

Mahathir sanggup menggadaikan martabat bangsa Melayu semata-mata kerana taiko-taiko Cina yang menguruskan pusat pengajian tinggi swasta mahu jaminan mereka menerima bekalan pelajar memonopoli pusat pengajian mereka untuk satu tempoh yang panjang. Kita boleh tulis panjang-panjang akan hal ini termasuk kisah tenaga pengajar Bahasa Inggeris yang dibawa masuk tanpa hadnya untuk mengajar di institusi ini. Kemudian mereka rencana program berkembar (twinning programmes) di luar negara di mana kehadiran pelajar kita di sana lebih menjurus kepada melancong sahaja dan bukannya benar-benar mendapat didikan pakar pendidikan di sana.

 

Program berkembar hanya bertujuan untuk memberikan ‘glamour-status’ kepada diploma dan ijazah keluaran institusi pengajian tempatan yang lebih mementingkan wang dan yuran pendidikan. Oleh kerana institusi swasta ini mempunyai wang yang banyak untuk memasang iklan, kita lihat sekarang ramai graduan mereka yang dikatakan lebih baik daripada mahasiswa-mahasiswi Melayu lepasan IPTA.

 

Malahan untuk kebelakangan ini kita kerap didedahkan dengan cerita pelajar Melayu di pusat pengajian tinggi yang ditangkap berasmaradana, di kawasan kampus, di kawasan semak dan belukar. Yang mengaibkan kebanyakan gadis-gadis Melayu itu berpakaian tudung lingkup. Rakaman dan edaran gambar itu dibuat secara meluas dan bersistem memberikan gambaran betapa rendahnya moral gadis-gadis Melayu di universiti. Kenapakah kerajaan merelakan penyebaran gambar-gambar ini? Apakah pelajar wanita bukan Melayu begitu tinggi moralnya kerana tidak ditangkap melakukan perbuatan sumbang seperti itu?

 

Lihatlah rumah sewaan di sekitar Sea Park, Petaling Jaya, Jalan Gasing, Damansara Kim dan Damansara Utama, Taman Tun Dr. Ismail, One Utama, Lembah Ampang sehingga Taman Kosas. Beribu-ribu pelajar universiti daripada kaum bukan-Melayu yang hidup bercampur jantina dan ada yang hidup laksana suami isteri sedangkan mereka masih belajar di maktab dan universiti. Mereka itu dianggap mempunyai moral yang tinggi. Malahan kalau kita tinjau Multimedia Universiti di Cyberjaya kita akan lihat gelagat anak-anak Arab yang menggunakan kereta Proton Perdana berlagak sakan mencari mangsa di kalangan gadis-gadis pelajar yang terpesona dengan kekayaan ‘mereka’ . Berapa ramai anak-anak gadis Melayu yang terjerumus ke kancah maksiat dengan serama Arab itu, tetapi tidak dilaporkan di akhbar-akhbar? Jawapannya mudah, kerana kebanyakan gadis Melayu di Universiti Multimedia itu adalah anak-anak orang-orang UMNO ataupun penjilat Mahathir si Kepala Taik.

 

Kelakuan gadis bukan-Melayu di kalangan pelajar pengajian tinggi memang boleh dijadikan satu kajian ilmiah yang panjang. Ramai yang bekerja sambilan sebagai GRO dan pelacur terhormat. Lihat sahaja di Kelana Jaya di sekitar Ridswan Apartment, di Ihsan Ville dan kawasan perumahan yang berdekatan dengan Sunway Lagoon. Ramai yang dikatakan belajar di beberapa institusi pengajian tinggi di situ tetapi hidup bersekedudukan dengan teman lelaki mereka.

 

Perkara semacam ini tidak diberikan liputan. Tetapi yang diberikan liputan ialah satu dua gadis Melayu bertudung lingkup yang berpelukan di bawah tangga dijadikan modal untuk menghina Islam.

Kisah menteri dan orang besar UMNO yang terlibat skandal ‘orgy’ isteri-isteri orang, dengan janda muda dalam Wanita UMNO dalam Puteri UMNO dan kisah isteri-isteri yang berpangkat menyimpan gigolo ataupun berpelesiran di Eropah menyewa pelacur lelaki tidak pernah didedahkan.

 

Malahan kisah pemimpin UMNO yang membawa masuk gadis sunti Vietnam untuk diagihkan secara berpusingan antara mereka tidak pula terbuka rahsianya.

 

Mahathir dan para penjilatnya dalam BN dan UMNO pandai memainkan sentimen orang Melayu marhaen bahawasanya hanya UMNO parti yang boleh memerintah negara ini dan hanya UMNO yang mampu membanteras segala maksiat yang ada di dalam negara ini kerana PAS tidak pun mampu membendung nafsu kaum wanita yang mudah menutup kepalanya.

 

Kerana itu semua lidah komunikasi UMNO menggembleng tenaga mengatakan pengaruh PAS tidak sesuai di negara ini dan di kalangan orang Melayu.

Malangnya hampir semua cerdik pandai Melayu sanggup membisu, kerana mereka lebih takutkan Mahathir daripada Allah s.w.t.
 

 Kerajaan Mahathir Manjakan Peniaga Cina Haprak

 

Sejarah negara ini akan merakamkan satu hari nanti bahawa keunikan pemerintahan Mahathir si Kepala Taik ialah keghairahan beliau memberi ruang yang amat luas kepada peniaga Cina haprak naik menjadi kaya raya.

 

Asas Malaysia merdeka telah melihat bagaimana Bapa Kemerdekaan Tunku Abdul Rahman Putra membangunkan negara ini secara berhemah dengan pembabitan usahawan dan pedagang Cina yang bersifat patriot dan berwawasan. Tun Tan Cheng Lok memang terkenal sebagai seorang Cina Baba yang bersemangat patriot kerana beliau membabitkan diri menyokong British melawan Jepun semasa berada di India. Dengan kekayaan yang ada padanya, beliau memberikan sokongan padu kepada Tunku untuk mengajak masyarakat Cina menganggotai MCA dan menyertai Parti Perikatan.

 

Di samping Tun Cheng Lok ada seorang bekas kolonel tentera Cina bernama Tun H.S.Lee yang menjadi Menteri Kewangan pertama negara ini.

 

Selepas itu muncul anak lelaki beliau Tun Tan Siew Sin yang merupakan Menteri Kewangan Malaysia yang kedua selepas Tun H.S. Lee. Semasa Siew Sin menjadi Menteri Kewangan, nilai mata wang Malaysia adalah sama dengan nilai mata wang Singapore Dollar. Ini bererti beliau amat pintar menentukan nilai itu tetap sama dengan negara menanggung sedikit kerugian setiap tahun kerana urusan jual-beli mata wang sendiri. Tambatan nilai ini berubah sebaik sahaja Kementerian Kewangan diambil alih oleh seorang jerung peliharaan si Kepala Taik, yang kini duduk diam sahaja kerana dikenakan tahanan di rumah sendiri.

 

Tunku memberi ruang kepada peniaga Cina yang lain untuk mengusahakan projek yang dapat menyumbang kepada hal ehwal kemasyarakatan seperti peluang pekerjaan dan penerokaan industri baru. Contohnya ialah pembukaan Genting menjadi satu resort percutian. Pada tahap permulaan Genting diusahakan, Lim Goh Tong tidak pun diberikan lesen judi. Dia sebenarnya terkejut apabila diberikan lesen itu oleh Tunku semasa satu majlis pembukaan tempat peranginannya.

 

Di samping itu Tunku telah menggalakkan industri hidangan makanan segera seperti KFC yang diusahakan pada tahap awalannya oleh tuan punya ‘Oasis Restaurant’ dan rangkaian ‘Rendezvous’. Oasis adalah tempat makan untuk masakan Cina, sedangkan ‘Rendezvous’ adalah berkonsepkan hidangan ‘ala-carte’ untuk muda-mudi.

 

Pada akhir 1960-an Tunku mula memberikan tumpuan kepada projek kebajikan mualaf, selepas tertubuhnya pusat hal ehwal masyarakat mualaf daripada kalangan bukan-Melayu yang memeluk agama Islam - Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (Perkim).

 

Apabila Tun Abdul Razak mengambil-alih teraju kepimpinan negara, masyarakat mualaf mendapat perhatiannya dengan munculnya restoran makanan Islam yang diusahakan oleh kumpulan ini. Beliau menyambung usaha Tunku dengan memberikan banyak peluang kepada kumpulan mualaf memasuki kegiatan arus perdana secara memberikan lesen teksi, bas kilang, lesen pengangkutan, lesen warung dan gerai dan sebagainya.

 

Kebanyakan pengusaha perniagaan seperti itu sudah pun menjadi besar dan kaya-raya dan ada yang berjaya meneroka bidang perniagaan di luar negara di mana mereka terus menetap di sana.

 

Pada waktu yang sama, Tun Razak berjaya mendapat kerjasama peniaga Cina yang berwibawa untuk melancarkan pelbagai industri baru di Malaysia. Contohnya ialah Tan Sri Kuok yang merupakan raja gula. Beliau turut terlibat dalam industri perkapalan dan kilang gula di negara ini.

 

Semasa Tun Hussein Onn, orang Cina terus memberikan kerjasama mereka kepada kerajaan yang memerintah mengikut ragam dan gaya yang diasaskan oleh Tunku dan Tun Abdul Razak

 

Dengan lain perkataan, asas perkembangan perniagaan masyarakat Cina yang dipengaruhi konsep Ali-Baba bergerak dengan cergas dalam ruang lingkup yang direstui oleh Kerajaan BN.UMNO.

 

Malahan, kalau kita belek semula tulisan Tunku “Sebelum dan Selepas Mei 13” nyata sekali bahawa salah seorang bergelar Melayu yang banyak menikmati peluang berniaga konsep perniagaan Ali-Baba ialah seorang insan yang bernama Mahathir s/o Mohamad Iskandar Kutty.

 

Dalam surat hasutan beliau mentohmah Tunku, si Kepala Taik ini menuduh Tunku sebagai seorang “Perdana Menteri yang memberi muka kepada orang Cina.” Sebaliknya pula, Tunku telah mendedahkan betapa Mahathir telah bersekongkol dengan orang-orang Cina dalam projek perumahan, sambil mengabaikan kawasan Parlimen beliau. Tetapi apabila beliau tewas semasa pilihan raya umum 1969, dia telah mencetuskan huru-hara dengan menuduh Tunku bertanggungjawab memanjakan kaum Cina.

 

Mahathir Bernabikan Cina ataupun Cina Bernabikan Mahathir?

 

Setakat ini sejarah telah merakamkan bagaimana Mahathir membeli rumah dan harta dan membiarkan orang Cina menyewanya walaupun dengan tujuan untuk dijadikan sebuah gereja oleh orang Kristian. Sejarah juga mencatatkan bagaimana si Kepala Taik sendiri telah mengusahakan tanah milik orang Melayu diambil oleh kerajaan dan ditukarkan status untuk dimajukan. Alasan beliau ialah orang Melayu dapat harga yang lebih baik kalau menjual harta mereka daripada membiarkan tanah itu begitu saja.

 

Bermula dengan perkara yang nampak kecil inilah kita dapat lihat bagaimana Mahathir (sKT) memberi muka dan ruang yang luas kepada peniaga Cina haprak naik menjadi kaya-raya.

 

Semasa dia mahu meniru Sogososha Jepun dengan projek berjuta ringgit pada awal 1980-an, dia melantik seorang agen insurans bernama Abdullah Ang menjadi Ketua Eksekutifnya. Projek itu lingkup dan hancur begitu sahaja, sedangkan pada waktu itu sudah ada PERNAS yang ditubuhkan di zaman Tun Razak. PERNAS dipimpin oleh Tengku Shariman yang akhirnya mengalami kerugian peribadi berpuluh juta (ada yang menyebutnya sekitar 25 juta ringgit) wang simpanan di rumahnya ketika dirompak oleh apa yang disebut pendatang haram. Kalau benar-benar dia mahukan sebuah Sogososha ala-Malaysia, dia boleh tukarkan Tengku Shahriman dan gantikan dengan pegawai bumiputera lain.

 

Apabila Abdullah Ang masuk penjara kerana penyelewengan, orang yang melantik Abdullah Ang tidak pun merasa malu dan cuba membetulkan kesilapan dirinya. Sebaliknya beliau terus membiarkan dirinya dirapati oleh peniaga Cina haprak dan memberikan mereka pelbagai projek penswastaan yang hampir semuanya kantul dan terpaksa diselamatkan semula oleh kerajaan.

 

Sudah menjadi lumrah di kalangan masyarakat Cina, golongan yang tinggi pendidikannya adalah mereka yang mempunyai latar belakang yang mantap baik daripada segi etika hidup ataupun etika berniaga. Semua itu diasaskan oleh ajaran Konfusius dan ‘ying dan yang’ serta beberapa falsafah peperangan yang digunakan semasa mereka berdagang. Semua itu menjadi pegangan hidup orang Cina yang bernaung di bawah persatuan suku-kaum mereka (Kongsye). Kalau mereka berniaga semua itu banyak diragamkan oleh majlis tertinggi ‘Hua Zhong’ ataupun Persekutuan Persatuan Cina Malaysia. Hua Zhong memainkan peranan yang amat besar kerana pengaruhnya adalah lebih kuat daripada pengaruh mana-mana parti politik orang Cina.

 

Hua Zhong merupakan satu pertubuhan Cina yang mampu memberi nasihat kepada masyarakat Cina sewaktu pilihan raya umum. Kalau Hua Zhong kata jangan pilih ‘Che Det’ (nama-manja si Kepala Taik) pada pilihan raya umum Kota Star (1969) dulu, maka terbungkuslah Che Det dalam pilihan raya itu. Perkara yang sama telah berlaku di Lunas tidak lama dulu membabitkan wakil proksi UMNO di sana yang dikalahkan oleh calon KeADILan.

 

Sepanjang cengkaman kuasa Mahathir si Kepala Taik, kita dapat melihat bagaimana peniaga Cina diberi ruang yang amat luas untuk berniaga secara besar-besaran. Mereka diberikan lesen dan kemudahan tanah kerajaan, mereka diberikan monopoli sesuatu perniagaan dan mereka diberikan pinjaman bank dengan mudah serta kemudahan menggunakan dana tabungan orang-orang Islam seperti di Tabung Haji, KWSP, Dana Pencen dan sebagainya. Bayangkan bagaimana mudahnya beliau merestui tapak Sekolah Menengah Convent Bukit Bintang kepada keluarga YTL untuk pembangunan menggunakan wang yang dipinjamkan oleh Tabung Haji, KWSP dan banyak dana dalam negeri. Sedangkan tapak itu boleh diserahkan kepada Tabung Haji yang boleh mengusahakannya dengan dana sendiri.

 

Begitu juga dengan beberapa projek penswastaan yang diserahkannya kepada peniaga Cina pilihannya. Semua projek itu hancur dan bungkus kerana salah urus. Contohnya ialah KL Monorel, Empangan Bakun, Indahwater, Perwaja sebagai contohnya sahaja. Banyak lagi yang terbengkalai tetapi sengaja disungkup kerana menunggu diketahui oleh rakyat. Contoh yang paling dalam perkara ini ialah Projek Rakan Muda yang mempunyai peruntukan sebanyak RM100 juta. Rupanya sebahagian besar peruntukan ini telah dikenenkan kepada Lim Kok Wing untuk membuat bahan iklan membantu pilihan raya di Afrika Selatan dulu. Yang benar-benar tinggal untuk projek dalam negara tidak sampai RM30 juta. Bayangkan berapa juta sebenarnya memberi manfaat kepada rakyat negara ini, dan berapa juta pula yang disedut keluar untuk disimpan dalam akaun peribadi?

 

Ironisnya, Mahathir si Kepala Taik lebih berminat berurusan dengan peniaga Cina dari luar ruang lingkup Persekutuan Persatuan Cina Malaysia, mungkin kerana pengalaman pahit beliau diboikot oleh persatuan ini pada 1969 dulu. Itu sebabnya dia memberikan tumpuan kepada pedagang Cina yang mempunyai perniagaan yang tidak menentu pada tahap awalnya. Muncul Mendiang Tan Sri Loy (bekas MBF Holdings) Vincent Tan, Ting tauke batang penyapu, Eric Chia dan sebagainya. Rata-rata kebanyakan mereka ini tidak fasih berbahasa Inggeris tetapi digalakkan belajar sambilan untuk menguasai bahasa itu, sambil mengekor si Kepala Taik secara berbondong-bondong, keliling dunia. Mereka diberi ruang yang luas menentukan hala tuju dunia perniagaan negara kerana mereka sebenarnya merupakan proksi kepada si Kepala Taik dalam setiap perniagaan yang mereka kendalikan.

 

Apabila Vincent Tan diberikan 18,000 hektar tanah hutan dara di Bukit Tinggi untuk membikin pusat peranginannya, sebenarnya melaksanakan impian Mahathir setelah melihat tempat percutian Colmar di Perancis. Apabila Vincent Tan membina pusat pelancongan Pulau Tioman di mana Mahathir menyediakan satu lapangan terbang khas bernilai RM500 juta, sebenarnya Vincent Tan adalah proksi Mahathir juga.

Apakah masuk akal kita bagaimana kerajaan sanggup membelanjakan wang yang banyak untuk membina lapangan terbang bagi Airbus mendarat, sedangkan yang menikmati kemudahan itu adalah pengusaha rumah percutian swasta semata-mata?

 

Apabila bapak borek, anak rintik..

 

Kegilaan Mahathir si Kepala Taik dalam perniagaan ini telah dijelaskan dengan tepatnya oleh Profesor Daim Abadi, daripada Pusat Kajian Dasar Bangsamoro. Beliau telah menulis dengan tepat sekali apakah masalah Malaysia di bawah cengkaman Mahathir. Yang lebih bernas dia menyindir bagaimana orang Melayu boleh hidup merapu di bawah kepimpinan Mahathir.

 

Memang benar ramai peniaga Cina yang merungut bagaimana mereka terpaksa mengikut telunjuk Mahathir si Kepala Taik kalau mahu naik dalam perniagaan.

 

Kalau si Kepala Taik mempunyai perangai rakus begitu bagaimana pula dengan anak-anaknya? Mirzan dikatakan menganggotai lebih 90 barisan pengarah syarikat swasta. Satu ketika dulu kita pernah terbaca kisah pelancong asing yang diculik di sebuah pulau di Sabah. Khabarnya pusat pelancongan itu adalah kepunyaan bersama salah seorang anak Mahathir juga.

 

Salah satu sebab kenapa Tabung Haji jatuh bankrap ialah kerana diarahkan membeli tanah di Sumatra kepunyaan bapa mertua Mirzan, ketika Suharto hampir jatuh tersungkur. Apabila Suharto sudah jatuh, muncul orang kampung menuntut kembali tanah warisan nenek moyang mereka yang difaraidkan oleh Suharto kepada sahabat baiknya itu. Akhirnya Kerajaan Indonesia sanggup membayar kembali kepada Tabung Haji hanya sebahagian kecil jumlah wang yang telah dibayar untuk membeli tanah-tanah itu. Sekali lagi rakyat jelata amnya dan pelabur serta penyimpan di Tabung Haji tidak tahu-menahu apakah sebenarnya yang berlaku dengan pelaburan Tabung Haji di Indonesia.

 

Anak-anak Mahathir dengan industri komputer dan IT di Malaysia

 

Memang sudah menjadi makluman umum bahawa anak-anak Mahathir si Kepala Taik terlibat aktif dalam industri komputer dan ICT. Keaktifan mereka itu adalah setakat meminjamkan nama dan menunggu duit datang bergolek setiap bulan. Sepanjang tahun 2001-2003 ini mereka memang untung sakan kerana terlalu banyak ‘temasya’ persidangan gila-gila yang sengaja diadakan di negara ini. Bayangkan jumlah komputer yang disewa untuk kegunaan pihak media dan perwakilan persidangan itu? Mereka balun semua itu kerana ayah mereka masih merajai negara ini.

 

Rakyat marhaen tidak sedar akan kisah kelentungan begini, kerana semua itu dibuat dengan secara bijaksana. Tetapi tentu ramai yang semakin kehairanan, terutama orang bukan Melayu yang mengetahui kisah sebenarnya. Bagaimanakah anak-anak Mahathir mendapat keutamaan dalam industri komputer sedangkan mereka tidak ada ilmu pengetahuan dalam bidang itu? Kenapakah peluang industri komputer tidak diberikan kepada anak-anak Malaysia yang memang pakar dalam bidang itu? Apabila kemudahan diberikan dengan luasnya kepada anak-anak Mahathir dalam bidang ICT, makanya tercetus kisah pembelian komputer melalui KWSP dan Poslaju.

 

Skim beli komputer melalui KWSP sebenarnya merupakan satu helah untuk menampung segala komputer yang dibuat oleh sebuah syarikat yang mahu mengalihkan pelaburannya ke negeri Cina. Syarikat ini melelong segala komputer yang telah siap itu di bawah harga RM500 setiap satu set. Bayangkan projek pembelian melalui KWSP dibuat dengan harga RM3500? Apabila kehabisan stok, projek itu dihentikan hingga mencetuskan berjuta kerugian di kalangan peniaga kecil Melayu yang menjadi agen penjual komputer. Para peniaga Melayu membayar wang imbuhan untuk mendapatkan para pencarum mengemukakan permohonan membeli komputer melalui usaha mereka. Ada yang mencagarkan tanah dan rumah untuk mengambil overdraf di bank memulakan perusahaan itu. Apabila mereka sudah membayar banyak wang imbuhan itu, secara tiba-tiba kerajaan dan KWSP menamatkan projek itu.

 

Ramai peniaga bumiputera yang rugi besar dalam projek komputer KWSP telah menggunakan apa juga saki-baki wang untuk membuka siber kafe. Kebanyakan komputer mereka adalah jenis Pentium 1 dan 2, yang mereka terima daripada bekas pelanggan yang membeli komputer Pentium 3 daripada KWSP dulu.

 

Akan tetapi, perniagaan siber kafe adalah satu perniagaan hidup segan mati tak mahu. Nilai khidmatnya adalah sungguh besar kerana memberi ruang kepada orang lain menimba ilmu. Risikonya adalah terlalu tinggi. Tidak ada pengusaha siber kafe yang mampu bertahan hanya bergantung kepada khidmat Internet, kerana dia terpaksa memberi ruang untuk permainan maya.

 

Sekarang ini permainan komputer di siber kafe mesti membeli lesen dulu. Jika tidak, ada sahaja syarikat Cina yang datang mengaku dia adalah pemegang lesen permainan itu di Malaysia. Mereka menumpukan fokus kepada siber kafe milik Melayu dan India. Tetapi mereka terlupa ada juga siber kafe Melayu yang dimodali oleh orang Cina mualaf, ataupun kafe itu dimiliki oleh masyarakat mualaf. (Dari situlah baru kita tahu segala skandal ini)

 

Kalau diselidik syarikat yang mengaku memegang hak lesen di Malaysia, kebanyakannya mempunyai lembaga pengarah daripada masyarakat kroni ataupun bekas pegawai polis belaka. Kenapa? Kerana semua musibat ini sanggup meminjamkan nama kerana mendapat habuan bulanan. Dari mana habuan itu datang kalau bukan daripada pengusaha siber kafe yang terpaksa membayar apa yang mereka dakwa royalti setiap bulan.

Di sinilah letaknya kesilapan parti pembangkang yang seolah-olah terkunci suara tidak mahu berkata apa-apa mencabar tindakan kerajaan membiarkan salah guna undang-undang hak cipta. Begitu juga perangai pembangkang apabila Raja Triad Jackie Chan direhatkan Di Simpang Renggam walaupun sudah jelas dia terlibat dengan banyak kes pembunuhan dan kegiatan haram. (Dr. Nologareng: Kes Jackie Chan: Malaysia Yang Merapu)

 

Sepatutnya tidak timbul hak cipta permainan CD di negara ini. Baik di siber kafe mahupun di rumah persendirian. Semua program permainan yang dikata memerlukan lesen itu boleh dipindah-turun daripada Internet. Ada syarikat pengeluar antarabangsa memberikan pula ruang untuk kita membuat salinan program terkini mereka tanpa sebarang bayaran. Malahan ada syarikat yang memberikan lesen sementara selama satu tahun untuk kita mencuba program mereka.

 

Kelmarin Bahagian Siasatan Jenayah Perdagangan (BSJP) telah merampas lapan unit CPU sebuah siber kafe di Kangar. Bagaimanakah kerajaan boleh melibatkan sampai lapan anggota Bukit Aman semata-mata mahu merampas lapan butir CPU bernilai RM16,000? Apakah besarnya pengaruh syarikat yang mampu menggembleng begitu ramai anggota BSJP? Bagaimana kisah penyeludupan beras yang berjuta ringgit setiap bulan oleh pelesen import yang sah melalui pelabuhan negara? Bagaimana pula kisah Mak Menteri menggunakan kereta mewah yang tidak melunaskan cukai? Adakah usaha dibuat merampas kereta itu dan menangkap Mak Menteri?

 

Kita dilekakan oleh segala kisah begini kerana Mahathir telah menggalakkan para kroni beliau memanjakan Cina haprak dalam perniagaan mereka. Sekali gus hidup orang Melayu dan India serta sebahagian besar kaum Cina di Malaysia ini sentiasa dibayangi oleh pedagang Cina haprak yang ada kena mengena dengan kumpulan Triad Antarabangsa. Memang, Mahathir merupakan satu-satunya perdana menteri tunggal di Malaysia ini yang membiarkan kongsi gelap dan samseng antarabangsa hidup mewah sambil mencekik suasana perniagaan negara...

 

Memang Melayu Tak Sedar Diri

 

Semakin si Kepala Taik menghampiri hari persaraannya, pelbagai upacara, majlis dan temasya diatur untuk mendewakannya, sehinggakan ada majlis itu sebenarnya tersasar jauh daripada matlamat asalnya.

Contoh yang terbaik ialah “Wacana Minda Melayu” anjuran Dewan Bahasa dan Pustaka di PWTC, Kuala Lumpur. Wacana yang selama tiga hari bermula 7 Oktober, membentangkan 17 kertas kerja dan bertemakan “Penerusan Kecemerlangan Minda Melayu”.

 

Soalnya sekarang ini, berapa ramaikah pemikir Melayu yang terbabit dalam wacana itu? Kalau ada pun segelintir yang boleh diberi iktiraf sebagai pemikir, apakah kertas kerja mereka itu benar-benar bebas daripada kerja memuji-muja UMNO dan Mahathir si Kepala Taik?

 

Majlis itu dirasmikan oleh seorang Naib Presiden UMNO, Tan Sri Muhammad Mohd. Taib. Inilah orang yang membawa lari berkilo-kilo mata wang ke negara asing dan apabila tertangkap membuat pengakuan dia tidak faham Bahasa Inggeris. Jadi apakah buku yang dibacanya selama ini? Mampukah dia membaca buku Bahasa Inggeris yang berat-berat untuk menonjolkan pemikiran berunsur ilmiah yang diasah kesan pembacaan itu?

Beliau telah menyebut bagaimana Mahathir si Kepla Taik banyak menyebut dan menulis mengenai perlunya orang Melayu mengubah minda mereka, “namun pemikiran beliau (si Kepala Taik) sukar diresapi oleh golongan tersebut”. Justeru katanya, melalui nilai-nilai daya saing dan daya tahan yang ditunjukkan Azhar Mansor dan Malik Mydin, Si Kepala Taik ingin membuktikan bahawa kaum Melayu berupaya menyaingi bangsa maju yang lain. (sila baca Utusan Malaysia 8 Oktober muka surat 15).

 

Kononnya, si Kepala Tik mengakui selepas kejayaan Malik, beliau mampu berdiri lebih kukuh dan bersama Timbalan Perdana Menteri dan barisan kabinetnya.

 

Kita mampu berkata: “Allahuakbar....!!!” Inikah pandangan dan pemikiran seorang Naib Presiden UMNO yang mahu merobah pemikiran minda Melayu.?

 

Soalan kita ini terjawab dengan adanya beberapa kertas kerja tulisan Datuk Dr. Zainal Kling yang menulis: “Minda Melayu – Satu Tafsiran”, yang mengatakan bahawa “orang Melayu masih miskin dalam pelbagai bidang pemikiran berikutan tiada sebuah buku pun yang ditulis tentang falsafah Melayu.”

 

Walaupun akhir-akhir ini, kata beliau, terdapat beberapa usaha beberapa tenaga akademik untuk meneliti corak pemikiran Melayu, namun ia lebih berasaskan Islam, Barat dan gabungannya. Menurut Dr. Zainal lagi, “usaha kecil-kecil dalam pelbagai buku dan makalah sudah muncul, namun belum mencapai tahap kesungguhan tanpa wawasan mendalam yang berakar umbi dalam alam dan lingkungan Melayu.

 

Menurutnya, pada masa ini kebanyakan penulisan tidak meneliti isi dan bentuk pemikiran masyarakat Melayu sedia ada, tetapi lebih banyak pengambilan sumber dari luar dengan andaian bahawa semua jenis pemikiran adalah sejagat dalam sebarang keadaan sosial dan budaya termasuk dalam konteks sosio-budaya Melayu.

 

Bayangkanlah... selama 22 tahun si Kepala Taik mencengkam kuasa dia tidak berjaya merangsang seorang cendekiawan Melayu ataupun sekumpulan bijak pandai Melayu menulis sebuah buku mengenai falsafah Melayu. Bagaimana dengan berpuluh buku yang dicetak dalam pelbagai bahasa dan diedarkan percuma di luar negara dengan belanja rakyat Malaysia yang dikatakan tulisan Mahathir si Kepala Taik?

 

Bagaimana pula dengan Enshitklopedia Mahathir? Apakah penjilidan pemikiran Mahathir itu tidak mengandungi falsafah Melayu?

 

Pada hari pertama wacana minda Melayu itu, ada satu kertas kerja yang dibentangkan oleh Profesor Chamhuri Siwar daripada Institut Alam Sekitar dan Pembangunan (LESTARI). Ketua Program Ekonomi Mapan itu telah menulis bahawa orang Melayu perlu memberi tumpuan dalam bidang (a) pendidikan, (b) pembangunan sumber manusia, (c) ekonomi, (d) sains dan teknologi - sebagai persiapan menyertai ‘perlumbaan bangsa-bangsa’ dalam era globalisasi.

 

Beliau berpendapat: “bidang-bidang tersebut merupakan bidang kritikal yang perlu dikuasai oleh orang Melayu bagi menyelesaikan masalah kemiskinan dan mengeluarkan mereka daripada belenggu kemunduran.

“Secara relatifnya, kemiskinan di kalangan kaum Melayu masih serius dan pendapatan isi rumah kasar mengikut etnik dalam tempoh lima tahun lalu menunjukkan purata pendapatan Melayu ADALAH LEBIH RENDAH berbanding kaum lain.

 

“Oleh itu cendekiawan Melayu perlu menggembleng pemikiran mereka dalam bidang tersebut ke arah memperteguh dan memperkasakan masyarakat Melayu.”

Alangkah bezanya pandangan seorang bijaksana universiti berbanding seorang bijaksini politik Melayu hanya pandai dengan retorika semata-mata.

 

Yang kerap ditonjolkan oleh orang politik UMNO sekarang ini ialah kisah Malik Maidin merentas terusan Inggeris dan Azhar Mansor belayar suku-suka ke hujung dunia. Ini adalah satu mitos yang berbaur fiksyen semata-mata. Siapakah yang dapat mengaku bahawa Azhar Mansor benar-benar melakukan sesuatu yang begitu pelik seolah-olah orang lain tidak melakukannya? Kenapa tidak ditaja beberapa kelasi tentera laut Melayu menggunakan kapal layar yang sama untuk mengelilingi dunia dan perhatikan pula pencapaian mereka? Seperti yang pernah saya katakan, kenapakah gunakan Malik Maidin sebagai tunggak merangsang orang Melayu kerana kalau orang lain yang diberikan latihan yang sama, mampu melaksanakannya?

 

Pemimpin UMNO Kehilangan Modal

 

Setiap kali Mahathir si Kepala Taik ataupun penjilatnya bercakap kepada orang Melayu mereka gunakan kisah Azhar Mansur dan Malik Maidin. Kenapa? Apakah itu pencapaian sebenar yang mesti dijadikan kayu-pengukur satu bangsa yang mesti maju? Apakah mereka tidak terfikir bahawa dengan melaungkan kisah ‘adventure’ dua insan ini kita Bangsa Melayu sebenarnya memperagakan kelemahan kepimpinan kita selama ini? Apakah kita tidak sedar, pemujaan peristiwa dua insan ini sebenarnya menonjolkan betapa lemahnya orang Melayu sebagai satu bangsa? Kenap tidak dipersoalkan sikap kerajaan memberi gelaran Datuk kepada Azhar dan malik Maidin, tetapi tidak pula memberikan gelaran yang sama kepada dua orang warga Malaysia kaum India yang berjaya menjejak kaki di puncak Everest?  Begitu juga dengan bekas Pegawai Daerah Port Dickson (kini Pegawai Daerah Kuala Kangsar) yang berjaya mengayuh basikal mengelilingi dunia dan dianugerahkan bintang dan ‘datuk’ sedangkan si adik yang menjadi khadamnya tidak diberikan gelaran yang sama?

 

Kalau kita orang Melayu mahu teruskan penonjolan dua pencapaian dua orang ini, tanpa mengambil-kira pencapaian orang lain di negara ini yang membuat pencapaian yang lebih besar lagi, bererti kita tidak akan berupaya untuk maju dan bersaing di mana-mana era saingan di peringkat global.

Kita harus lihat apa yang sepatutnya dicapai dalam masa 22 tahun yang lalu dengan mengambil kira pencapaian negara lain yang lebih miskin daripada kita.

 

Beberapa minggu yang lalu Si Kepala Taik berbangga dengan pengeluaran mikrocip yang paling kecil di dunia. Teknologi sebenar cip itu ialah hasil ciptaan pakar-pakar Jepun. Ini bererti kita hanya mengeluarkan sahaja hasil kajian saintis Jepun. (Khabarnya teknologi yang sama sudah pun dijual kepada syarikat Amerika yang sudah pun mengeluarkannya).

 

Akan tetapi di Singapura, minggu lalu terbit satu berita bagaimana Genome Institute of Singapore telah berjaya menghasilkan satu cip elektronik yang mampu mengesan virus influenza, SARS, penyakit denggi dan pelbagai penyakit pernafasan yang lain secara serta-merta. Cip pengesan sebesar duit siling 50 sen akan dikeluarkan pada Januari depan. Air liur ataupun hingus boleh dititiskan kepada cip itu yang akan bertindak membuat analisisnya. (Sila baca www.smh.com.au/articles/2003/..)

 

- Kuasa Solar Yang Menjadi 20 Kali lebih Murah

 

Pada minggu yang lalu, ST Microelectronics, pembuat semiconductor Eropah yang terbesar, telah mengumumkan keupayaan mengeluarkan sel-sel suria (solar) yang akan menghasilkan kuasa elektrik daripada pancaran matahari. Syarikat Peranchis-Itali ini akan menggunakan peralatan organik seperti plastik untuk menghasilkan haba. Buat masa ini pengeluar sel-sel suria menggunakan silikon yang mahal harganya. Adalah dijangkakan sepanjang hayat 20- tahun sesuatu sel solar itu kos pengeluaran watt ialah sekitar 0.20 sen (USD) berbanding USD$4.00 masa kini.

 

Bayangkan kalau SECEBIS kos pembinaan Cyberjaya dapat diperuntukkan untuk projek sel suria ini, berapakah manfaatnya kepada rakyat negara ini dan manusia sejagat?

 

Rakyat marhaen tentu ingat majlis pelancaran Cyberjaya di mana lebih lima juta Ringgit dibazirkan untuk upacara sahaja, termasuk pembabitan Jacky Chan yang diterbangkan khas daripada Hollywood. Saya pernah menyindir majlis itu dulu dengan mengatakan sepatutnya ada beberapa perjanjian usahasama Cyberjaya dengan beberapa institusi penyelidikan luar negara untuk memajukan tempat itu. Sebaliknya apa yang sudah jadi kepada suku-sakat si Kepala Taik yang diamanahkan menerajui projek itu?

 

Projek Cyberjaya lingkup bersama dengan sejuta harapan si Kepala Taik. Dia fikir tanah yang luas dan belanja besar termasuk kehadiran Jacky Chan sudah mampu menarik minat orang asing buat filem di negara ini. Dia tidak fikirkan faktor lain seperti kos yang tinggi dan wang sogok yang perlu disediakan oleh pelabur asing kepada setiap tahap pembikinan projek di negara ini. Si Kepala Taik fikir Cyberjaya boleh dibangunkan dengan adanya pelbagai majlis membuat rekod kerja-kerja haprak untuk dimuatkan dalam Buku “Malaysia Boleh”.

 

Oleh kerana ketiadaan projek pelencong lain untuk mengelirukan rakyat, sejurus selesai Malik Maidin merentasi Terusan Inggeris, Mahathir si Kepala Taik memperteguhkan harapannya untuk menghantar manusia ke angkasa lepas. Sekali lagi para penjilat beliau mengulangi harapannya itu dengan ketegasan ia akan menjadi harapan. Mahathir fikir laungan itu akan meredakan kemarahan orang Melayu apabila Kementerian Pendidikan memperkenalkan Bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantar dalam mata pelajaran sains dan matematik.

 

Orang Melayu dan Angkasa raya.

 

Saya pernah menulis kisah manusia ke bulan dulu dengan menceritakan bagaimana Amerika telah menghantar monyet ke angkasa sebelum dikirim manusia ke sana. Beribu monyet menjalani penyelidikan di Houston Texas adalah monyet yang berasal daripada satu kawasan hutan simpan yang kini menjadi tapak Universiti Kebangsaan di Bangi. Kalaulah semasa projek menghantar monyet ke Amerika dijadikan iktibar untuk Mahathir si Kepala Taik melancarkan wawasan menghantar rakyat Malaysia ke angkasa, bolehlah kita menaruh harapan besar semacam itu, sekarang ini.

 

Kita telah diberitahu betapa China akan menghantar manusia ke angkasa pada Oktober 15. Keupayaan China ini adalah hasil persiapan yang dilakukan sejak lebih satu dekad yang lalu, untuk menjadi negara yang ketiga di dunia ini berjaya dengan projek itu. Projek “Shenzhou 5” akan dilancarkan pada Oktober 15.

Teknologi angkasa China telah dibangunkan oleh China sendirian. Shenzou (bererti pengangkutan rahsia) 5, seberat 8 tan akan mengelilingi bumi dengan membawa bersamanya beberapa benih tumbuhan seberat 2.2 paun untuk kajian. Buat masa ini tidak ada sesiapa yang tahu berapa ramai ‘taikonauts’ (ahli angkasawan Cina mengikut panggilan orang putih), yang mengambil bahagian dalam projek ini.

 

Yang nyata, projek China ini bermula hanya sepuluh tahun yang lalu. Ketika itu si Kepala Taik kerap berulang-alik ke China, Jepun dan Korea. Kalau dikira belanja yang dibazirkannya selama 10 tahun berulang alik itu, sudah mencukupi memulakan projek menghantar rakyat Malaysia ke bulan, kerana sepuluh tahun dulu ramai pakar sains dan angkasa Russia yang beragama Islam yang sedang menganggur dan boleh kita ambil untuk menjadi pasukan pengasas projek ini di Malaysia.

 

 Bom Nuklear Indo-Pak

 

Semasa China sibuk dengan projek angkasawannya, India dan Pakistan sibuk dengan projek bom nuklear. Projek nuklear India itu bermula sejak 1946 lagi. Ketika itu Pandit Nehru ada menulis kepada Kabinet India: “Seandainya India tidak mampu menyediakan saintis yang berwibawa dan institusi sains yang terkini dengan banyaknya, India akan terus merupakan sebuah negara yang lemah yang tidak mampu memainkan peranan penting dalam setiap peperangan.”

 

Nehru menganggap kuasa nuklear “adalah sama tarafnya dengan prestij, kemajuan teknologi dan kebebasan daripada cengkaman penjajah”. Dia mahu India maju dengan projek nuklear untuk berada di benteng hadapan. Inisiatif Nehru telah diperkemas oleh Homi Jehangir Bhaba, bapa industri nuklear India dan diteruskan oleh seorang saintis Islam yang kini menjadi Presiden India.

 

Jehangir Bhaba memang memilih nuklear sebagai pilihan utama untuk menjamin keselamatan negara, lebih-lebih lagi selepas China meledakkan ujian nuklear pertama pada 1964. Babha pernah berkata: “untuk mencapai tahap cegahan mutlak, adalah penting untuk memiliki senjata nuklear. Kalau senjata itu sudah dimiliki, keupayaan pihak musuh menyerang kita tidak menjadi satu masalah lagi. Kedua, kalau bergantung kepada senjata konvensional, kemampuan hanya terhad kepada keupayaan mencegah semata-mata.”

 

Kemajuan India dalam industri nuklear telah disaingi oleh Pakistan walaupun negara itu miskin dan menghadapi banyak masalah sosial. BAHANG patriotisme di India dan China untuk memiliki senjata nuklear menular di Pakistan, walaupun negara itu kekurangan dana. Harapan untuk sama bersaing sekali gus melancarkan program mengeluarkan lebih ramai ahli matematik dan sains serta mereka yang mahir dalam bidang ICT. (Sayang Mahathir ditipu untuk memperlekehkan Pakistan dengan cara adanya sekolah agama rakyat sahaja).

 

Pakistan ternyata negara yang paling lambat antara China, India dan Pakistan untuk memulakan projek memiliki bom nuklear. Hari ini Pakistan dipercayai memiliki 150 butir peluru berpandu dan India sekitar 250 butir. Bayangkan bagaimana Pakistan berjaya melakukannya dalam tempoh masa 15 tahun sahaja. Sebaliknya 15 tahun dulu, Malaysia berada di puncak kekayaan dan kegemilangannya. Mana pergi semua dana itu dan kenapa kita tidak melancarkan satu projek menandingi negara yang miskin ini semua untuk bersaing dalam bidang yang sama?

 

Pada hari ini 8 Oktober 20003. Pakistan telah melancarkan satu missil yang mampu membawa nuklear. Missil yang diberi nama “Shaheen” itu adalah yang kedua dilancarkan dalam ujian dalam masa kurang daripada satu minggu.

 

Missil itu boleh membawa peluru nuklear dan mencapai jarak 700 kilometer (434 batu). Ini bererti ia mampu meledak di India. Pelancaran Shaheem dilaksanakan lima hari selepas Pakistan melancarkan peluru berpandu jarak pendek yang diberi nama Ghaznavi.

 

Bayangkan sendiri apa yang akan jadi kepada Pakistan dalam masa lima tahun lagi? Kita, orang Melayu di negara ini masih memikirkan bagaimana mahu meluaskan tapak projek LIMA di Langkawi. Tentunya untuk menampung kelengkapan nuklear bikinan Pakistan dan India dan mungkin juga Thailand, Filipina dan Indonesia. Negara berkenaan buat senjata canggih, kita adakan tapak pertunjukan dan berbangga dengan pelbagai MOU serta perjanjian jual-beli yang membabitkan harta dan wang ringgit rakyat jelata. Tanpa berita semacam itu sudah pasti LIMA patut bungkus lama dulu lagi.

 

Orang Melayu di bawah cengkaman Mahathir si Kepala Taik hanya taksub dengan perkara menunjuk-nunjuk seolah-olah kita hebat. Pergilah ke Putrajaya sekarang ini dan perhatikan bagaimana pekerja mendatang menurap jalan dengan berpayung kerana mahu menyiapkan projek sebelum perasmian OIC. Inilah juga jalan yang sama digunakan semasa perayaan Merdeka dahulu. Jalan itu hancur lebur dan terpaksa dibuat semula semata-mata untuk lawatan ketua negara OIC yang tidak menentu tiba ataupun tidak. Itu pun orang Melayu tidak sedar bahawasanya manusia merancang tetapi Allah merancang juga dengan berkesan. Bayangkan sekitar RM50 juta sudah lebur semasa jalan yang berturap dulu dikopek semula untuk diturap lagi. Berapakah kos subsidi SAR yang dihentikan oleh si Kepala Taik di seluruh negara?

 

- Projek Pesawat Pejuang China-Pakistan.

 

Dua bulan dahulu, si Kepala Taik dan Najib sibuk mengelilingi dunia untuk membeli pesawat perang yang menyaingi F-16 bikinan Amerika. Malahan sudah ada perjanjian jual-beli untuk mendapatkan kelengkapan bikinan Amerika. Ramai yang tertanya-tanya kenapa kita terburu-buru membeli itu semua, sedangkan si Kepala Taik sudah pun bersiap mahu bersara? Lagipun mana kita ada duit untuk membeli itu semua?

Kisah kerakusan pembelian itu dengan harga yang tinggi pernah ditulis dengan terperinci oleh Dr. Nologareng. Sebagai seorang doktor dalam angkatan tentera tentu dia amat arif dengan segala maklumat yang diterima dan dibacanya. Dr. No pernah memberikan angka pembelian oleh Malaysia yang begitu tinggi berbanding harga yang dibeli oleh India dan Indonesia. (Rujuk: Dr. Nologareng: SU-30MKM: Kenapa Harganya Jauh Berbeza? dan Pembelian SU-30MKM Suatu Yang Bijak?)

 

Rakyat marhaen masih tertanya kenapa? Sehingga kini tidak ada jawapan yang pasti kerana kekurangan maklumat mengenainya.

 

Akan tetapi, tanpa kita sedari, rupanya China dan Pakistan telah berjaya mengeluarkan pesawat perang yang meniru teknologi F16 dan mula memasarkannya dengan harga hanya sekitar 50 peratus harga jualan F-16. MasyaAllah.... dahsyatnya!!!! Di sinilah letaknya jawapan yang sebenar kenapa si Kepala Taik sibuk sakan mahu menandatangani pembelian pejuang perang itu semuanya.

 

Kalau projek bikinan China-Pakistan memerlukan harga belian yang lebih murah dan sudah tentu dimaklumkan harganya kepada kerajaan Malaysia, kenapa pula si Kepala Taik dan Najib terburu-buru menandatangani projek pembelian dengan kuasa lain?

 

Sumber yang saya percayai telah memberitahu betapa Cina pernah menawarkan penjualan Jet Xiao-Long ataupun Naga Berapi – FC-1 yang diusahakannya bersama Pakistan. Pesawat ini boleh menandingi keupayaan F-16. Tawaran telah diserahkan kepada negara asing untuk bekalan dibuat dua tahun lagi.

China telah membuat tawaran untuk memasarkan pejuang itu kepada negara di Timur Tengah, Afrika dan Amerika Selatan. Tentunya negara-negara Asean merupakan pelanggan yang mula-mula diberitahu akan perkara itu. Setiap jet pejuang diberikan harga jualan sekitar USD15 juta sahaja.

 

Keupayaan kombat Xiao Long ini dapat menandingi F-16 buatan Lockheed Martin dan harganya cuma setengah harga F-16.

 

Pesawat ujian sudah pun dilancarkan sejak Ogos 25.

 

Cuba kita bayangkan bagaimana China dan Pakistan boleh bersetuju untuk mengadakan usahasama dalam pembikinan jet pejuang ini. Kedua-dua negara bersetuju mengeluarkan US500 juta untuk projek tersebut. Pembinaan dibuat di Chengdu Aircraft Group Corp dengan kerjasama China Aero Technology Import and Export Co.

 

Kita tahu si Kepala Taik kerap bertemu dengan Presiden Cina Xiang Ming. Malahan si Kepala Taik pernah digunakan oleh kerajaan Cina untuk memujuk Nelson Mandela agar tidak memberi muka kepada kerajaan Taiwan.

 

Bagaimanakah Malaysia boleh terlepas peluang membuat usahasama dengan Cina mengeluarkan jet pejuang sendiri? Bukankah projek semacam ini lebih baik dan berharga daripada memajukan Cyberjaya? Malaysia dan kerajaan si Kepala Taik tidak boleh berbohong lagi dengan mengatakan kita tidak tahu-menahu akan projek jet FC-1 China-Pakistan ini. Kalau satu ketika dulu Malaysia boleh berbangga melarikan bekas ketua komunis Melayu Shamsiah Fakih dan Musa Ahmad daripada tanah besar China, apakah sangat dengan maklumat China dan Pakistan membina jet pejuang bersama?

 

Jawapan sebenarnya akan kita dedahkan satu hari nanti.

 

Siapa Sebenarnya Mengawal Minda Melayu?

 

Mahathir si Kepala Taik sudah mencengkam kuasa selama 22 tahun. Tinggal 22 hari sahaja lagi sebelum beliau berambus seperti yang dijanjikannya. Kalau diambil catatan sejarah dunia, hanya seorang sahaja pemimpin dunia DEMOKRASI yang telah mencengkam kuasa melebihi 22 tahun. Beliau ialah Pope John Paul II yang dikatakan gering sekarang ini dan diramalkan akan disuntik ubat agar beliau tidur selama-lamanya pada 8 Oktober 2003 (sila baca ramalan Sollog).

 

Selama Pope John Paul II memegang jawatannya sepanjang 25 tahun itu, beliau telah keluar  melawat negara lain sebanyak 120 kali. Cuba kita bayangkan selama si Kepala Taik mencengkam kuasa berapa banyak kali beliau mengelilingi dunia dan bagaimanakah beliau boleh dibiarkan berbelanja lebih banyak daripada Pope John Paul II?

 

Pope John mengelilingi dunia dengan dana yang melambak kepunyaan Vatican. Belanja banyak itu adalah untuk pengangkutan dan keselamatan beliau, yang tidak pun menerima gaji bulanannya. Bayangkan berapa banyak perbelanjaan si Kepala Taik berhibur di merata dunia? Berapa banyak pula gaji dan imbuhan untuk dirinya dan untuk isterinya?

 

Memang ada pemimpin lain yang lebih lama mencengkam kuasa berbanding si Kepala Taik. Contohnya ialah Fidel Castro yang menyerlah di pentas dunia politik pada Januari 1959 lagi. Tetapi, Fidel Castro tidak menerima gaji dan dia tidak berpelesiran mengelilingi dunia. Walaupun negaranya miskin cuba adalah begitu ke hadapan dalam bidang sains dan perubatan.

 

Kalau kita ambil kira Wacana Minda Melayu yang digembar-gemburkan di akhbar dana media propaganda UMNO hari ini, kita sedar bahawa selama ini pemikiran Melayu itu telah dirobotkan seperti yang pernah saya tulis satu hari dulu “bagaimana UMNO merobotkan Orang Melayu”.

 

Kita akan sedar betapa pengrobotan minda Melayu itu telah dilakukan dengan liciknya oleh Yahudi yang berpangkalan di Singapura dengan sekongkolan Cina haprak yang menerima hasutan daripada gereja mereka. Inilah dua pengaruh besar yang telah meracuni Mahathir si Kepala Taik dan para pemimpin UMNO yang menjadi pembantunya. Pengaruh jijik ini hanya meresap masuk secara perlahan semasa Anwar Ibrahim masih menganggotai kabinet Mahathir. Akan tetapi, apabila Anwar dapat dicengkam dan dilebamkan matanya, pengaruh kotor ini bermaharajagila mempengaruhi Mahathir sehingga beliau berjaya menjadikan kabinet, parlimen, kehakiman, media dan majlis tertinggi UMNO sebagai alat kerakusannya.

 

Contoh yang paling baik bagaimana Cina haprak dapat menguasai UMNO dan Mahathir ialah kisah kerugian besar projek yang dikendalikan atas nama Tun Ghafar Baba. Begitu juga projek MARA semasa anaknya Tamrin Ghafar menjadi pengerusinya. Bagaimana mungkin Mahathir si Kepala Taik mengeluarkan berjuta-juta ringgit untuk menyelamatkan Ghafar daripada jatuh muflis? Mana perginya segala usahawan Cina yang memufliskan projek Ghafar Baba?

 

Fenomena kebankrapan Ghafar Baba disebabkan perniagaan adalah tidak jauh bezanya dengan fenomena Mirzan Mahathir dan adik-adiknya yang jatuh muflis dan diselamatkan oleh Mahathir juga. Lebih empat bilion telah disalahgunakan untuk menyelamatkan segala perniagaan anak-anak Mahathir, tidak termasuk menggunakan jentera dan institusi kerajaan untuk memudahkan segala kerja itu.

 

Contoh yang terbaik ialah projek perkapalan Mirzan yang diambil alih secara ‘lock-stock and barrel’ (semua sekali) oleh MISC-Petronas. Semua kapal Mirzan telah dibeli oleh MISC. Yang anehnya Mirzan diberikan pula kontrak mengangkut arang batu untuk kegunaan Tenaga Nasional. Adakah Mirzan menggunakan kapal negara ini? Tidak, dia gunakan kapal milik bangsa asing dan negara lain. Kenapa?

 

Sepatutnya Tenaga Nasional mensyaratkan dalam kontrak pengangkutan itu bahawa sesiapa yang menjadi kontraktor pengangkut mesti menggunakan kapal milik Malaysia.

 

Mirzan yang diselamatkan oleh Mahathir dengan menggunakan wang rakyat jelata, meninggalkan banyak kesan yang mendalam di kalangan orang Melayu yang membeli sahamnya. KWSP dan Tabung Haji memiliki saham Perkapalan Mirzan pada harga yang tinggi. Begitu juga dengan dana dan tabung amanah yang lain. Adakah Mirzan diisytiharkan muflis oleh kerajaan? Adakah sebarang tindakan mendapatkan semula wang pinjaman yang diberikan kepada anak-anak Mahathir semasa menyelamatkan mereka?

 

Apabila orang Melayu tidak lagi mampu berfikir akan perkara serius semacam ini, apakah wacana minda Melayu yang mesti dijana? Setakat berenang menyeberang Selat Melaka bolehlah......!

 

Mana Melayu Mahu Taruh Muka?

 

Negeri ini sedang berada dalam satu keadaan yang sungguh bercelaru. Sejak hujan lebat menyerang utara Semenanjung, khidmat keretapi telah digantung, tanpa banyak beritanya di akhbar propaganda UMNO-BN. Mangsa banjir masih ternanti-nanti bantuan bekalan makanan dan pakaian, apalagi dengan harta-benda yang musnah dibawa arus yang tidak mengenal agama, kaum dan jantina.

 

Ada orang utara yang duduk di Putrajaya berjenaka mengatakan bahawa segala hujan yang patut turun membanjiri Putrajaya dan persekitarannya telah dilencongkan oleh hantu hujan ke utara Semenanjung.

 

Akan tetapi apa yang dilakukan oleh kerajaan pimpinan si Kepala Taik? Mereka sibuk dengan segala propaganda menyatakan negara sedang menghadapi suasana aman menantikan peralihan kuasa apabila si Kepala Taik menyerahkan jawatan Perdana Menteri kepada Timbalannya Paklah. Sidang OIC yang digembar-gemburkan sebagai satu persidangan Ketua-ketua Negara Islam yang tidak ada tolok bandingnya, hanya dihadiri oleh segelintir sahaja ketua negara. Sedangkan wang yang dihamburkan hampir dua billion memang ternyata tidak berbaloi untuk persiapannya. Kalau persidangan NAM dulu boleh dilaksanakan di PWTC, kenapa perlunya menyediakan dewan khas di Putrajaya? Malahan apa gunanya berbelanja lebih RM35 juta hanya untuk menyediakan tapak ekspo sempena persidangan itu?

 

Soalnya sekarang adakah sesiapa yang sedar bahawa serangan banjir yang menyerang Kedah dan utara Semenanjung adalah satu amaran daripada langit bahawa banyak bencana lagi yang akan melanda gara-gara pembaziran yang dilakukan untuk mengadakan persidangan OIC ini?

 

Pelbagai bencana dijangka datang melanda gara-gara segala pembaziran si Kepala Taik. Bayangkan apa yang sebenarnya dilakukan lebih satu tahun dahulu di mana beliau dan rombongannya dalam UMNO yang bertubi kali mengunjungi negara Islam di Timur Tengah dan Afrika meminta dan merayu agar semua ketua negara Islam itu datang menghadiri persidangan di Putra Jaya? Kalau si Kepala Taik boleh berbangga dengan Cyberjaya dan ICT kenapa tidak gunakan semua kemudahan ICT seperti ‘teleconferencing’ mengajak ketua-ketua negara itu menghadiri persidangan kali ini?

 

Segala persiapan persidangan adalah peluang terakhir bagi konco-konco si Kepala Taik untuk membalun wang rakyat marhaen. Bayangkan tapak ekspo sahaja menelan RM35 juta untuk menyediakannya. Kalau para perwakilan yang menghadiri persidangan itu diberikan penginapan di Kuala Lumpur, kenapa tak gunakan ruang ekspo di PWTC ataupun MINES untuk pertunjukan itu? Apa gunanya membazir RM35 juta untuk menyediakan ruang ekspo?

 

Kita percaya Persidangan OIC adalah satu titik tolak menunjukkan betapa membazirnya segala perbelanjaan yang dikeluarkan. Bayangkan tiga malam dahulu, hidangan makan yang disediakan untuk pegawai kerja setiap negara ahli OIC adalah untuk lebih 300 orang. Yang datang makan cuma setakat 30 orang sahaja. Apa jadi dengan segala hidangan yang mahal-mahal itu? Kenapa perkara ini tidak dilaporkan dalam akhbar kita, tetapi diceritakan dalam emel oleh segelintir perwakilan kepada sanak saudara mereka di luar negara dan kita hanya mengetahuinya melalui saluran yang sama?

 

Persiapan OIC merupakan kali terakhir negara ini berbelanja besar sebelum kebankrapannya mula menyerlah. Apabila Mahathir si Kepala Taik sudah berambus akan terserlah sedikit demi sedikit segala kebajingan beliau terutama dalam bidang pembaziran wang rakyat.

 

Sesiapa sahaja yang akan menggantikan si Kepala Taik ini harus bersedia dengan rancangan bagaimana mahu mengenakan tahanan di kediaman sendiri (house arrest) terhadap si Kepala Taik ini. Beliau akan merupakan saksi utama dalam setiap pendakwaan yang akan dikemukakan oleh rakyat marhaen terhadap pembaziran yang dilakukan oleh BN UMNO sepanjang pemerintahan beliau. Malahan, mana-mana parti pembangkang yang mahu menang besar dalam pilihan raya umum yang akan datang harus bersedia membentangkan apakah rencana mereka mahu membetulkan keadaan songsang sekarang ini dan membawa ke muka pengadilan segala salah urus yang disengajakan oleh Mahathir dan BN.

 

Kalau diandaikan Paklah yang akan menggantikan Mahathir si Kepala Tik, dia tidak akan menerima sokongan padu orang Melayu seandainya dia tidak berikrar mahu membasmi rasuah dan menghapuskan segala bentuk kronisme, kolusi dan nepotisme yang mendarah daging sejak si Kepala Taik naik besar kepala.

 

Sesiapa sahaja yang akan menjadi Perdana Menteri Malaysia pada tahun hadapan selepas Pilihan Raya Umum nanti, dia akan merupakan seseorang yang berjanji dulu mahu menghancurkan kota kerakusan yang dibina sekian lama oleh pemerintahan si Kepala Taik. Ini bererti ramai hulubalang penyangak yang kini sedang sama-sama bersekongkol dengan si Kepala Taik akan turut berambus sama.

 

Seandainya Paklah yang benar-benar akan mewarisi teraju kepimpinan daripada si Kepala Taik, tugas pertama beliau ialah membubarkan kabinet dan melantik anggota baru dengan menghumban terus segala muka haprak yang naik tanpa pilihan raya. Ini merupakan satu cabaran besar kepadanya. Kalau dia berjaya merombak kabinet ini, bererti dia akan berjaya menukarkan pucuk kepimpinan Polis Raja Di Malaysia dan juga Angkatan Tentera. Sekali gus, semua proksi tentera yang sedang dipegang oleh beberapa bekas panglima tentera yang diletakkan di situ oleh Panglima Qarun Ismail (ingat rumahnya ditelan bumi) akan turut bertukar. Begitu juga dengan Raja Pasembur sekarang dan segala penjilat beliau.

 

Inilah cabaran utama yang akan dihadapi oleh Paklah bermula 1 November, 2003. Kalau dia berani melaksanakannya bererti dia akan berjaya menerajui BN untuk menghadapi pilihan raya yang dinantikan itu. Jika tidak Paklah akan merupakan Perdana Menteri Malaysia yang paling singkat dalam buku Guinness Books of Records.

 

 Bentuk Kerajaan Yang Akan Datang

 

Paklah tidak akan bertahan lama sebagai Perdana Menteri. Kita tidak perlu risau apakah si Kepala Taik akan terus menguasai dunia politik negara ini. Dia sudah nyanyuk, kalau dia tidak juga berundur pada Oktober ini, bererti kita akan menghadapi padahnya.

 

Lihat sahaja pada persidangan OIC kali ini, di mana Malaysia akan menjadi Pengerusinya sehingga pusingan yang akan datang. Selama hampir dua tahun si Kepala Taik mengelilingi dunia bersama para penjilatnya untuk memujuk rayu ketua negara OIC menghadirkan diri. Berapa kerat yang tiba? Apa jadi dengan semua Perdana Menteri yang hanya menghantar timbalan dan wakil peribadi sahaja? Berapa ratus juta ringgit telah dibazirkan untuk menghantar perwakilan khas Mahathir si Kepala Taik memujuk rayu mereka itu? Berapa juta lagi yang lagi yang kini dibelanjakan untuk membiayai para delegasi yang mengikut nisbah rombongannya ialah sekitar 1+9 (setiap ketua diiringi oleh 9 ahli anggotanya) dan beberapa wartawan pilihan daripada negara masing-masing? Mereka ini ditanggung makan dan minum serta tambang dan duit saku harian termasuk duit cuci pakaian.

 

Apakah sumbangan mereka kepada OIC sebenarnya? Kebanyakan Ketua Negara ini tidak pun mampu berbelanja untuk mengukuhkan populariti mereka di negara sendiri kerana terpaksa bergantung kepada negara maju dan kaya untuk memberikan subsidi kepada negara mereka. Apakah nanti yang mampu mereka sumbang kepada OIC?

 

Hampir 40 tahun OIC wujud, sepatutnya OIC merupakan organisasi yang lebih kaya daripada Bank Dunia. Bayangkan kalau setiap isi rumah mengeluarkan 10 dolar dalam seumur hidupnya? Kenapa tidak diusahakan ini sebagai bentuk ‘zakat’?

 

Sebenarnya OIC sudah tidak relevan kerana ia hanya menunggu saat untuk berkubur. Sepatutnya persidangan OIC kali ini digunakan untuk membubarkan pertubuhan itu secara rasmi dan menubuhkan satu pertubuhan Islam yang baru yang lebih berwawasan dan mempunyai sekretariat yang sama gah dan hebat seperti PBB dengan cawangan kewangannya yang sama hebat dengan Bank Dunia. Selagi perkara ini tidak dianjurkan, OIC akan terus menjadi penjilat negara kaya khususnya Amerika dan Israel. Bayangkanlah kalau segala infrastruktur yang gah untuk riak itu tidak dibina, kerajaan Malaysia tidak perlu berbelanja sampai dua bilion ringgit kerananya. Separuh wang sebanyak itu boleh dijadikan wang asas penubuhan OIC Baru lengkap dengan modal pusingan yang dijadikan “seed-money” untuk dunia Islam. Itu boleh merupakan visi luar biasa si Kepala Taik untuk dikenang ke akhir zaman dan membabitkan nama-baik Malaysia. Apa nak dikata, kita mempunyai pemimpin yang kosong otaknya, kecuali membalun harta rakyat atas nama pembangunan dan membalun segala wang itu untuk dilarikan keluar negara.

 

Alangkah aibnya apabila 57 buah negara Islam yang menyimpan lebih tujuh puluh peratus petroleum dunia tidak mampu menubuhkan satu Bank Islam bertaraf antarabangsa yang mampu menjana pembangunan dan menjadi obor pembangunan dunia. Sepatutnya setiap negara Islam itu mempunyai bangunan OIC yang dapat disewakan untuk tujuan komersial kepada umum. Barulah ada oomph pertubuhan itu. Kalaulah si Kepala Taik terfikir akan perkara ini, dia berhemah menganjurkan persidangan kali ini, tentu dia dapat meminjamkan wang kepada setiap negara Islam yang miskin membina bangunan OIC di negara mereka dengan teknologi Malaysia dan pengurusan bangunan dikendalikan oleh orang Malaysia. Bukankah itu lebih bermakna daripada struktur megah yang merupakan lambang kebodohan Islam Malaysia di Putrajaya? Malahan projek semacam itu boleh dirundingkan sebagai usahasama dengan Sultan Brunei serta beberapa Sheikh Arab yang kaya-raya dan tidak tahu bagaimana menggunakan simpanan wang mereka yang tersimpan di Amerika dan negara kafir.

 

Kerajaan Malaysia berbelanja hampir dua bilion ringgit untuk menganjurkan OIC. Manakah kita mahu taruh muka kalau OIC akan hanya mampu menjadi satu pertubuhan yang meniru apa negara kaya tentukan? Sedangkan negara kaya itu adalah negara Kristian?

Mana kita mahu taruh muka kalau kita bersikap celupar dalam persidangan OIC itu nanti kerana Israel dan Amerika akan menjawab: “Semasa kami mahu menyerang Iraq hanya Parlimen Syria yang menentang secara terang-terangan...!!”

 

Ada satu propaganda besar yang menyatakan Mahathir si Kepala Taik merupakan pemimpin Islam yang berani mengkritik negara besar seperti Amerika dan Britain. Itulah propaganda besar sebenarnya. Apakah rakyat Malaysia sudah lupa berapa juta yang dibayar oleh Kerajaan Mahathir kepada parti Republikan untuk membolehkan beliau dipelawa minum teh dengan Bush di Rumah Putih? Apakah rakyat Malaysia akan mudah lupa apa yang dilakukannya selepas pulang daripada Rumah Putih? Bukankah dia menghantar pulang pejuang Islam Aceh daripada negara ini sedangkan agensi PBB dan Amnesty International merayu agar dia memberikan suaka politik kepada pejuang itu semua? Dia sanggup melepaskan pejuang Islam itu untuk dibunuh oleh tentera Indonesia. Pada waktu yang sama dia mengatakan Malaysia ialah sebuah negara Islam.

 

 Berapa Pampasan Mangsa Banjir?

 

Mengikut laporan akhbar Utusan Malaysia 16 Oktober 2003 (muka surat 27) seramai 5,400 pesawah di Kedah menanggung kerugian hanya sekitar RM3.9 juta dalam banjir yang melanda baru-baru ini. MasyaAllah.....! Betulkah itu?

 

“Pengerusi Lembaga Pertubuhan Peladang Negeri Kedah, Badri Mohd. Yunus berkata, padi yang berumur antara tujuh hari hingga empat bulan di kawasan seluas 7,749 hektar. Katanya, selain daripada padi, turut terjejas ialah ternakan ayam, udang galah dan tanaman sayur-sayuran.

 

“Kawasan tanaman padi yang paling teruk mengalami kerugian ialah Kuala Muda Selatan sebanyak RM1.5 juta, untuk kawasan seluas 3,000 hektar.

 

“Menurutnya kawasan lain yang mengalami kerugian besar ialah Kubur Panjang sebanyak RM987,000, Padang Serai (RM545,670), Sungai Petani (RM229,150) dan Pendang Selatan (RM112,250).

 

Kita mahu tanya, apakah formula beliau memberikan taksiran kadar itu? Pada 1999 dulu, semasa wabak JE menyerang ternakan khinzir anggaran kerugian ditaksirkan 250 juta ringgit. Angka itu dikurangkan kemudiannya kerana dianggap terlalu tinggi. Kita juga diberitahu bahawa taksiran kerugian itu sengaja dinaikkan dua puluh kali ganda oleh penternak khinzir dengan sekongkolan MCA dan Gerakan. Wang pampasan telah dibayar sebelum Pilihan Raya Umum 1999 dulu. Bolehkah sesiapa yang lebih pakar daripada Badri Mohd Yunus memberikan kerugian yang sebenar para petani di Alor Star itu. Saya fikir kerugian semuanya tidak kurang daripada lima puluh juta ringgit.

 

Manakah kita mahu taruh muka seandainya taksiran kerugian Pengerusi Lembaga Pertubuhan Peladang itu dijadikan satu ukuran untuk membayar pampasan kepada setiap pesawah? Ini bermakna setiap pesawah akan hanya menerima pampasan sebanyak RM722.22 sen sahaja. Kalau dikirakan pesawah itu menanam dua kali setahun bererti pendapatannya adalah sebagai pesawah adalah hanya RM120.37 setiap bulan!

Adakah kita mendengar kenyataan wakil rakyat BN-UMNO mengenai pembayaran pampasan kerugian ini?

Saya yakin, kerugian pesawah Melayu di Utara akan menjadi isu besar yang akan menumbangkan BN dan UMNO dalam pilihan raya nanti.

 

Pak Lah dan Bayang-Bayang Si Kepala Taik

 

Hanya beberapa hari sahaja lagi sebelum Mahathir si Kepala Taik berundur seperti yang dijanjikannya dalam persidangan UMNO tahun lalu. Lantas muncul satu persoalan apakah Paklah sanggup melakukan rombakan kabinetnya?

 

Kalau mengikut perlembagaan kita, Mahathir perlu menyerahkan surat perletakan jawatan kepada DYDP Agong. Kemudian, baginda akan memberi titah untuk melantik Paklah menjadi Perdana Menteri yang baru. Mungkin disebabkan mitos bahawa si Kepala Taik itu Malaysia dan Malaysia adalah si Kepala Taik, maka ramai generasi muda di negara ini yang beranggapan bahawa peralihan kuasa adalah berupa majlis serah kuasa antara Mahathir dan Paklah sahaja.

 

Itu pun baru kisah serah kuasa menjadi Perdana Menteri, belum lagi kisah serah kuasa presiden UMNO dan BN.

 

Kita tidak mahu jauh menyimpang dalam perkara ini. Cukup setakat mengemukakan beberapa persoalan seperti yang dibincangkan di merata negara sekarang ini. Apakah Paklah sanggup merombak kabinet yang ada? Bukankah dia pernah berkata bahawa dia mahu meneruskan dasar Mahathir supaya ada kesinambungan dalam pemilu nanti?

 

Kita membuat andaian seolah-olah Mahathir benar-benar akan melepaskan kuasanya kepada Paklah pada 30 Oktober ini. Saya pernah berkata, saya hanya akan percaya perkara itu selepas melihatnya dengan mata sendiri. Namun, kita perlu beringat seolah-olah penyerahan kuasa itu akan terjadi juga.

 

Apa juga yang akan dibuat Paklah, dia tidak dapat lari daripada bayangan si Kepala Taik yang bukan merupakan calang-calang manusia. Dia telah berjaya membudayakan hidup orang Melayu khususnya dan rakyat Malaysia amnya dengan pelbagai unsur hidup mengikut selera hatinya, dan sekaligus menghumban budaya Melayu lama yang dapat diragau untuk dimusnahkannya.

 

Kita harus ingat, bukan calang-calang manusia yang mampu melakukan semua ini sedangkan penjajah British yang mula bertapak semula selepas Perang Dunia Ketiga pada 1945 dulu dan terus mencengkam kuasa sehingga 1957 tidak berupaya merobah budaya feudal Melayu, apalagi merobah ketaksuban Melayu kepada agama Islam.

 

Ketika Jepun memerintah negara ini sekejap pun, mereka amat menghormati budaya Melayu terutama sekali dengan sikap Melayu yang taat setia kepada agama Islam. Khabarnya dalam buku sejarah kepahlawanan askar Jepun di Singapura, ada ditulis keberanian askar Melayu dan kuatnya mereka kepada ajaran Islam.

Malahan kita dapat melihat bagaimana penjajah British merapatkan orang Melayu kepada agama Islam dengan memberikan hak dan kuasa penentuannya kepada Raja-raja Melayu serta menubuhkan Pasukan Agama Islam di setiap batalion rejimen Askar Melayu, sejak dulu-dulu lagi. Penjajah British membawa masuk paderi dan rahib untuk mengembangkan agama Kristian di kalangan bukan Melayu dan bukan Islam, tetapi tidak di kalangan orang Melayu dan mereka yang beragama islam.

 

Akan tetapi Mahathir si Kepala Taik ini telah berjaya merobotkan orang Melayu sehinggakan dia sudah menjadi Raja kepada segala raja-raja Melayu, menjadi Hakim kepada segala hakim-hakim beruk yang ada, menjadi Mufti Besar kepada segala mufti dan ulama kerajaan di negara ini. Lantas, dia berjaya menarik kekebalan raja-raja, dan menamatkan subsidi kerajaan kepada Sekolah Agama Rakyat, tanpa menerima tentangan yang serius. Penjajah British yang bukan beragama Islam tidak pernah berani menyentuh bidang-bidang ini untuk menghamba-sahayakan orang Melayu, tetapi Mahathir si Kepala Taik berjaya melaksanakannya. Setiap lapisan orang Melayu termasuk raja-raja Melayu, mufti dan ulama menjadi bisu dan tidak berani menyanggahnya.

 

Bayangkanlah sendiri, betapa pintarnya si Kepala Taik ini selama dia mencengkam kuasa. Dia tubuhkan pelbagai agensi dan bina pelbagai struktur mega yang mahal-mahal tanpa kelulusan parlimen dan raja-raja. Tetapi dia tidak pernah terfikir mahu membina satu kompleks latihan khusus untuk anak-anak raja sebagai persiapan untuk mengambil alih tugas raja.

 

Bayangkan juga bagaimana dia boleh atur dan tentukan siapa di kalangan pemimpin UMNO yang dibenarkan mengerjakan umrah ataupun haji dengan tajaan Tabung Haji tanpa diketahui oleh penyimpan Tabung Haji. Kerana itu, tambang untuk jemaah haji tidak pernah turun kerana terpaksa menampung kos penyangak UMNO pergi ke Mekah dengan percuma. Di sana mereka mempunyai hostel khas hanya untuk penginapan pemimpin UMNO sahaja. Tetapi dia tidak mahu memperuntukkan sebahagian zakat Tabung Haji disalurkan khusus untuk biaya Sekolah Agama Rakyat (SAR) dan perbelanjaan Imam, Khatib dan Tok Siak yang tidak mampu mengerjakan umrah apalagi rukun haji mereka.

 

Sepatutnya kalau wang Tabung Haji diuruskan dengan tulus dan ikhlas setiap umat Islam di negara ini mampu mengerjakan umrah apabila dia mencapai usia 30 tahun. Kalau kos tidak melebihi RM1500 untuk kerja umrah, setiap umat Islam mampu melakukannya dengan membayar balik kos itu secara ansuran. Sebagai perbandingan cuba baca akhbar asing dan lihat kos pergi balik daripada London ke New York hanya bernilai USD 180.00 (bersamaan RM720.).

 

Sejak dulu lagi saya pernah menulis dan mengatakan betapa Mahathir si Kepala Taik tidak pernah ikhlas memimpin Bangsa Melayu, dan menaikkan syiar Islam. Dia perlu melihat keadaan di Brunei, di mana setiap warga yang mencecah 60 tahun menerima pampasan usia emas setiap bulan tidak kiralah dia seorang pesara kerajaan ataupun tidak – asalkan mencapai 60 tahun sudah layak menerima elaun khas negara. Di Brunei juga masyarakat muallaf menerima bonus khas kerajaan untuk mengerjakan ibadat haji secara percuma. Kenapakah perkara semacam ini tidak diamalkan juga di Malaysia? Mahathir malu menirunya kerana dia fikir dia lebih pintar daripada Sultan Brunei.

 

 Paklah Mengambil-alih Negara Yang Sudah Bankrap

 

Sesungguhnya siapa sahaja yang akan mengambil alih teraju kepimpinan kerajaan selepas Mahathir akan mewarisi sebuah negara yang sudah bankrap. Lantas, apa juga yang akan dibelanjakan nanti merupakan dana yang dihutang oleh kerajaan dan terpaksa dibayar hingga lima generasi yang akan datang. Tanpa berhutang, negara tidak dapat dibangunkan terus dan pembangunan yang akan direncana nanti adalah merupakan membaik-pulih segala pembangunan songsang yang sengaja diterap oleh si Kepala Taik. InsyaAllah kita akan bincangkan perkara ini secara jelas dalam penulisan akan datang.

 

Dalam perkara di atas ini kita mahu bawa beberapa contoh bagaimana Mahathir si Kepala Taik sudah sengaja membankrapkan negara. Sudah menjadi stail kepimpinan Mahathir setiap kali dia memperkenalkan sesuatu projek untuk ‘dinikmati’ oleh rakyat dia akan gunakan ‘orang tengah’ untuk membebankan rakyat juga. Kita mahu tonjolkan satu contoh yang paling unik dan masih segar di ingatan rakyat jelata – pembelian komputer melalui KWSP.

 

Seperti yang kita ceritakan dulu, penjualan komputer melalui KWSP adalah satu skim yang ditonjolkan oleh beberapa individu Cina rakus yang kini berselindung di sebalik projek MLVK.

 

Satu ketika dulu ada satu kilang pembuat komputer yang mahu mengalihkan perniagaan ke negara China dan Thailand dan menutup perusahaannya di Malaysia. Kita namakan sahaja syarikat ini sebagai ‘Getaway’. Syarikat telah sanggup mengeluarkan semua set komputer peribadi (PC) dengan harga tidak lebih RM500. Akan tetapi pencarum KWSP dikenakan membelinya dengan harga RM3500. melalui Pejabat Pos dan melalui sebuah syarikat bernama Oda Saja. Pada waktu itu setiap agen diberikan bonus antara 400 hingga 800 ratus bagi setiap set yang terjual. Bayangkan berapa banyak keuntungan yang disamun daripada para pembeli? Siapa yang membalunnya?

 

Pengeluaran wang untuk membeli komputer itu telah diselewengkan sehinggalah MTUC membantah kerana wang dikeluarkan itu selalunya disalurkan untuk memberikan wang tunai kepada calon yang inginkan wang tunai. Setiap pencarum yang menyertai projek ini boleh menerima wang tunai hanya sebanyak RM2700, tanpa menerima komputer. Ini bererti ejen penjual menyamun RM800 setiap pembelian tanpa menyerahkan komputer kepada si ‘pembeli’.

 

Projek yang disindketkan oleh satu kumpulan Cina penyangak ini telah memberikan mereka kekayaan yang tidak ada tolok bandingnya sehingga mereka mampu membeli bangunan yang ditinggalkan oleh pembeli perusahaan khinzir kerana diserang wabak JE. Dengan lain perkataan projek komputer melalui KWSP adalah satu kunci-niaga yang menyelamatkan segolongan Cina haprak dalam MCA yang ‘rugi’ dalam perniagaan ternakan khinzir. Mereka tidak rugi sebenarnya kerana mereka telah berjaya menjual dulu projek khinzir seperti yang pernah saya tulis pada tahun 1999 dulu.

 

Yang anehnya, seperti juga dengan projek lain di negara ini, orang Melayu dan India akan menceburi sesuatu bidang perniagaan apabila orang Cina sudah berkira-kira mahu melepaskan bidang itu.

 

Begitulah yang terjadi kepada projek komputer-Oda Saja. Ramai peniaga India dan Melayu yang bergadai golok mengadakan modal untuk membeli borang pembelian komputer para pencarum KWSP. Ada yang memberikan pinjaman dulu sebagai dorongan si peminjam mendapatkan ‘komputer’ kepada mereka Si peminjam tidak berminat dengan komputer sebenarnya. Yang dia mahu hanyalah RM2700 untuk membeli sebuah kapcai, sebagai contohnya. Agen kecil sanggup membayar sehingga RM500 sebagai wang pendahuluan kepada si peminjam, tanpa menyedari sudah ada satu muslihat besar di mana KWSP dan Kerajaan mahu menghentikan projek itu. Oleh kerana ejen Melayu dan India itu selalunya merupakan kumpulan beberapa individu yang berkongsi modal kecil untuk menjadi ejen pengedar utama, ramailah Melayu dan India yang jatuh muflis apabila kerajaan menghentikan projek itu. Adakah sesiapa di kalangan BN dan UMNO yang mahu membincangkan pampasan kepada peniaga kecil itu semua?

 

Akan tetapi semasa pampasan khinzir dibayar kepada penternak babi, ramai masyarakat Cina (dan India di sekitar Lukut) yang turut merasa sebahagian pampasan itu walaupun mereka tidak pernah kenal rupa taik babi. Mereka menerimanya kerana menjadi anggota ahli parti komponen BN semata-mata. Tetapi, adakah sesiapa memikirkan apakah pampasan yang diberikan kepada pegawai Melayu yang bertugas sebagai merinyu kesihatan ataupun pasukan polis penembak khinzir yang kini merana kerana terdedah begitu langsung kepada ubat pembasmi JE? Sesiapa yang pergi bercuti di Port Dickson boleh tanya Encik Hashim Merinyu Kesihatan yang kini masih bertugas dan merana kesan ubat pencegah JE ini. Beranikah Isa Samad adakah pampasan khas untuk kumpulan petugas seperti ini?

 

Sekarang mari kita tinjau projek penjualan komputer peribadi kepada rakyat jelata di Mesir yang dilaksanakan sejak tahun 2002.

 

Mengikut tulisan Esther Dyson pengarang buku Release 2.0. (edyson@edventure.com) kerajaan Mesir pernah merancang mahu menentukan sejumlah 7.5 juta rakyatnya memiliki komputer melalui satu skim bayar balik yang dibuat ketika mereka membayar bil telefon setiap bulan. Mesir mempunyai penduduk seramai 70 juta, tetapi hanya 7.5 juta yang memiliki talian tetap di rumah.

 

Sesiapa sahaja di Mesir yang memiliki telefon di rumahnya dapat membeli komputer peribadi secara berhutang dan membayarnya setiap kali membayar bil telefon. Telecom Egypt telah menguruskan jual-beli itu dan mencagarkannya kepada bank milik kerajaan. Bak mengambil risiko dan membayar pembuat komputer. TE menguti hutang komputer itu setiap bulan dan melunaskannya kepada bank sehingga selesai hutang itu.

Sejak kerajaan melancarkan projek itu pada November 2002, sejumlah 42,000 PCs telah dijual dengan harga cuma RM1,596 setiap satu. Bayangkan dengan harga RM3500 yang dikenakan oleh Oda Saja?

 

Satu kajian rambang yang dibuat oleh sekumpulan pembaik komputer di negara ini menyatakan kebanyakan pembeli komputer melalui Oda Saja sudah pun meraung kerana menyesal membeli komputer itu. Komputer yang dibeli dengan harga RM3500 itu kini hanya bernilai tidak lebih RM300 sahaja. Bayangkanlah sendiri, kenapa ramai pencarum KWSP dulu enggan menerima komputer itu tetapi sanggup menerima hanya RM2700 bagi kegunaan peribadi yang lebih baik lagi.

 

Demikianlah satu kisah projek Mahathir untuk rakyat marhaen semasa berada di penghujung kuasanya. Inilah contoh yang terbaik betapa tidak ada yang indah dalam pemerintahannya. Semuanya menghabiskan harta negara dan mencekik rakyat marhaen. Inilah antara bayang-bayang yang akan membuatkan Paklah mengigau apabila mengambil-alih kuasa.

 

 

 

Perkara Penting Yang Perlu Paklah Buat Sebelum Merombak Kabinet Yang Ada

 

Dengan berundurnya Mahathir si Kepala Taik daripada senario persekitaran Putrajaya, tidak bererti hikayat harian si Kepala Taik itu akan lesap daripada terus mempengaruhi hidup orang Melayu.

 

Tidak semudah itu si Kepala Taik akan lesap daripada pengaruh politik Melayu. Memang jelas dia amat liat mahu berambus, hanya apabila nyawa berpisah daripada badannya, barulah dia tidak akan mempengaruhi kita sekuat yang ada. Kerana itu kita perhatikan, ada sahaja upacara puja-memuja yang akan terus dilaksanakan untuk mengekalkan kesan pengaruhnya. Yang paling terkini dan akan menjadi begitu sensasi ialah upacara selamat tinggal dan “amanat presiden” yang akan diucapkannya pada akhir bulan ini.

 

Sesungguhnya, apa juga bentuk pesanan presiden ataupun amanah perdana menteri yang akan dituturkannya nanti, semua itu tidak ada relevannya, kerana dia naik hanya melalui tipu-daya sahaja. Kalaulah jawatan presiden UMNO itu betul-betul dipertandingkan, Mahathir si Kepala Taik sudah menjadi “tahi kering” sahaja.

 

Upacara Melencongkan Ketokohan Paklah

 

Semua itu sebenarnya satu muslihat untuk melencongkan perhatian umum kepada ketokohan Paklah sebagai seorang perdana menteri.

 

Kalau si Kepala Taik ini betul-betul ikhlas mahu berundur daripada arena politik tanah air, dia sudah lama menunjukkan segala keikhlasan itu. Sudah lama dia menghentikan kerja-kerja melancung keluar negara dan melawat negara-negara yang tidak ada relevan dengan pembangunan negara. Kini dia berada di Bangkok untuk persidangan APEC. Bayangkan, hanya ada dua belas hari lagi dia akan turun secara rasminya, dia masih mahu melawat Timur Leste dan kemudian itu berucap di parlimen Timur Leste pada hari Rabu sebelum menyertai upacara menamakan sebuah jalan “Avenida de Malaysia”.

 

Pada hari Selasa dia dijangka berada di Yogyakarta untuk dua hari menerima penganugerahan “Distinguished Fellow Award of the Asean Federation of Engineering Organisation” yang sedang bersidang untuk kali yang ke-21. “Anugerah itu adalah “mengenang jasanya dalam pembangunan infrastruktur di Malaysia”, kata Wisma Putra. Alangkah lucunya, apabila anugerah itu diberikan di luar negara, dan berapa agaknya “upah” yang disalurkan kepada pertubuhan itu untuk mengendalikannya? Kalau untuk dapat minum teh di Rumah Putih bersama presiden yang pro-Yahudi, Malaysia sanggup berbelanja berjuta-juta dolar, apa sangat untuk menerima anugerah sebuah badan profesional itu?

 

Pada hari Jumaat, dia akan pergi ke Papua New Guinea dan ini merupakan lawatannya yang ketiga, sejak mencengkam kuasa.

 

Kalau kita fikirkan dalam-dalam, apa sangat lawatan itu semua untuk si Kepala Taik? Kenapa tidak dibiarkan lawatan itu semuanya kepada Paklah setelah dia mengambil tempat sebagai perdana menteri? Mungkin alasan yang diberikan ialah untuk membalas lawatan negara pemimpin Timur Leste ataupun memenuhi jemputan ketua negara Papua New Guniea, Sir Michael Thomas Somare.

 

Sekali pandang memang si Kepala Taik nampak begitu rakus dengan lawatan negara-negara itu kerana tidak mahu beri peluang kepada Paklah memenuhinya. Akan tetapi, besar kemungkinan semua lawatan itu ada kena mengena dengan urusan niaga Vincent Tan anak emas  dan proksi niaga si Kepala Taik itu sendiri. Sayang, sehingga akhir zamannya dia masih mahu menipu dan membohongi rakyat negara ini dengan lawatan membazirkan wang rakyat jelata.

 

Apa sangat yang ada di Papua New Guinea sehingga dia sanggup ke sana tiga kali. Adakah dia pernah melawat Lenek, Changwing, Bekok yang terletak antara Labis dan Keluang? Pernahkah dia menjejakkan kaki di Durian Daun dan Bukit Kapar yang terletak di satu ceruk di Kuala Berang, Terengganu? Pernahkah dia menjejakkan kaki di Puggur Lalat di Kelantan ataupun di Tiritipan, Lok Dangkaan dan Tanjung Minyak di Sabah?

 

Dalam lawatannya keluar negara pun si Kepala Taik ini mempunyai muslihat niaga, jadi bagaimanakah dia boleh berkata yang dia memang ikhlas memimpin negara? Apakah dia sudah bertemu dengan semua sultan di negeri-negeri untuk mengucapkan selamat tinggal?

 

Di sinilah letaknya segala misteri apakah si Kepala Taik ini benar-benar akan berundur sebagai perdana menteri dan sebagai presiden UMNO dan BN sekali jalan. Jika perkara ini belum dapat disahkan lagi, memang kita akan terus dihantui kisah ngeri akan kerakusan dan tipu-helahnya.

 

Bayangkan sendiri berapakah belanja semua itu yang membabitkan pembantu peribadi, pengawal keselamatan dan kos pelesiran itu semua?

 

Kita mendapat maklumat masih banyak lagi perbelanjaan di luar negara yang ditanggung oleh kedutaan kita semasa si Kepala Taik melawat mereka, yang masih belum dilunaskan oleh kerajaan pusat, kini muncul lagi pembazirannya. Di setiap lawatan itu dia akan mengutuk Barat seolah-olah dia adalah ‘Sheriff‘ untuk dunia Islam, tetapi semua itu bertujuan untuk menarik perhatian semata-mata. Seperti yang saya katakan, selagi Paklah tidak menahan si musibat itu kepada ‘house arrest’ selagi itulah dia akan berpelesiran dan mengaibkan Bangsa Melayu khususnya.

 

Paklah Harus Berani Bertindak

 

Pelbagai bentuk desas-desus yang kita dengar menjelang majlis amanat Presiden UMNO di akhir bulan ini. Kebanyakan berita itu hanya mampu kita renungkan sahaja, kerana si musibat ini memang pandai mengatur helahnya. Sebelum dia menangkap Anwar Ibrahim dulu dia pernah bertanya kepada para wartawan: “Apakah saya mesti mendakap Anwar untuk menunjukkan saya tidak ada sebarang masalah dengannya?” Tidak lama kemudian, dia mengeluarkan arahan agar Anwar dimusnahkan. Kemudian apa yang dia kata di London? “Saya mempunyai segala bukti bahawa Anwar memang tidak layak menjadi pengganti saya. Dia memang mempunyai segala kelakuan buruk seperti yang didakwa di mahkamah.” Kemudian, apabila disapina oleh mahkamah, anggur kecutnya semakin kering dan takut menghadirkan dirinya.

 

Yang nyata si musibat ini pandai memainkan tipu-helah sehinggakan PDRM bertukar peranan menjadi Polis Raja Di Malaysia sedangkan PDRM adalah di bawah kuat kuasa dan teraju Paklah. Ini bermakna untuk Paklah menunjukkan keperkasaannya dia mesti lakukan beberapa perubahan dalam pasukan polis sebelum dia mulakan rombakan kabinet yang ada.

 

Polis Mana Yang Kuat Rasuah?

 

Sekarang sudah diwujudkan kucar-kacir dalam pasukan polis gara-gara kenyataan Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri yang mengaku bahawa antara anggota polis yang rasuah, “pasukan polis trafik (lalulintas) yang paling rasuah”.

 

Betulkah maklumat itu? Jawapannya TIDAK

 

Sepatutnya kenyataan semacam itu tidak boleh datang daripada mulut Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri kerana dia perlu menunjukkan fakta yang sahih sekali. Mujur, anggota polis trafik tidak mempunyai kesatuan sekerja yang memungkinkan mereka menyaman Aseh Che’ Mat dalam kesilapan besar ini, ataupun mempunyai tradisi mogok seperti polis di Amerika dan beberapa negara maju. Kita boleh mengaku memang polis Malaysia itu rasuah, dan ini adalah gambaran betapa Mahathir si Kepala Taik dan Paklah gagal menangani masalah rasuah ini sehinggakan rasuah sudah mendarah daging dalam pasukan polis Tetapi, yang paling rasuah bukannya polis trafik. Berapa sangat yang mereka dapat kaut setakat mengutip Beberapa Ratus Ringgit dalam sehari untuk dikongsi bersama, termasuk tabung sogokan kepada pegawai atasan yang senang linang di ‘balai’?

 

Hampir semua anggota polis yang sudah bersara mengaku bahawa nama baik polis selalunya dicemari oleh sikap anggota trafik yang suka pasang perangkap menahan kenderaan untuk membuat pemeriksaan terhadap lesen memandu, kelajuan dan juga keadaan lori-lori berat sama ada mempunyai lesen yang sepatutnya. Sikap ini memang sudah mendarah daging di kalangan polis. Itu sebabnya ketika pasukan polis hutan dibubarkan sebilangan besar diserap menjadi pasukan trafik. Itu juga sebabnya kalau kita pergi melihat sendiri kediaman polis trafik di Ceras (Batu Sembilan menghala Taman CUEPACS) kita dapati ramai polis trafik yang mempunyai dua buah kenderaan (si trafik lelaki akan menggunakan kereta Wira sedangkan si isteri yang selalunya bertugas sebagai guru ataupun kerani biasa akan memakai Waja ataupun Honda).

 

Ada juga anggota trafik di Kuala Lumpur dan pekan-pekan besar yang mempunyai kereta untuk disewakannya dengan harga hanya Tujuh Puluh Ringgit untuk 24 jam.

 

Apabila kita ambil kira semua itu memang menampakkan bahawa anggota trafik yang kuat rasuah. Tetapi berapa sangat yang sedar bahawa yang paling kuat rasuah bukannya polis daripada sektor ini?

Polis yang paling tinggi dan kuat rasuah ialah pasukan anti-narkotik. Tetapi, bagaimana pula Aseh Che Mat sanggup menuduh polis trafik yang paling kuat rasuah?

 

Setiap kali ada kes narkotik, sesiapa yang ditangkap dikenakan membayar sogokan dalam puluhan ribu oleh pihak polis. Inilah wang yang digunakan untuk menyuap semua pihak yang ada kena mengena dengan kes itu termasuk majistret dan hakim, para analis, tukang gambar dan juga beberapa pihak tertentu, yang tidak perlu disebutkan di sini.

 

Industri narkotik adalah satu industri yang sungguh lumayan di negara ini. Kerana itu sesiapa yang menguasai industri ini mampu menguasai corak hidup pelbagai masyarakat negara. Oleh kerana industri narkotik haram adalah dimonopoli oleh orang Cina maka kita lihat ia mampu menguasai pelbagai jurusan institusi politik dan pentadbiran negara ini. MCA sebagai contohnya sudah diresapi oleh Mafia Cina ataupun Triad, kerana kekuatan wang yang ada pada pengedar dadah yang dapat menaja orang tertentu memenangi pucuk kepimpinan parti.

 

Presiden MCA sekarang ini sudah disebut-sebut sebagai seorang insan yang naik melalui pengaruh samseng yang menguasai saluran dadah dan pelbagai kerja haram di negara ini. Puncanya terletak kepada si Kepala Taik, juga.

 

Mengikut Pengarah 1, Jabatan Narkotik Bukit Aman, Senior Komisioner Datuk Sulaiman Mohd. Yusuf, kumpulan samseng yang terlibat dengan pengedaran dadah sanggup bertindak apa saja termasuk mengancam keselamatan. Beliau mahu pegawainya berjaga-jaga berikutan tumpasnya 19 suspek pengedar dadah di Pulau Pinang di mana polis telah merampas 18 pucuk pistol termasuk bom tangan dan peluru. Sehingga September tahun ini, sebanyak 14,039 kes keseluruhan mengikut Akta Dadah Berbahaya 1952 membabitkan sebanyak 17,928 tangkapan dilakukan di seluruh negara.

 

Pihaknya turut merampas sebanyak 124.4 kilogram (kg) heroin, ganja 1,560 kg, kokain 1.6 kg) syabu 12.3 kg) pil ecstasy 158,616 biji) dan 67.6 kg. Ecstasy berbentuk debu. “Turut dirampas ketamin (80.6 kg.) Arimin 5 ((50,068 biji pil), pil kuda (19,921 biji), psycotropik (100,095 biji) dan 23,500 liter ubat batuk,” katanya.

Menurutnya lagi, sepanjang tahun ini juga, jabatan narkotik berjaya membongkar lima makmal memproses dadah di Pulau Pinang dan serbuan itu menahan 86 ahli sindiket dan merampas 23.36 heroin dan 2,061 biji ecstasy yang baru siap diproses. (sila baca Harian Metro – 20/10/03, muka surat 12A)

 

Memang hebat laporan itu, tetapi apa jadi dengan penangkapan pengedar dadah sebelum itu? Bagaimana kisah ahli majlis bandaran Kampar yang merangkap setiausaha MCA setempat yang ditangkap menyeludup pil ecstasy di Australia? Begitu juga dengan dua makmal dadah yang lengkap dan canggih yang diserbu pada hari raya Cina tahun dulu?

 

Kalau diambil kira lebih 300,000 anak muda Melayu yang sedang tersadai di pusat serenti di seluruh negara kerana mempunyai rekod dadah, kita tentu faham bahawa ada yang dijumpai oleh polis seperti yang dicatatkan di atas hanya laksana taik kucing yang dikambus dan terdedah ditiup angin sahaja. Soalnya sekarang berapa ramai pengedar dadah dan raja dadah yang telah dihukum gantung? Berapa juta wang rampasan kerajaan daripada simpanan dan harta pengedar dan raja dadah?

 

Kita tidak akan dapat jawapan itu kerana polis narkotik adalah cawangan yang paling kuat buat duit haram.

Selepas cawangan narkotik, barulah cawangan jenayah perniagaan. Yang lucunya ada sebahagian besar jenayah ini dilakukan oleh pegawai polis sendiri. Eloklah kita rakamkan satu kisah yang menarik daripada sudut ini.
 
Sekitar tahun 1990-an, di Kuala Kangsar ada seorang pegawai OCPD yang bernama Syed A**i yang terkenal kemudiannya sebagai salah seorang pengedar kereta mewah haram. Dia bersekongkol dengan seorang pegawai tinggi JPJ di Taiping. Mereka berdua telah mendapatkan kereta mewah yang dicuri dan menukar nombor chassis kereta itu untuk dikeluarkan kad biru yang baru. Tuan Syed ini memang licik orangnya kerana berjaya menyembunyikan operasi haram itu daripada pengetahuan orang atasan.

 

Entah bagaimana pula agaknya, mungkin kerana kudrat Allah yang Maha Kuasa, terlintas hati Tuan Syed ini ketika itu memanggil pegawai bawahannya yang bernama Chief Inspektor M. Shanmuganathan yang ketika itu merupakan seorang pegawai mahkamah. Tuan Syed amat puas-hati dengan tugas yang ditunjukkan oleh C/Insp. M Shanmuganathan, dan menawarkan beliau tugas tambahan sebagai seorang pegawai Special Branch. C/I M Shanmuganathan ialah berasal daripada kaum Jaffna, yang memang terkenal dengan dedikasi kerja kerana mahu menyimpan duit untuk ‘dauri’ anak perempuan mereka. Tentunya dia berminat mahu naik pangkat untuk menambah sara hidup yang dikongsi bersama seorang isteri (Sarojini Devi Kandaiah) yang bertugas sebagai Guru Convent.

 

Mungkin juga Tuan Syed memberikan tugas tambahan itu kepada beliau untuk menyekat kedatangan pegawai lain daripada luar yang berkemungkinan menyungkil kegiatan haramnya.

 

Akan tetapi di luar jangkaannya, C/I M. Shanmuganathan telah terpijak satu kes yang melibatkan kereta mewah curi yang diberikan nombor baru. Setelah diselidiki dengan rapi, barulah beliau sedar betapa kerja busuk itu dilakukan oleh ketuanya sendiri dengan sekongkolan pegawai JPJ di Taiping.

 

C/I M. Shanmuganathan telah menghubungi pegawai yang lebih atas di Bukit Aman untuk menyelidik kes ini lebih lanjut lagi. Bukit Aman telah menghantar seorang pegawai yang lebih tinggi pangkatnya daripada Tuan Syed A**wi, dan mengesahkan betapa besarnya kerja sindiket itu.

 

Belum pun sempat kes itu dibentangkan untuk santapan mahkamah, pegawai daripada Bukit Aman telah dipanggil pulang kerana dinaikkan pangkat. C/I M.Shanmuganatahan pula telah diarahkan bersiap dalam masa dua puluh empat jam untuk ditukarkan ke Pusat Polis Hutan Ulu Kinta kerana mahu dinaikkan pangkat menjadi ‘Adjutan.”

 

Tuan Syed A**i pun telah ‘dinaikkan pangkat’ ke Bukit Aman.

 

Akhirnya, C/Inspektor M. Shanmuganathan terus bertepek di Ulu Kinta tanpa kenaikan pangkat yang dijanjikannya, pegawai penyelidik Bukit Aman ditukarkan ke tempat lain sementara Tuan Syed A**i, mengambil keputusan bersara kerana dipaksa. Kes itu hanya tinggal dalam fail Bukit Aman sahaja.

Semasa bersara, M. Shanmuganathan meneruskan sisa-hidupnya sebagai penjual insurans. Dia menghembuskan nafas terakhir ketika berusia 61 tahun pada 27.9.99. Anak lelakinya Rabindran bertugas di Maxis KL ketika itu. Anak perempuannya Geetha sudah menjadi seorang peguam dan seorang lagi Sunitaha kini berkelulusan Sarjana dalam bidang IT.

 

Saya rakamkan kisah ini untuk menjadi iktibar kepada rakyat Malaysia yang sayangkan negaranya, agar sedar betapa masih ramai kaum lain di negara ini yang sayangkan negara ini sebagai negara tumpah darah sendiri.

Sentimen ini amat berbeza dengan Tuan Syed A**i yang telah merancang jual-beli kereta mewah haram dan terus dinaikkan pangkat kerana kerja haramnya. Orang semacam beliau ini memang merupakan kesayangan si Kepala Taik kerana mudah diperas-ugut (blackmail) untuk terus taat dan setia kepadanya.

 

Kehaprakan pegawai Melayu dalam pasukan polis memang amat diketahui umum. Itu sebabnya ketika Anwar Ibrahim difitnah melakukan kerja-kerja jijik, kita dapati segala bahan bukti diada-adakan. Semua itu ada kerja pegawai polis yang rasuah dan mudah diupah untuk menjaga kepentingan si Kepala Taik.

 

Itu sebabnya kita dapat maklumat bagaimana setiap pegawai polis atasan diberikan kemudahan memiliki lesen perjudian ‘Magnum’, ‘Sports Toto’ ataupun ‘Nombor Ekor’. Begitu juga dengan lesen stesen minyak sehinggakan ada kalanya di bandar-bandar besar, terdapat satu stesen minyak bagi setiap setengah batu jaraknya.

 

Kita sedar apabila Paklah mengambil alih jawatan Perdana Menteri dia akan dijangka merombak kabinet untuk memilih orang yang disenanginya sahaja.

 

Adalah lebih baik kalau Paklah memikirkan sekarang ini untuk merombak pucuk kepimpinan Polis Raja Di Malaysia sebelum merombak kabinetnya. Kita sarankan ini kerana banyak dalil dan sebabnya, cuma kita tidak mahu bentangkan perkara itu secara terperinci. Memadailah kalau kita sebutkan bahawa kekuatan si Kepala Taik mencengkam kuasa terletak kepada pengaruhnya yang kuat ke atas pasukan polis yang sengaja dibiarkan menerima pendapatan bulan yang kecil supaya mereka kuat menerima rasuah dan mudah mengikut katanya.

 

Bayangkan sendiri bagaimana si Kepala Taik berjaya menjerat Anwar Ibrahim dengan mengadakan tohmahan yang begitu jijik dengan sekongkolan Polis. Begitu juga dengan kisah Al-Arqam, Al Maunah, dan KMM. Polis bertanggungjawab melaksanakan arahan rancangan si Kepala Taik terhadap kumpulan ini.

 

Oleh kerana liciknya pihak polis dalam semua kerja-kerja mempertahankan kuku-besi Mahathir makanya pihak Pembangkang tidak ada peluang untuk menyerlahkan kekuatan mereka. Janganlah sesiapa hairan kalau tidak lama lagi terdedah betapa wujudnya satu pasukan khas ala-Gestapo dalam pasukan polis yang tugasnya menghambat sesiapa sahaja yang berani mendedahkan segala kejijikan si Kepala Taik yang besar-besar.

 

Setakat ini kami terdengar kisah polis yang bertindak ganas terhadap orang-orang tahanan di lokap polis sehingga ada yang mati tanpa alasan yang munasabah. Tidak pernah terdengar mereka didakwa di mahkamah, walaupun ada pewaris si mati yang cuba mendakwa mereka.

 

Dengan lain perkataan, sebelum Paklah mahu merombak kabinet yang ada dia mesti fikirkan jalan terbaik untuk merombak kepimpinan Polis dan tentukan hanya pegawai muda yang berjiwa besar mahu berkhidmat kerana negara, bangsa dan agama - diberi tempat. Suruhlah Norian Mai bersara. Dia dan ramai pembantunya sudah kaya-raya – ada lesen stesen minyak dan kedai jual nombor ekor, dan saham yang banyak berjuta nilainya. Apa lagi yang mereka mahu? Lebih elok kalau mereka usahakan francais menjual pasembor.

 

Akan Berakhirkah Dinasti Kodi

 

Pada hari ini, 1 November, 2003 bermulalah hari pertama Dato Seri Ahmad Abdullah Badawi menjadi Perdana Menteri Malaysia ke-lima. Beliau menggantikan bosnya Dr. Mahathir bin Mohamad yang kini diberikan gelaran Tun bergandaan dengan isterinya Siti Hasmah.

 

Dengan anugerah baru yang diberikan oleh YDP Agong itu kita pun mahu tukarkan gelaran kita kepada si Raja Penyangak itu. Kita tidak mahu panggil dia sKT lagi kerana dia sudah naik pangkat setakuk lagi. Gelaran kita pun tidak mahu ditaruh di belakang namanya. Kita mahu taruh di hadapan menjadikannya TKT Mahathir Mohamad.

 

Memang kita bersetuju bahawa hari ini bermulalah satu era baru dalam percaturan politik negara ini. Akan tetapi, itu hanya merupakan percaturan disebabkan bergantinya seorang Perdana Menteri. Ia tidak akan menjejaskan lagi percaturan dinasti kodi kerana TKT bukannya melepaskan segala kuasanya. Dia sudah keluar daripada kabinetnya, tetapi kabinetnya itu tidak pun dibubarkan. Malahan dari segi hukum perlembagaan, dia masih lagi menjadi presiden UMNO dan Ketua BN. Sekali gus ini bermakna si Dolah Badawi hanya mengisi kerusi Perdana Menteri yang dikosongkan dan mungkin menjawat jawatan Menteri Kewangan yang dikosongkan. Kita masih yakin dia masih perlu merujuk kepada si TKT. Dengan lain perkataan walaupun Abdullah Ahmad Badawi sudah menjadi Perdana Menteri dia sebenarnya memegang teraju dinasti kodi yang tidak mudah ditolaknya ke tepi.

 

Bukan semudah itu Paklah mahu menyerlahkan ketokohannya sebagai Perdana Menteri kerana dia dibayangi satu institusi yang sudah mencengkam kuasa sebagai Perdana Menteri selama 22 tahun yang lalu. Kalau diambil kira khidmat Mahathir dalam kabinet Malaysia dia sudah bertugas selama 30 tahun semuanya. Seperti yang pernah saya tulis satu ketika dulu, selama 30 tahun itu TKT Mahathir sudah mewujudkan satu raksasa yang dia sendiri gagal mengawal di penghujung kuasanya. Yang membuatkan beliau kelihatan perkasa ialah propaganda, propaganda dan propaganda semata-mata.

 

Dengan lain perkataan, walaupun beliau kelihatan perkasa TKT Mahathir sebenarnya lemah, selemah-lemahnya. Dia perkasa kerana semua institusi yang sudah dikuasainya dan semua pemegang proksi yang mengawal institusi dan badan-badan kerajaan itu yang menentukan dia sentiasa dijulang dan dipuji-puja.

 

TKT Mahathir sendiri tentu sedar betapa beliau amat lemah dalam melaksanakan segala selera rakusnya. Yang menjadikan dia kelihatan kebal adalah segala pemegang proksinya kerana mereka itu amat bergantung kepada kuasa yang ada di tangan TKT sendiri. Nah..... sekarang... akan kelihatan betapa rapuhnya pegangan proksi itu semua. Satu persatu akan gugur dan bungkus dan satu persatu akan berundur dan berambus. Sudah berakhir tidur nyaman mereka kerana igauan yang menghambat segala kenikmatan tidur itu sudah mula berani mengetuk pintu rumah mereka, untuk menghambat yang punya diri malahan sanak saudaranya sekali.

 

Baru-baru ini TKT ada menyebut betapa Yahudi menguasai dunia melalui proksi mereka. Sebenarnya selama 22 tahun dia mencengkam kuasa dia dapat bertahan kerana proksi yang dilatih dan dipercayainya. Namun, hampir semua proksi itu gagal melaksanakan ‘amanat’ TKT itu kerana dihambat oleh satu gelombang kesedaran rakyat yang berusaha menghambat mereka.

 

Yang paling ketara ialah segala doa golongan yang tertindas dan teraniaya yang meminta pertolongan Allah yang Maha Kuasa. Kerana doa itulah makanya TKT tersasul bercakap pada satu persidangan UMNO mengatakan kerelaan beliau melepaskan jawatannya. Semasa itu dia mengumumkan peletakan jawatan dalam semua kedudukan yang pegangannya termasuk sebagai Presiden UMNO, Presiden BN dan Perdana Menteri. Yang kita lihat semalam ialah peletakan jawatan beliau sebagai seorang Perdana Menteri.

 

Yang kedua ialah gelombang kebangkitan rakyat baik secara formal melalui parti pembangkang mahupun secara tidak formal melalui Internet. Gelombang kebangkitan melalui Internet masih dianggap sepi dan diperkecil oleh parti Pembangkang kerana mereka leka ataupun tidak memahami kekuatan yang terselindung di sebalik gelombang bentuk ini. Namun, pihak kerajaan terutama sekali TKT Mahathir sedar apakah bisa yang sedia tertanam dalam gelombang jenis ini. Bisa itu akan menyerlah tidak lama lagi sebaik sahaja Abdullah Badawi mengumumkan pilihan raya umum nanti.

 

Sesungguhnya Internet sudah merupakan satu medium yang membawa kesedaran kepada rakyat marhaen bahawa Kerajaan BN dan UMNO pimpinan TKT Mahathir tidak pernah memikirkan kesejahteraan rakyat marhaen. Yang dipentingkan selama ini ialah menyamun harta rakyat dan mengolah pelbagai cara untuk terus mencengkam kuasa.

 

Sempena pelantikan Paklah dan berundurnya TKT Mahathir saya ingin paparkan di sini salinan surat yang ditulis oleh Abdul Rahim Ghouse kepada TKT Mahathir bertarikh 7 November 1998 (lima tahun dulu pada bulan ini) yang menunjukkan betapa relevannya isi kandungan surat itu kerana ditulis daripada hati yang ikhlas. Keikhlasan itu ternyata relevan apabila dikaji apakah kesan politik yang ada sejak November 1998 itu. Salinan surat itu terdapat pada muka surat 216 – 226; dalam sebuah buku berjudul Rakyat Menuntut Keadilan karangan Abu Miqdad. Semasa mula-mula terbit, saya diberitahu banyak buku itu yang diarahkan dibeli secara pukal, agar rakyat marhaen tidak dapat membeli dan membacanya.


“Yang Berhormat Dr. Mahathir,

“Saya sedih kerana saudara salah faham tujuan saya membuat kenyataan-kenyataan akhbar dari rantau orang. Sesungguhnya, tujuan saudara dan tujuan saya adalah serupa sahaja iaitu hendak menyelamatkan negara kita daripada bahaya yang mengancam. “Pandangan saudara terhadap saya adalah berdasarkan cerita-cerita yang saudara dengar dari orang-orang yang mengelilingi saudara seperti Daim Zainuddin, Megat Junid, Aziz Shamsuddin, Rahim Tamby Chik, Ghafar Baba, Tin Phek Kiing, Francis Yeoh, Lim Goh Tong, Ananda Krishnan, Kenneth Eswaran, Vincent Tan, Halim Saad, Tajuddin Ramli, Rashid Hussein dan Azman. Mereka menyampaikan kepada saudara cerita-cerita yang mereka fikir saudara suka dengar, ataupun yang saudara sanggup terima. Di sini biarlah saya sampaikan pula keadaan, fikiran dan pandangan rakyat yang sebenar-benarnya, supaya dengan itu saudara faham niat saya sewaktu membuat kenyataan-kenyataan akhbar itu yang kemudiannya teruk dikecam.

 

“Saudara selalu memberitahu ahli-ahli UMNO bahawa UMNO akan memperjuangkan kepentingan Islam dan kepentingan bangsa Melayu. Tetapi sebenarnya perbuatan saudaralah yang menghakis kuasa raja-raja Melayu sehingga mereka tidak mungkin lagi dapat mempertahankan  kepentingan hak-hak istimewa orang Melayu, Bahasa Kebangsaan dan adat istiadat Melayu. Apakah punca yang menyebabkan tercetusnya rusuhan baru-baru ini dan kematian yang tidak dilaporkan? Sebenarnya, perbuatan-perbuatan saudaralah yang menjadi punca kepada rusuhan dan kematian-kematian itu.

 

“Saudara selalu sahaja ‘mengalah’. Kepada kroni-kroni saudara, saudara berikan apa-apa yang mereka minta. Kemuncak daripada sikap saudara yang suka mengalah itu ialah perompakan ke atas syarikat-syarikat milik kerajaan dan swasta. Tajuddin mendapat TRI, MHS dan MAS. Halim mendapat Renong dan UEM, Ting mendapat Empangan Bakun dan Granite, Anda mendapat Menara Kembar, Rashid Hussein mendapat Sime Bank, Mirzan mendapat Konsortium Perkapalan Berhad. Allah maha Besar. Sebenarnya mereka itu sudah hampir bankrap sewaktu krisis kewangan belum lagi terjadi. Sekarang ini mereka semua teruk terpukul oleh krisis itu disebabkan nilai saham-saham syarikat mereka turun 70 peratus. Nasib yang sama juga menimpa Halim Saad dan anak saudara sendiri, Mirzan.

 

Keadaan ini membuat orang-orang Melayu, Cina dan India sama-sama naik marah. Ditambah pula, baik orang Melayu mahupun Cina dan India, mereka semua tahu saudara dan kroni-kroni saudara adalah perompak-perompak kekayaan negara. Bagaikan masih belum cukup dengan RM2.3 bilion yang saudara gunakan untuk menyelamatkan KPB milik Mirzan, saudara serahkan pula RM10.5 bilion kepada Halim Saad, dan RM800 juta saudara berikan pula kepada Ting, konon sebagai pampasan. Sekarang saudara akan ‘faraidkan’ baki sebanyak RM60 bilion kepada Rashid Hussein, Azman, Vincent Tan dan Tajuddin, yang saudara akan kumpulkan melalui bon-bon yang saudara paksa Petronas, EPF, SOCSO, PNB, LUTH dan Telekom membelinya.

 

Disebabkan perbuatan saudara itu, orang-orang Melayu, Cina dan India tidak takut lagi hendak menentang UMNO dan Barisan nasional. Disebabkan kuku besi saudara juga, Gerakan pernah keluar daripada barisan nasional. Pada hari ini, daripada 1.4 juta ahli UMNO hanya 20 peratus sahaja yang masih menyokong saudara dan UMNO, 80 peratus lagi marah dan benci kepada saudara.

 

Berpunca daripada tindakan tak berperikemanusiaan ke atas bekas timbalan saudara, iaitu suatu hal yang bertentangan dengan ajaran Islam dan nilai-nilai budaya Melayu, kini rakyat bukan setakat mengejek saudara, malah mereka meludah dan menghina saudara dan mereka menuntut saudara meletakkan jawatan. Sewaktu SUKOM, saudara paling kuat kena ‘boo’ ketika menonton perlawanan ragbi. Saudara telah batalkan perjumpaan di Bukit Jalil pada 4 September 1998 atas nasihat Hishamuddin yang tidak berupaya hendak mengumpulkan lebih daripada 20,000 orang dibandingkan dengan perhimpunan di Dataran Merdeka yang disertai oleh lebih daripada 250,000 orang. Sekarang saudara tentu sudah faham apa perasaan orang-orang Melayu, Cina dan India, baik terhadap diri saudara mahupun terhadap kroni-kroni saudara.

 

Saudara sangka orang-orang Melayu takkan bangun menderhaka, tetapi sekarang mereka bagaikan sudah hilang kewarasan dan sanggup mengamuk waima mereka sedia mati menentang ‘anjing-anjing’ FRU saudara. Sebenarnya, orang yang mereka cari sewaktu mereka bergerak menuju rumah saudara, tidak lain dan tidak bukan ialah saudara sendiri. Saudaralah pihak yang mesti dipertanggungjawabkan ke atas kecederaan dan kematian orang awam dan polis, kerana saudara berpegang kepada pandangan-pandangan yang salah.

 

Saudara maafkanlah saya kerana saya cuma hendak memberitahu kepada saudara apa sebenarnya perasaan orang Melayu terhadap saudara. Sesungguhnya, orang-orang Melayu sama ada mereka itu dalam PAS ataupun dalam UMNO, mereka itu sekarang ini amat benci kepada saudara, terutama sekali mereka yang menyaksikan bagaimana polis bersikap amat biadab dan kasar terhadap bekas timbalan saudara, baik sewaktu di rumah beliau mahupun sepanjang beliau di dalam tahana. Kesan hitam pada mata beliau adalah cermin kepada betapa hitam dan jahatnya hati perut saudara.

 

“Pada saat itu, semua rakyat Malaysia sudah sedar bahawa saudara mahukan diri saudara dikenal sebagai ‘Perdana Menteri yang dinamik dan global yang bercakap bagi pihak Dunia Ketiga’, meskipun baik dari segi ekonomi dan psikologi, seluruh rakyat menderita. Mereka tahu meskipun dalam keadaan negara sedang gawat dan ekonomi sedang meleset, saudara dan kroni-kroni saudara serta anak-anak saudara tetapi tidak mahu berhenti merompak kekayaan negara. Semua rakyat tahu bahawa MISC membeli Konsortium Perkapalan Berhad milik Mirzan dengan harga RM2.3 bilion sedangkan harga pasarannya yang sebenar ialah RM170 juta sahaja. Sudah tentulah, perompakan ini tidak sepatah pun disebut dalam media tempatan.

 

“Rakyat sekarang sedang menunggu-nunggu penjelasan saudara berkenaan dakwaan Puan Marina Yusuff bahawa saudara ada membawa perempuan ke dalam bilik saudara di Parlimen. Mereka juga menanti-nanti bilakah saudara akan membersihkan nama saudara atas dakwaan bahawa saudara mempunyai anak-anak luar nikah yang bernama Mahzar bin Mahathir dan Maizura bte Mahathir. Lain-lain anak saudara ialah Marinah (KP 5197861), Mirzan (KP 5558465), Mokhzani (KP 6144507), Melinda (KP 600515-05-5020) dan Mukhriz (KP A0000999)

 

“Rakyat juga masih tertunggu-tunggu penjelasan saudara mengapa saudara membuat pengakuan palsu sebagai seorang ‘doktor’ dan sebagai Pengarah dalam MAHARIZAN Sdn Bhd. Mereka juga ternanti-nanti mengapa semua anak-anak saudara, kecuali Mirzan, membuat pengakuan palsu dengan menuliskan ‘Nil’ dalam borang Syarikat No.32700 K yang disahkan sebagai betul oleh Noriah Abidin, Penolong Pendaftar Syarikat bertarikh 10 November 1997.

 

Di satu pihak lain, kaum Cina tidak sedikit pun hormat kepada saudara. Mereka panggil saudara ‘Si Bongkak, kepala bengkak dan barah ekonomi’. Mereka juga mengatakan saudara ‘Chee ...’ dan macam-macam perkataan lagi yang saya yang saya sendiri tidak sampai hati hendak menyebutnya di sini. Kata-kata seperti itu diucapkan oleh semua golongan kaum Cina, daripada cerdik pandai mereka hinggalah kepada drebar teksi dan penjual sayur.

 

“Kebelakangan ini, nama baik saudara makin busuk. Orang-orang Melayu yang berkhidmat dalam kerajaan, daripada Setiausaha KeMenterian sehinggalah kumpulan sokongan yang paling rendah, serta pegawai-pegawai tentera dan polis tidak lagi menaruh percaya dan hormat kepada saudara. Apakah saudara tidak perasan bahawa jumlah mereka yang mahu hadir di dalam majlis-majlis rasmi dan peribadi yang saudara adakan makin hari makin kurang. Sewaktu saudara datang ke Jitra, tidak sampai 200 orang yang hadir, itu pun setelah dipaksa oleh Menteri Besar Kedah. Begitu sekali keadaannya sehingga kamera TV terpaksa menunjukkan muka saudara sahaja kerana para hadirin begitu sedikit, apatah lagi memandangkan Jitra ialah tempat saudara sendiri.

 

“Kalaulah saudara membaca Harakah dua kali setiap minggu tentu saudara tahu beribu-ribu orang Melayu masuk PAS. Pada masa jualan Berita harian dan Utusan Malaysia merosot dengan banyaknya, jualan Harakah naik sampai melebihi 360,000 ditambah lagi dengan jumlah keahlian PAS yang kini melebihi 700,000 orang.

“Pegawai-pegawai Melayu dalam perkhidmatan Polis masih patuh kepada arahan kerajaan, terutamanya mereka yang dalam FRU. Tetapi pegawai-pegawai Melayu dalam angkatan tentera kini sedang menahan nafas penentangan. Kalau saudara terus-menerus melakukan perkara-perkara yang tidak mereka ingini, saya yakin mereka tidak akan patuh kepada saudara lagi.

 

“Saya tahu, kalau saudara jatuh saudara takut tak dapat melindungi anak-anak dan keluarga saudara. Saya tahu sangat bahawa Dr. Siti Hasmah sudah membawa keluar wang sebanyak US400 juta dan melaburkannya di Amerika. Saya juga tahu anak-anak lelaki saudara mempunyai simpanan dan pelaburan yang banyak di luar negara, tetapi tidaklah sampai RM20 bilion seperti yang dimiliki oleh Daim. Memang saudara bijak, dan saudara sudah bersiap sedia, mana tahu kalu-kalau terjadi sesuatu yang tidak saudara ingini. Tetapi, saya lebih takut lagi, jikalau saudara gagal mengawal ekonomi, dan saudara akan terus merompak berbilion-bilion wang negara, RM30 bilion daripada simpanan Petronas, RM118 daripada KWSP, RM35 bilion daripada PNB, RM12 bilion daripada SOCSO, RM30 bilion daripada insurans dan RM5.6 bilion daripada Tabung Haji.

 

“Sekarang tentu saudara sudah sedar, saudara mesti mencari RM800 billion untuk memulihkan ekonomi, pasaran saham dan nilai ringgit kepada kedudukannya yang asal. Malah, kalau saudara hendak menyelamatkan anak-anak dan kroni-kroni saudara daripada jatuh bankrap, saudara sudah perlukan sekurang-kurangnya RM200 bilion dengan serta merta. Di mana saudara hendak korek duit sebanyak itu?

 

“Kepada kakitangan awam, saudara bukan setakat memotong bonus mereka, malah saudara akan potong elaun dan mungkin juga gaji mereka. Apabila itu terjadi nanti, kakitangan kerajaan dan tentera akan bersatu menuntut saudara meletakkan jawatan kerana mereka sedar bahawa saudaralah sebenar-benarnya punca segala-galanya.

 

SAUDARA adalah SYAITAN yang sebenar!

 

Saudara sudah terbiasa mendapat sorotan cahaya di peringkat antarabangsa, tetapi hari ini, bayang tubuh saudara sudah makin kecil dan makin pendek. Namun saudara masih berpura-pura seolah-olah tidak ada apa-apa yang sudah berubah. Saya rap saudara tidak mendustai diri saudara sendiri dengan berkata, “Rakyat sepatutnya berterima kasih kepada saya kerana banyak membawa pembangunan kepada negara ini” manakala pada waktu yang sama saudara tidak pula menyebutkan bahawa saudara meninggalkan hutang luar sebanyak RM150 bilion dan hutang dalam negeri sebanyak RM70 bilion yang akan ditanggung oleh rakyat dan negara.

 

Tidak mungkin ada satu orang, tidak juga saudara, yang sentiasa betul sahaja manakala orang lain sentiasa salah sahaja. Saudara sendiri maklum, saudara bolehlah menipu sesetengah orang sekali-sekala, tetapi saudara takkan boleh menipu semua orang setiap masa!

 

Dengan hal yang demikian, adalah menjadi harapan saya hendak menyampaikan kepada saudara apa yang sebenarnya difikirkan oleh rakyat...iaitu sudah sampai masanya saudara undur daripada jawatan saudara sebagai Perdana Menteri dan Presiden UMNO dan Barisan Nasional.

 

Saya tahu saudara mempunyai kuasa diktator, dan saya takkan lupa nasib yang menimpa orang yang menentang saudara seperti Tengku Razaleigh, Musa Hitam, Rais Yatim dan banyak lagi. Tetapi, sebagai seorang yang bertanggungjawab, saya mesti menjelaskan kenyataan-kenyataan yang pernah saya buat. Walaupun saya akan dipenjarakan, saya tetap akan mengatakan apa yang saya katakan.

 

Saya diberitahu Sultan Johor memanggil saudara ‘MAMAK’. Allahyarham Tunku mengata saudara Pakistan. Saya setuju dengan mereka sebab nama ayah saudara yang sebenar ialah Mohamad Iskandar Kutty. Semua orang Kedah tahu perkara ini. Saudara sendiri tahu, dan saya berani bersumpah, dalam tubuh saudara itu memang ada darah Pakistan. Itu sebab semua yang saudara buat dan semua yang ada pada diri saudara semuanya berbelit-belit, tidak lurus. Itulah sebabnya orang Melayu sedikit pun tidak percaya saudara akan mempertahankan kesultanan Melayu, ataupun bahasa Melayu ataupun adat istiadat dan kepentingan Melayu. Saudara satu orang hendak menjadi tokoh antarabangsa, biar Melayu yang lain merempat tidak mengapa. Tengoklah sahaja jenis Melayu yang mengelilingi saudara. Gabenor Bank Negara (Mamak), Rashid Hussein (Mamak), Sheikh Fadzir (Mamak....Benggali tulen sebenarnya MT), Amin Shah (Mamak) – banyak sangat kalau semuanya hendak disebut.
 
Sekarang rasakan balasan Allah. Saudara telah menghina para Ulama, dan saudara menghina janggut Nabi Muhammad SAW. Saudara jadikan mereka bahan lawak. Sekarang saudara takut hendak ke masjid. Sudah lima kali Jumaat, di mana saudara bersembahyang?

 

Jaminan 10 tahun bagi jantung saudara kini hampir tamat. Kami tahu, dengan ditemani oleh Dato Aziz Ismail, diam-diam saudara pergi ke Institusi Jantung Negara ikut jalan belakang. Orang bercakap. Mereka nampak saudara dan mereka bercakap.

 

Surat ini saya tulis kepada saudara dengan niat yang ikhlas. Saya benar-benar mengharapkan saudara akan membaca surat ini sendiri. Saya berdoa kepada Allah agar dibukakan pintu hati saudara untuk menerima kenyataan ini, kerana semuanya adalah benar, meskipun ia amat pahit dan memedihkan.

Ikhlas daripada saya,


Dr. Rahim Ghouse
BEKAS AHLI UMNO

Diterjemahkan oleh AM
Ahli Persatuan Penterjemah Malaysia.Kita tulis semula surat itu untuk tatapan pembaca dengan harapan sama-sama dapat menilai, apakah TKT benar-benar berusaha menaikkan martabat Melayu semasa menjadi Presiden UMNO dan Perdana Menteri Malaysia?

 

Pada hari TKT Mahathir melepaskan jawatannya sebagai Perdana Menteri, orang Melayu khususnya telah kehilangan dua orang tokoh yang pernah mewarnai hidup mereka. Seorang ialah Sharif Ahmad, bekas Menteri kabinet zaman Tun Razak dahulu dan seorang lagi ialah Arwah Karim Mohammad, tokoh Radio dan TV satu ketika dahulu.

 

Kalau pada awal tujuh puluhan, Sharif Ahmad terkenal kerana pakaian barat yang mengenakan ‘bow-tie’ yang kemudiannya ditiru oleh seorang Menteri kabinet Mahathir bernama Kadir Sikh Fazil. Arwah Sharif Ahmad merupakan salah seorang anak Melayu yang pernah menjadi wartawan di Singapura dan Malaysia sebelum menceburkan dirinya dalam bidang politik. Orang lama dalam dunia kewartawanan akan mengaku bahawa Shariff adalah seorang insan yang taat setia kepada ketuanya dan beliau tidak pernah menyalah-gunakan kuasa untuk mendabik dada seperti seorang wartawan yang lebih muda daripadanya yang kini memegang teraju Kumpulan The New Straits Times. Walaupun Almarhum Sharif Ahmad berasal daripada Pahang, dan pernah menganggotai kabinet Tun Razak dia tidak pernah riak dan angkuh seperti yang ditunjukkan oleh Dolah Komunis yang ketika itu hanya merupakan Setiausaha Akhbar Tun Razak. Tetapi Dolah mengaku (sila buka http://www.mir.com.my/lb/un/abdullah.htm) yang satu ketika dahulu dia adalah ‘political advisor‘ kepada Tun Razak. (Inilah yang membuatkan Tan Sri Samad Ismail ketawa besar sambil berkata: “Berapa umur Dolah masa tu? Apakah politik yang dia tahu?”)

 

Pada awal tujuh puluhan dahulu Karim Mohamad merupakan nama besar dalam bidang penyiaran dan hiburan. Malahan pada waktu itu ada dua nama besar yang sungguh popular, lebih popular daripada nama Paklah ataupun Mahathir sendiri. Mereka ialah Karim Mohammad dan Sharifah Aini. Sharifah Aini kini bergelar Datuk.

 

Kita tinggalkan di situ kisah ini kerana tidak mahu melencung jauh sangat. Memadailah kita tambahkan Karim Mohamad memang berjasa besar, tetapi dia lahir di zaman lain hingga tidak diambil-kira oleh kerajaan UMNO Melaka untuk memberikan gelaran ‘datuk’ kepadanya. Kerajaan UMNO Melaka lebih mementingkan orang kelahiran negeri lain untuk diberikan gelaran dan bintang. Makanya Ibrahim Ali, pelompat parti tersohor menerima bintangnya di Melaka. Begitu juga dengan seorang peguam di Kelantan (Zahid anti-Hudud) yang cuba menonjolkan dirinya memperlekehkan kepimpinan Tuan Guru Nik Abdul Aziz. Adalah tidak menghairankan kalau satu hari nanti Azizan Abu Bakar pun diberikan gelaran dan bintang oleh Melaka. Mungkin seiring jalan dengan Ummi Hafilda, gamaknya?

 

Kita juga tidak terkejut dengan pemergian Norian Mai yang digantikan oleh Timbalannya. Cuma kita mahu tahu apakah betul-betul Norian Mai mahu memulakan francais pengedaran pasembor seluruh negara seperti yang disyorkan oleh Almarhum Fadil Nor?

 

Soalnya sekarang selepas Norian Mai, siapa lagi yang akan melepaskan jawatan mereka dalam Polis Raja Di Malaysia? Harap-haraplah Paklah dapat menurunkan semua Ketua Polis Negeri dan pegawai tinggi polis di merata negara yang selama ini memang nyata menerima arahan orang atas untuk menindas rakyat. Kalau boleh kita mahu tahu apa jadi dengan pegawai polis yang memfitnah anggota PAS membaling cuka getah padanya satu ketika dahulu.

 

Sebenarnya, apa juga perubahan dan pertukaran jawatan yang dilakukan sekarang ini, tidak akan mampu membantu Paklah sepenuhnya menjalankan tugas sebagai Perdana Menteri baru. Seharusnya Paklah mengambil tindakan segera membubarkan Parlimen dan mengadakan pilihan raya. Lagi pun dia sudah mengumumkan bahawa pilihan raya umum itu akan diadakan lebih awal daripada yang dijangka.

 

Kalau diperhatikan iklim politik sekarang ini dan suasana BN dan UMNO selepas berambusnya TKT Mahathir, kita faham betapa sukarnya titian yang sedang dilalui oleh Paklah. Dia amat memerlukan rakan dan taulan memberi nasihat agar tidak tersilap langkah. Pada waktu yang sama dia sedang tertekan kerana terlalu ramai yang mahukan jawatan yang akan memberikan habuan mewah.

 

Apakah Paklah akan merombak kabinet?

 

Paklah telah menyatakan bahawa dia tidak akan merombak kabinet kerana mahu teruskan kerja-kerja yang diasaskan oleh TKT Mahathir. Ini adalah kesilapan pertama Paklah.

 

Kalau mengikut kelaziman, memang sudah tiba masanya untuk Paklah merombak kabinet dan menonjolkan satu barisan Menteri baru yang akan membantunya mentadbir negara. Dia boleh menghantar surat kepada semua anggota kabinetnya menyatakan bahawa dia berura-ura merombak kabinet dan dengan itu menerima sebarang tawaran si pemegang jawatan yang mahu bersara dan tidak diambil kira dalam kabinet baru itu. Kemudian, setelah memberikan tempoh yang sesuai, katakanlah dua minggu, dia boleh panggil semua Presiden parti komponen BN membincangkan strategi baru pemerintahannya, untuk mendapatkan pandangan mereka. Harus diingat, semasa pemerintahan kuku besi TKT Mahathir, ada Menteri yang dilantiknya sambil mengetepikan hirarki dalam parti komponen BN. Contohnya ialah Leo Moggi yang sudah lama melepaskan jawatan Presiden dalam PBDS tetapi masih dikekalkan dalam kabinet. Semasa Rafidah Aziz tumpas sebagai Ketua Wanita UMNO, dia masih diberikan tempat dan kedudukan terkanan di kalangan wanita UMNO. Malahan, Zahid Hamidi yang menang kerusi Pemuda UMNO tidakpun diberikan ruang untuk menganggotai kabinet Mahathir.

 

Memang begitulah perjalanan pemerintahan TKT Mahathir satu ketika dahulu. Dia mementingkan dirinya dan mahu dikelilingi oleh orang-orang kepercayaannya kerana semua badut itu memberitahu apa yang dia mahu dengar sahaja, tanpa memikirkan apakah yang diberitahu itu betul ataupun palsu.

Kesannya, apa yang TKT Mahathir dengar adalah penuh dengan dusta dan dia pun bertindak mengikut apa yang didengarnya.

 

Inilah jerat yang memerangkap Paklah sekarang ini. Dalam ucapan beliau yang pertama selepas menjadi Perdana Menteri, Paklah menyatakan kesediaan meneruskan segala bentuk pemerintahan TKT Mahathir. Bermakna dia tidak berani merombak kabinet kerana ramai yang bertenggek di kabinet itu bukannya berguna sangat. Bagaimana pula dengan kabinet kedua TKT Mahathir yang tidak kurang bisanya? Sebagai contoh, dalam kabinet rasmi Mahathir dia ada seorang Senator yang merupakan bekas Naib Canselor universiti yang menjadi Menteri Pendidikan dan seorang Menteri Hal Ehwal Agama yang merupakan bekas Panglima tentera bersara. Tetapi siapakah yang bersuara lantang perihal pendidikan dan makmal komputer yang terbengkalai, kalau bukan Timbalan Menterinya Aziz Shamsuddin? Begitu juga dengan hal ehwal agama, yang banyak menyerlah dan menganjurkan persidangan agama yang besar-besar ialah Hamid Othman, Penasihat Agama TKT Mahathir, bukannya Panglima tentera yang bersara itu. Kenapa?

 

Itu sebabnya di penghujung cengkaman kuasa Dr. Mahathir, timbul banyak tandatanya tentang bisa kabinetnya yang nombor dua yang dianggotai oleh Aziz Shamsuddin, Zam  Mamak, Megat Junid, Hamid Othman, dan Siti Zaharah serta beberapa proksi kumpulan Cina korporat yang diberikan status ‘super-bumiputra’.. Kalau urusan Putrajaya dan Cyberjaya dia lebih mendengar cakap-cakap Mirzan, sehinggakan para pegawai yang bertugas dalam syarikat swasta yang membangunkan Putrajaya perlu memberikan taklimat mingguan mereka kepada Mirzan Mahathir dan bukannya kepada Putrajaya Holdings.

 

Selagi Paklah tidak membubarkan kabinet yang ada, dia tidak boleh harap dapat mentadbir negara dengan licin. Kalau setakat mengimamkan upacara bersolat tak payahlah menjadi Perdana Menteri lagi.

 

Kalau Paklah tidak berani merombak kabinet sedangkan dia mempunyai hak berbuat demikian, bererti Paklah mengundang cerca dan kritikan kerana dia mempunyai peluang keemasan itu dan harus membubarkan kabinet yang ada secepat mungkin. Humbankanlah semua lantikan ihsan dengan mengetepikan semua senator yang diberikan jawatan Menteri. Paklah harus lakukan perkara ini sebelum terlambat.

 

Sebenarnya Paklah mesti bertindak tegas melakukan rombakan kerana di samping masalah politik yang dihantui oleh terlalu banyak tunggul-buruk dalam kabinetnya, Paklah sedang dihantui masalah besar yang ada dalam perkhidmatan awam. Kita tidak mahu sentuh perkara ini secara menyeluruh tetapi memadailah kita katakan di sini bahawa perkhidmatan awam sedang kelam-kabut kerana semua penjilat TKT Mahathir sedang hilang arah, terumbang-ambing dalam jawatan mereka.

 

Oleh sebab Mahathir terlalu lama mencengkam kuasa, perkhidmatan awam telah diperibadikannya sehingga menjadi satu institusi yang berkhidmat untuk Mahathir dan UMNO dan bukannya untuk negara, agama dan bangsa. Kerana itu kita lihat pegawai kerajaan yang sudah berkhidmat lebih 20 tahun masih bekerja bermati-matian kerana terpaksa. Tetapi ramai pegawai muda yang berkelulusan menjela, hidup senang lenang tahu mengarah sahaja, dengan mengambil peluang dihantar menghadiri kursus di luar negara, sedangkan pengalaman kerja tidak seberapa. Ironisnya ramai pegawai kerajaan itu diambil kerana ada hubungan rapat dengan pemerintah dan bukannya kerana mereka benar-benar layak untuk menjawat kedudukan yang ada. Paklah adalah bekas pegawai PTD (Perkhidmatan Tadbir dan Diplomatik) Malaysia sebelum menceburkan diri dalam politik. Begitu juga Khalil Yaakob. Mereka berdua ini memang faham akan selok-belok tugasan PTD. Tetapi apabila Mahathir menjadi semakin bongkak, dia telah memperlekehkan PTD sehingga menjadikan perkhidmatan itu satu perkhidmatan ‘yes-men’ sahaja. Perkara ini berlaku kerana dia memberi ruang kepada Menteri-menterinya dahulu seperti Sanusi Junid, Rais Yatim, Megat Junid dan juga Rafidah Aziz untuk memporak-perandakan sistem PTD itu mengikut ragam dan selera mereka sahaja.

 

Tindakan Paklah memendekkan sambungan khidmat beberapa Ketua Setiausaha yang diberikan lanjutan tempoh khidmat oleh TKT setelah mencapai usia persaraan adalah satu tindakan yang berani dan seharusnya diperluaskan lagi. Dia harus mengambil inisiatif memberikan kenaikan pangkat kepada pegawai Tahap B (sokongan) naik menjawat jawatan Pegawai Tahap A, berdasarkan pengalaman kerja dan prestasi mereka. Buat masa ini terlalu ramai Pegawai Tahap A yang tidak tahu bekerja kerana hanya berselindung di sebalik ijazah dan hubungan dengan pemimpin UMNO sahaja.

 

Sebab utama kenapa Pegawai Tahap A naik mua ialah sikap pentadbiran Mahathir dahulu yang mementingkan orang politik dan suku-sakat mereka. Oleh kerana Mahathir memberi ruang kepada orang yang celupar mulutnya dalam UMNO seperti Ibrahim Ali al-Kataki naik menjadi Menteri dan Pengerusi institusi kerajaan, sekali gus nilai pendidikan tinggi yang dimiliki oleh pegawai kerajaan menjadi terhina. Inilah yang membiakkan budaya mengampu orang politik untuk pegawai perkhidmatan awam naik pangkat, sehinggakan membawa kesan buruk kepada perkhidmatan itu yang semakin diresapi budaya rasuah.

 

Saya ingin bawa satu contoh seperti yang dikirimkan oleh seorang pembaca kepada saya tentang prestasi pegawai kerajaan dan Jabatan kerajaan. Daripada beberapa surat yang saya terima itu saya ingin salin kisah Pejabat Pendaftar Syarikat di Ipoh yang terletak di Bangunan Persekutuan. Pejabat Pendaftar ini sedang bersiap-siap mahu berpindah ke bangunan KWSP Ipoh. Kerana itu kononnya (saya ulangi kononnya) pada sebelah pagi, komputer selalu tidak berfungsi ataupun tergendala, gara-gara ‘testing talian’ kata mereka.

 

Satu ketika dahulu sesiapa yang lewat membaharui lesen perniagaan mereka dikenakan kompaun kalau membaharui lesen itu selepas satu bulan. Tetapi sekarang ini kompaun berjalan selepas satu minggu, tidak kiralah kalau dalam satu minggu itu komputer ‘rosak’ hampir setiap hari. Bayangkan apa jadi kepada peniaga yang datang daripada luar Ipoh seperti Sitiawan, Chemor, Ipoh, Tapah dan sebagainya. Bayangkan kehampaan mereka apabila diberitahu untuk datang semula setelah menelefon nombor Pejabat Pendaftar yang diberikan oleh seorang pegawai lelaki di ruang pengeluaran lesen itu? (Ada empat orang pegawai di seksen ini. Seorang lelaki yang menentukan harga kompaun, seorang perempuan yang memasukkan butiran dalam komputer, dan seorang wanita lagi yang mencetak lesen baru. Tiga orang pegawai perkeranian itu diawasi oleh seorang Penyelia gamaknya -- konsep ‘Malaysia boleh’ mahukan empat pegawai kerajaan mengeluarkan satu lesen berharga RM5 setiap bulan.!!!)

 

Orang luar yang datang jauh tentu akan menunggu sehingga komputer itu pulih semula. Tetapi ramai yang lebih rela menguruskan perkara lain dan menelefon sekali-sekala nombor 05-2547913 yang diberikan untuk mengetahui apakah talian komputer pulih semula. Rupa-rupanya nombor yang diberikan memang tidak akan berdering kerana sengaja dibiarkan begitu. Ada pelanggan yang datang semula dan mengunjukkan telefon bimbit mereka kepada pegawai bertugas di situ untuk menyuruh beliau mendail sendiri nombor yang mereka berikan. “Kerana marah ditipu secara bontang oleh pegawai yang semacam lintah darat, pelanggan mana yang tidak naik angin?”

 

Saya telah menelefon sendiri nombor yang diberikan itu sebaik menerima emel kisah ini dan sah bahawa begitulah kesannya. Malahan saya telah meminta seorang anak yang bertugas di Ipoh untuk membuat ‘ronda-ronda’ akan perkara ini dan dia mengeashkan bahawa begitulah ceritanya. Malahan dia berkata adalah tidak adil Pejabat Pendaftar mengenakan kompaun dalam masa keadaan pejabat yang kerap mengalami masalah komputer. Saya berikan jawapan kepada sikap begitu kerana itulah sikap orang Melayu yang tak sedarkan diri, kerana dia fikir duit para peniaga dipetik daripada daun-daun kering sahaja. Orang semacam ini mudah disogok rasuah kerana dia tidak dapat menilai akan harga wang yang sebenarnya. Saya harap orang Paklah akan memanjangkan kisah ini kepada Menteri Besar Perak agar melihat sendiri perkara yang mengaibkan.

 

Paklah Harus Bersikap Berani

 

Paklah harus mengambil sikap berani dengan merombak kabinet. Dia tidak perlu melantik Timbalan Perdana Menteri sekarang ini kerana ini akan mencetuskan banyak masalah dalaman BN. Malahan kalau mahu melantik Timbalan Perdana Menteri dia perlu melantik dua orang, satu untuk Semenanjung dan satu untuk Sabah dan Sarawak. Dengan cara ini dia boleh menumpulkan riak dan keangkuhan Ketua Menteri di dua buah negeri itu.

 

Rombakan kabinet Paklah haruslah didahului dengan usaha merombak pucuk kepimpinan akhbar perdana yang dimiliki oleh UMNO dan BN. Buat masa ini terlalu banyak pembohongan yang diterbitkan oleh semua akhbar perdana itu. Malahan akhbar tabloid picisan seperti yang dimiliki oleh Idris Tulis adalah terbitan yang penuh dengan tipu muslihat menjilat pemerintahan Mahathir dahulu. Keadaan ini berterusan hingga menjelekkan rakyat khususnya orang Melayu apabila Zainuddin Mamak diberikan tugas sebagai Menteri propaganada. Walaupun bertaraf Timbalan Menteri ada kalanya dia menonjolkan kewibawaan seolah-olah dialah Menteri Penerangan. Begitu juga dengan Kumpulan The New Straits Times. Terbitannya semakin kalut sejak Dollah Komunis menjadi Ketua Pengarangnya. Inilah penyangak yang mengaku merata dunia pernah menjadi Penasihat Khas kepada Tun Razak, sedangkan semasa belajar di MCKK dahulu keputusan peperiksaan OSC beliau adalah antara yang paling haprak dalam sejarah Maktab Melayu itu.

 

Walaupun waktu kini sebilangan besar orang Melayu masih berlembut dengan kritikan mereka terhadap Paklah, dan ada yang setakat mengacah-acah memanggil beliau Ketua Imam Ihsan, Paklah masih mampu menarik minat dan simpati golongan ini kalau Paklah menunjukkan keberanian merombak kabinet dan menyusun-atur media perdana agar lebih berterus-terang.

 

Tidak ada gunanya Paklah mahukan pemimpin BN bercakap benar dan berterus-terang kepada beliau kalau Menteri-menteri berstatus tunggul-lapuk masih berseloka dengannya dan akhbar perdana terus berbohong kepada rakyat jelata.

 

Soalnya sekarang apabila Menteri-menteri tunggul lapuk ini sudah tidak berjawatan dalam kabinet lagi, apakah BPR akan menghambat mereka?

 

Paklah Mula Bermain Api

 

Sejurus mengambil-alih jawatan Perdana Menteri, Paklah turut memegang jawatan Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri dan Menteri Kewangan. Di peringkat antarabangsa dia adalah Pengerusi NAM (Pergerakan Negara-negara Berkecuali) dan Pengerusi OIC (Pertubuhan Negara-negara Islam). Kalau daripada segi jawatan itu sahaja Paklah ternyata lebih perkasa daripada TKT Mahathir.

 

Akan tetapi bagaimana pula Paklah boleh buat silap dengan menangkap 13 pelajar Melayu yang baru pulang daripada Pakistan dan menyumbat mereka dalam Penjara mengikut ISA? Bukankah Paklah ada kuasa membebaskan mereka seperti kerajaan Indonesia mempertahankan pelajarnya ketika ditangkap bersama-sama pelajar Malaysia itu?

 

Tiga belas pelajar Melayu itu telah ditangkap oleh pihak berkuasa Pakistan bersama-sama enam orang pelajar Indonesia pada 20 Oktober kerana dikatakan “terlibat dengan kegiatan militan,” .

 

Kerajaan Indonesia telah bertindak tegas sebaik tersiar berita penangkapan rakyatnya. Antara yang ditangkap ialah Gun Gun Gunawan, berusia 27 tahun dan adik kedelapan kepada Hambali, orang yang dituduh (oleh Amerika) mengepalai apa yang disebut pertubuhan Jamaah Islamiah (ciptaan kerajaan Singapura). Walaupun Hambali merupakan nama yang tidak asing lagi dalam dunia ‘terroris’ sejurus beliau ditangkap dan disoal-siasat oleh Perisik Amerika, namun enam orang pelajar yang ditangkap itu tidak dikaitkan kepada sebarang aktiviti keganasan di Indonesia. Makanya Kementerian Luar Indonesia telah memanggil Duta Pakistan di Jakarta untuk mengetahui butirannya yang lanjut.

 

Tindakan itu disusuli oleh pemergian penyiasat Indonesia ke Pakistan untuk mengetahui lebih lanjut keadaan sebenar. Akhirnya pemerintah Pakistan tidak mempunyai sebarang sebab untuk mendakwa pelajar-pelajar itu (termasuk pelajar Indonesia) dan membebaskan mereka.

 

Pegawai Konsulat Pejabat Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Pakistan, Abdul Ghaffar Iskandar mengaku bahawa tiga belas pelajar itu tidak bersalah dan tidak didakwa apa-apa. Tetapi kenapakah mereka dihantar pulang ke Malaysia dengan penerbangan khas? Kenapa pula mereka ditangkap di bawah ISA dan terus dipenjarakan?

Paklah harus membebaskan tiga belas pelajar itu serta-merta dan membuat satu kenyataan bahawa mereka tidak terbabit dengan sebarang jenayah di Pakistan dan Malaysia. Jika tidak, Paklah boleh ucapkan selamat tinggal kepada jawatannya sebagai Presiden UMNO dan juga Perdana Menteri Malaysia yang dapat bertahan lama.

Kisah pelajar itu telah mendapat liputan meluas media antarabangsa. Yang terbaik ialah laporan yang ada pada


http://www.asiagopacific.com/location/asia/GAPLocAsiaStories_956183.htm

 

Ia menjadi menarik kerana pembabitan adik Hambali yang dikatakan sudah pun berada sebagai pelajar di Abu Bakar University Karachi sejak 1999 lagi.

 

Dr. Sandy Gordon, seorang pakar terroris antarabangsa dan Asia Tenggara yang bertugas dengan Australian Defence Force Academy telah menyatakan bahawa tidak ada sebab Pakistan dapat mendakwa pelajar-pelajar itu. Lagi pun Gun Gun Gunawan bukannya orang buruan kerajaan Indonesia.

 

Jadi, bagaimana mungkin kerajaan Malaysia menangkap mereka di bawah ISA? Apabila mereka disumbat di bawah ISA bererti Paklah telah mengetahui kisah sebenarnya dan merestui untuk meluluskan waran menahan mereka. Sekali gus ini mencetuskan tandatanya apakah Paklah benar-benar mempunyai bukti bahawa semua 13 pelajar itu memang merupakan anasir yang berbahaya di negara ini? Kalau mereka ditangkap oleh kerajaan Pakistan kerana disyaki melakukan jenayah di Pakistan kenapa pula mereka mesti ditangkap dan disalahkan di Malaysia?

 

Saya lebih percaya bahawa Paklah telah terperangkap dalam hal ini kerana dia diberikan maklumat salah oleh pihak tertentu agar merestui penangkapan pelajar itu. Soalnya sekarang apakah muslihat itu dan apakah tujuannya dan siapakah yang memutar-belitkan cerita?

 

Paklah mesti sedar, apa juga alasan yang diberikan mengenai penangkapan tiga belas pelajar itu di bawah ISA tidak akan diterima oleh rakyat jelata dengan senang hati. Rakyat bukannya bodoh seperti yang disangka oleh orang-orang Paklah kerana terlalu banyak dalil yang mengatakan bahawa penangkapan mereka itu berbau politik dengan agenda yang amat busuk. Malangnya, ia mencemarkan nama baik Paklah sebagai seorang Perdana Menteri yang boleh dipercayai oleh rakyat jelata. Malahan penangkapan tiga belas pelajar itu di bawah ISA menunjukkan Paklah sanggup memalukan orang Melayu dan mengaibkan keluarga serta sanak-saudara pelajar-pelajar itu.

 

Sekali gus juga ia mengaibkan nama baik Ketua Polis Negara yang baru. Penangkapan mendadak itu memberi kesan yang amat buruk kepada beliau apabila dikatakan sama tahap pemikiran dan busuk hatinya seperti Norian Mai dan Rahim Noor.

 

Pada awal tahun ini ada kes seorang ahli Majlis Perbandaran Kampar yang juga merupakan pegawai tinggi MCA Bahagian Kampar. Dia telah ditangkap di Australia kerana menyeludup masuk pil ekstasi daripada Malaysia. Kesalahan itu kalau dilakukan di Malaysia memang dikenakan hukuman gantung sampai mati. Beliau telah dibawa balik dengan alasan polis Malaysia mahu menyoal-siasat. Apa jadi kepada beliau sekarang? Kenapa tidak dikenakan hukuman ISA ataupun dibawa kepada pengadilan mahkamah?

 

Pada bulan Julai tahun ini kerajaan telah mendedahkan kisah PKPM (Pasukan Khas Persekutuan Malaysia) yang dikatakan mempunyai anggota lebih 2,000 orang merata negara. Pasukan ini mempunyai pakaian seragam sendiri lengkap dengan pangkatnya. Ketua Pasukan ini bernama Nor Azmi Ahmad yang mendakwa berpangkat Jeneral dan begelar ‘Datuk’. Antara yang ditahan ialah “seorang Pengarah di Kementerian Sains, Teknologi dan Alam Sekitar yang berpangkat komander dan beberapa orang bekas tentera. Adakah kumpulan ini ditangkap di bawah ISA? Jawapannya ‘tidak’ kerana sebahagian besar mereka adalah ahli UMNO.

 

Pada bulan yang sama Jackie Chan alias Ong King Ee telah menyerah diri kepada polis kerana polis mahu menyiasat beliau dan menahannya di bawah Seksyen 3(10) Ordinan Darurat 1969. Lantas dia dibawa untuk berehat di Pusat Pemulihan Simpang Renggam seperti yang pernah dijalaninya satu ketika dahulu. Inilah ‘godfather’ triad Cina yang bertanggungjawab dengan beberapa pembunuhan kejam dan peras ugut. Kumpulan beliau dikatakan giat aktif dengan pergerakan ‘tonto’ yang mendera dan mengacau penguatkuasa kerajaan. Adakah beliau ditahan di bawah ISA?

 

Pada bulan Ogos tahun ini Kastam DiRaja Malaysia telah merampas 34 buah kontena beras daripada tiga buah kapal tempatan yang disyaki cuba menyeludup ke negara ini melalui Pelabuhan Sandakan dan Tawau. Mengikut siasatan selanjutnya terdedah kisah penyeludupan beras secara besar-besaran itu dilakukan oleh mereka yang mempunyai lesen yang sah dan kebanyakan mereka itu adalah orang UMNO dan BN. Saya pernah menulis bagaimana kumpulan bajingan ini mempunyai pengaruh yang kuat sehingga mampu menyarankan agar penanam padi di negara ini tidak dibenarkan menanam beras wangi kerana mereka mahu memonopoli perniagaan itu secara mengimport beras negara asing.

 

Apa kesudahannya dengan para pengimport beras itu semua? Kenapakah mereka tidak disumbat mengikut ISA?

 

Kita boleh paparkan beberapa contoh lagi mengatakan kerajaan sengaja melepaskan penjenayah yang hebat-hebat tanpa mengenakan tangkapan di bawah ISA, tetapi sedikit contoh di atas sudah mencukupi dijadikan dalil bahawa kerajaan pimpinan Paklah mempunyai agenda tersembunyi kerana 13 pelajar MELAYU itu ditangkap di bawah ISA.

 

Apakah Paklah tidak sedar, sebagai Pengerusi baru OIC, dia sepatutnya memberikan contoh yang terbaik dalam menangani masalah yang ada kaitannya dengan JI, kerana umum mengetahui bahawasanya JI itu adalah satu pertubuhan yang disebut-sebut oleh Amerika tanpa ada buktinya. Rakyat marhaen Pakistan sendiri tidak percaya bahawa JI ada kena-mengena dengan aktiviti keganasan global kerana apa juga rencana keganasan yang dikaitkan kepada aktiviti militan di Pakistan adalah agenda Jeneral Musharraf mahu terus mencengkam kuasa mengikut ragam dan rentak yang ditentukan oleh Amerika.

 

Kita boleh buat bermacam-macam andaian kenapa 13 pelajar itu dikenakan hukuman di bawah ISA:

a) Paklah dan penasihatnya mahukan satu isu untuk melencong pelbagai masalah besar yang dihadapi oleh pentadbirannya gara-gara pengunduran TKT Mahathir. Kenapakah TKT Mahathir diberikan kemudahan jet terbaru milik Petronas untuk mengelilingi dunia selepas beliau bersara, lengkap dengan pengawal peribadi yang dibiayai oleh kerajaan di luar had haknya?

 

b) Rakyat marhaen Malaysia khususnya orang Melayu sudah lama mengerti betapa penangkapan beberapa insan yang tidak berdosa dan menuduh mereka sebagai anggota KMM (Kumpulan Militan Malaysia) adalah helah TKT Mahathir dengan persekongkolan Norian Mai untuk menyekat kemaraan PAS dan parti pembangkang. Sebenarnya semua mereka itu tidak berdosa dan tidak pernah berniat memberontak menentang kerajaan. Kalau betul mereka itu militan sepatutnya kerajaan TKT Mahathir membawa mereka ke muka pengadilan dan biarkan mahkamah menentukan nasib mereka. Lagi pun mahkamah Malaysia adalah sama dengan mahkamah beruk setelah semua hakim lebih takutkan Mahathir daripada Allah.

 

c) Masyarakat Melayu semakin menolak UMNO walaupun usaha dibuat menunjukkan UMNO masih perkasa. Contoh yang terbaik ialah ketika majlis perpisahan BN untuk Mahathir yang menjanjikan 50,000 hadirin. Yang datang hanya segelintir ahli MCA, Gerakan dan MIC. Yang paling ramai ialah anggota IPF pimpinan Pandithan dan PPP pimpinan Kaveas.

 

Orang Melayu sudah muak dengan UMNO lebih-lebih lagi memikirkan betapa anggota yang disebut pimpinan Al Maunah telah diISAkan tanpa perbicaraan terbuka. Sehingga hari ini masyarakat Melayu secara umumnya sedar bahawa TKT Mahathir dan Norian Mai telah merencana ‘kebajingan al-Maunah’ sebagai helah untuk menipu Majlis Raja-raja Melayu agar mengeluarkan arahan supaya perkataan ‘Islam’ tidak boleh digunakan kepada nama parti siasah. Soalnya sekarang apa jadi dengan keluarga mereka yang ditahan tanpa bicara itu? Bagaimanakah tertekannya hidup anak-anak yang ketiadaan bapa dan sukarnya ibu-ibu yang terpaksa menyara anak-anak mereka.

 

d) Walaupun Paklah sudah menjadi Perdana Menteri, dia masih belum sedar betapa besar kuasa yang ada padanya. Ataupun dia tersilap langkah setelah menyedari betapa besarnya kuasa itu. Dua-dua faktor ini adalah perangkap diri yang akan menjebaknya satu hari nanti. Sepatutnya Paklah mengambil jalan tengah dengan memberikan arahan agar polis menyoal-siasat pelajar-pelajar itu untuk mengetahui cerita mereka yang sebenar. Kemudian, mereka dibiarkan pulang untuk bersama keluarga dengan pasport mereka disimpan sehinggalah selesai siasatan yang tidak semestinya melebihi satu bulan. Kalau sah mereka bersalah barulah mereka didakwa di mahkamah dengan kebebasan mendapatkan bantuan guaman. Kalau inilah jalan yang diambil oleh Paklah dan polis, bererti mereka memberi satu gambaran adanya perubahan dalam cara polis dan Kementerian Dalam Negeri menangani apa yang disebut aktiviti kumpulan militan.

 

Buat masa ini, tuduhan bahawa 13 pelajar itu memang bersalah dan merupakan ancaman kepada keselamatan negara adalah berdasarkan kata-kata Ketua SB (Cawangan Khas) yang tidak masuk akal.

 

e) Adalah amat malang apabila Paklah yang merupakan seorang lulusan Pengajian Islam sanggup membenarkan dirinya diperkotak-katikkan oleh kumpulan tertentu yang sengaja mahu mencetuskan isu sebagai mengabui perkara yang lebih penting daripada menghina Bangsa Melayu secara ini. Begitulah juga halnya apabila Zaid Ibrahim diberikan ruang untuk membawa ke mahkamah isu Hudud, sedangkan amat jelas bahawa isu itu adalah penentuan agama Islam dan tidak sepatutnya di bawa untuk pengadilan mahkamah sivil.

 

f) Ramai cerdik pandai negara-negara Islam memang tidak percaya bahawa pelajar Malaysia terlibat dengan kegiatan militan. Mereka tahu pelajar-pelajar itu ditangkap kerana Musharraf mahu mengenakan pucuk pimpinan pentadbiran universiti tersebut yang begitu lantang menyelar Musharraf. Soalan yang paling mudah kenapakah pelajar Malaysia dan Indonesia sahaja yang terlibat dengan kegiatan militan di universiti itu? Kalau betul-betul ada kegiatan militan tentu ada pelajar Pakistan yang terlibat sama?

 

Satu ketika dahulu kerajaan ada menghantar seorang insan bernama Asan anak Tol Ramabi daripada Kg. Jabat Narathiwat ke Pakistan untuk mengetahui perihal sekolah agama di sana dan menggalakkan beliau mengaitkan pelajar-pelajar Malaysia dengan kegiatan militan. Penyangak yang menyamar dengan tulisan pena Astora Jabat telah dijatuhkan hukuman ‘murtad’ oleh Majlis Agama Islam Johor satu ketika dahulu tulisannya yang menyesatkan. Tulisan beliau yang sangat menyesatkan ialah pendapat bahawa Nabi Muhammad SAW pernah menggunakan Undang-undang semacam ISA untuk membendung pengganas.  Banyak lagi tulisan beliau yang dianggap menyesatkan oleh MAIJ (sila buka http://www.volasia.com/forum/topicDisplay.php?topicID=73 untuk laporan lengkap akan perkara ini.

 

Apakah penangkapan pelajar Melayu di Pakistan itu ada kena-mengena dengan kerja busuk Astora satu ketika dahulu dan sengaja dirancang oleh pihak tertentu supaya UMNO dan Paklah dapat merancang sesuatu untuk memburukkan PAS?

 

Kalau itulah salah-satu matlamatnya, kesannya kepada industri pelancongan adalah amat buruk sekali kerana memudahkan agen pelancongan di negara luar memburukkan lagi iklim pelancongan di negara ini dan melencungkan para peminat Malaysia untuk mengetepikan negara ini dalam agenda percutian mereka.

 

Walau bagaimanapun saya masih yakin bahawa penangkapan 13 pelajar Melayu itu adalah satu rencana jahat untuk menyulitkan Paklah semasa menghadapi pilihan raya nanti dan juga semasa pengundian pucuk kepimpinan UMNO pada tahun hadapan. Apakah kemungkinan bahawa penahanan mereka mungkin dirancang oleh orang-orang Mahathir yang mahu TKT Mahathir berusaha terus kekal sebagai Presiden UMNO?

 

Dalam perkara semua ini Paklah tidak punyai banyak pilihan selain membebaskan pelajar dan mengambil pendirian seperti yang dibuat oleh penguatkuasa Pakistan, yang mengatakan tidak ada kes terhadap mereka.

Ini sahaja pilihan yang terbentang untuk Paklah dalam usaha memperbetulkan keadaan. Jika tidak, besar kemungkinannya akan muncul pelbagai bantahan dan kebangkitan agar semua tahanan yang dituduh militan itu dibebaskan sebelum pilihan raya umum nanti. Seperti yang saya tulis pada 29.1.2001 berjudul ‘Yang Terdesak dan Tersedak’ dan pada 5 September 2001 bertajuk ‘Yang Bermain Api dan Bunga Api’ Paklah harus sedar apa yang dibiarkannya berlaku sekarang ini adalah persis dia bermain api dengan orang Melayu dan  negara ini secara amnya. Lambat-laun jarinya sendiri yang akan terbakar juga.

 

Betulkah Paklah Menghadapi Krisis Identiti?

 

Akhbar perdana semalam telah memberi ruang yang luas mengenai 13 pelajar yang ditahan di Pakistan dan ketika tiba di Kuala Lumpur telah ditahan di bawah ISA. Utusan Malaysia telah menjadikan isu itu berita muka depannya dengan tajuk ‘Misi 13 Pelajar terbongkar’.

 

Kisah yang ditulis oleh Asuki Abas dan Azann Bakar telah mencatatkan kisah bagaimana “semua 13 pelajar yang ditangkap di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) semalam dihantar ke Pakistan oleh bapa atau saudara-mara masing-masing bagi menjalani latihan sebagai pelapis untuk meneruskan perjuangan militan Jemaah Islamiah (JI) di rantau ini."

 

“Mereka yang ditangkap sebaik tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur itu dihantar ke Pakistan pada sekitar tahun 1999 dan 2000 sebagai sebahagian perancangan rapi jangka panjang para pemimpin JI.

 

Sumber siasatan polis memberitahu Utusan Malaysia hari ini, semua pelajar tersebut dihantar ke Pakistan oleh bapa atau saudara-mara mereka yang mempunyai kaitan secara langsung dengan JI bagi menjadi kader-kader pertubuhan itu di Malaysia dan Indonesia.

 

Mereka semua dihantar untuk mendalami ajaran Salfiah Jihadiah bagi menjadi barisan pelapis JI yang sebenar- benarnya.”

 

Adalah amat sukar untuk dipercayai dakwaan ini kerana JI adalah satu pertubuhan ciptaan Amerika sejurus berlakunya Episod 911 di Amerika. Kejadian 911 itu adalah bertarikh 11 September 2001. Kalau diambil kira usia semua 13 pelajar itu sekarang dan ditolak usia mereka empat tahun dahulu semasa mereka mula-mula tiba di Karachi, kebanyakan mereka adalah berusia sekitar 13-15 tahun. (JI dicipta oleh Amerika selepas kumpulan yang dinamakannya al-Qaeda dianggap tidak dapat menambat sokongan negara-negara Islam khususnya di rantau Asia.)

 

Utusan Malaysia telah memaparkan semua pelajar itu dengan usia mereka waktu ini seperti berikut;

Abidzar Jaafar (18), Ahmad Muaz All Bakry (20), Eddy Erman Shaimie (19), Mohamad Akil Abd Raof(21), Mohad Tarmizi Nordin (16), Noorul Fakri Mohd Safar (17), Amin Ahamd (25), Faiz Hasaan Kamarulzaman(17), Mohd Ikhwan Abdullah (19), Mohd. Radi Abdul Razak (19), Shahrul Nizam Amir Hamzah(21), Ahmad Firdaus Kamaruddin (18), Muhammad Ariffin Zulkarnain(18).

 

Secara purata usia mereka sekarang adalah 19 tahun, dan kalau mereka telah dihantar belajar pada tahun 1999 bererti usia purata mereka ialah 15 tahun. Apakah ini usia yang sesuai untuk melatih manusia sebagai kader militan? Inikah calon yang terbaik untuk menghayati Salafiah Jihadiah yang merangkumi konsep iman, ilmu, amal, hijrah dan jihad? Sebagai perbandingan berapakah umur rekrut askar Melayu di negara ini?

 

Kalau pemergian mereka ini ditaja oleh ibu bapa dan saudara mara dengan tujuan utama mereka menjadi pelapis kepada pengganas berani mati, apakah kerajaan sudah menangkap si penaja itu semua? Jika belum lagi, kenapa gamaknya? Adalah amat malang sekali pada bulan suci ini, begitu dahsyat tohmahan yang dibuat oleh pihak kerajaan sehingga membabitkan ibu bapa kanak-kanak itu yang mungkin berkorban besar mengirimkan belanja kepada anak-anak mereka belajar di sana.

 

Soalannya sekarang berapa lamakah mereka akan ditahan? Apa kesudahannya nanti? Apakah mereka akan dibebaskan selepas ada yang sanggup mengaku untuk membabitkan nama-nama tahanan ISA yang ditangkap kerana menjadi anggota KMM. Apakah kemungkinannya kumpulan yang dikatakan anggota KMM itu ditohmah sebagai anggota al-Qaeda pula? Apakah kemungkinannya ada yang diasuh untuk menuduh bahawa perbelanjaan mereka itu dibiayai oleh parti pembangkang ataupun akhbar Harakah?

 

Memang semakin jelas kini, Paklah tidak berniat mahu mulakan satu pentadbiran yang bersih, telus dan cekap seperti yang digembar-gemburkannya. Semakin terserlah betapa Perdana Menteri Kelima ini memang Dua Kali Lima dengan orang yang digantinya.

 

Beberapa tahun yang lalu, kerajaan telah membuat tuduhan palsu mengatakan Kumpulan Al Arqam mempunyai kem latihan tentera Badar di Selatan Thailand. Apabila pucuk kepimpinan Al Arqam dapat diberkas dan pertubuhan itu diharamkan, barulah rakyat jelata tahu bahawa kem tentera Badar itu hanya ciptaan Rahim Noor dan Norian Mai dengan kerjasama dua Hamid Tongong yang mahu menonjolkan ketokohan mereka.

 

Begitu juga semasa Kumpulan Al Maunah berada di Bukit Jenalik Hilir. Mereka dikatakan berkumpul di satu bukit yang mempunyai terowong rahsia membolehkan mereka menyusup keluar sempadan Malaysia Thai. Sebetulnya bukit itu hanya bukit kecil sahaja yang boleh didaki oleh kapcai hanya empat ratus meter daripada jalan raya. Yang lucunya semasa berkumpul di situ tidak ada kesan mereka membawa bekalan makanan dan selama empat hari tiga malam itu siapakah yang membekalkan nasi bungkus kepada mereka? Kerana tidak mahu rakyat marhaen mengetahui cerita sebenarnya, semua tahanan itu diserkup mengikut ISA, semata-mata mahu memuaskan hati TKT Mahathir sahaja.

 

Sekarang kumpulan pelajar ini dikatakan dirancang menerima latihan di Kashmir dan Afghanistan pula. Alangkah pelik tuduhan itu semua, kerana selama ini tidak ada satu rusuhan pun yang menampakkan mereka menggunakan latihan dan pengalaman militan itu di mana juga di negara ini.

Saya pernah menulis bahawa pengharaman Al–Arqam adalah bermotif politik yang membawa kesan melumpuhkan rangkaian perniagaan runcit bangsa Melayu. Inilah rencana yang mendahului konsep perniagaan ala-francais yang ditaja oleh UMNO.

 

Berdasarkan tipu muslihat kerajaan TKT Mahathir satu ketika dahulu dalam mengharamkan Al Arqam, dan segala tipu muslihat penangkapan ramai Melayu yang tidak berdosa dan menuduh mereka sebagai kumpulan KMM, saya yakin penangkapan 13 pelajar Melayu itu kalau tidak ditangani dengan bijak dan hati-hati, akan merupakan titik-tolak lingkupnya kerajaan sementara pimpinan Paklah.

 

Salah satu asas kenapa pelajar itu dikatakan bergiat aktif dengan JI, ialah kerana enam orang antara mereka merupakan bekas penuntut Sekolah Islam Lukmanul Hakim di Ulu Tiram Johor, yang turut “dikenalpasti sebagai tempat latihan kader-kader JI di rantau ini”.

 

Jika demikian kenapakah mereka tidak ditegah semasa mahu keluar negara untuk melanjutkan pelajaran sedangkan sekolah itu sudah diarahkan tutup pada Januari 2002?

 

Rakyat marhaen amat mengharapkan Paklah dapat menggunakan kebijaksanaan menyelesaikan perkara ini sebelum ia membesar menjadi satu isu yang akan meruntuhkan kerajaan Paklah. Apabila ini berlaku, UMNO dan Paklah boleh runtuh sama. Kesan yang mahu dielakkan ialah perpecahan di kalangan Melayu yang tidak mungkin dapat diperbaiki semula. Rakyat sedar kalau semasa Anwar Ibrahim ditangkap dahulu pihak polis boleh mengada-adakan bahan bukti yang tidak masuk akal tetapi diterima oleh Hakim Beruk Augustine Paul, apa susahnya menyebut pelbagai alasan dan dalil untuk memerangkap 13 pelajar yang masih mentah ini? Namun demikian, oleh kerana kebanyakan pelajar ini adalah anak-anak muda yang tentunya tidak berdosa, saya yakin kesannya akan mendatangkan bencana besar kepada UMNO dan Paklah sendiri satu hari nanti.

 

Paklah dengan Masalah identiti beliau

 

Sama ada beliau sedar ataupun tidak, dan kalaupun sedar secara bersendirian ataupun bersama dengan kumpulan pemikirnya, Paklah semakin menyerlahkan satu masalah besar yang sedang dihadapinya. Sebagai Perdana Menteri Malaysia Kelima Paklah sedang dihantui satu krisis identiti yang mungkin dia sendiri tidak mengakuinya.

 

Satu ketika dahulu semasa TKT Mahathir pergi bercuti, Paklah telah tersilap membenarkan isterinya terlibat dalam satu konspirasi ‘Sisters in Islam’ yang memulakan kempen anti-poligami. Mungkin Paklah tidak diberitahu secara terperinci apakah tujuan kempen itu, sedangkan ia ternyata bertentangan dengan ajaran Islam. Ada pihak yang mengatakan kempen itu sengaja dirancang oleh kem TKT Mahathir agar melibatkan Puan Seri Endon yang memang ghairah mahu menonjolkan ketokohannya sebagai ‘First Lady in-waiting’ ataupun bakal wanita utama yang menunggu gilirannya.

 

Apapun yang sedang dilakukan oleh Paklah, oleh isterinya, anak-anak serta menantunya, tentu mendapat liputan akhbar sekarang ini kerana sudah menjadi tabiat media massa mencari setiap bahan yang ada menonjolkan seorang pemimpin utama yang baru memanaskan kerusinya.

 

Krisis identiti ini semakin ketara walaupun Paklah dan kumpulan seranta beliau terus menonjolkan satu imej kepimpinan yang begitu serius mahu membasmi rasuah, tidak mahu pembodek dan mahu semua orang bercakap benar.

 

Sama ada Paklah sedar ataupun tidak rakyat jelata amat kritis dalam penilaian mereka kerana mereka meneliti setiap langkah yang dihayunnya dan setiap bait tutur katanya. Semua penelitian itu dibandingkan pula dengan ragam dan gaya yang telah ditonjolkan selama 30 tahun dahulu oleh TKT Mahathir. Apabila perbandingan dibuat akan tercetus perasaan kehampaan kebanyakan mereka, kerana Paklah tidak mampu menyaingi ketrampilan Mahathir baik dalam gaya cakap, ketegasan dan keangkuhan. Yang paling ketara ialah gaya TKT bercakap penuh retorika yang bersalut segala pembohongan. Tetapi oleh kerana pembohongan itu dibuat secara selamba dan penuh ketegasan, pendengar dan pemerhati terpesona pada ketika itu tanpa menyedari apa yang dituturkan itu benar-benar satu kepalsuan.

 

Dengan kata mudah, negara ini sedang mengalami peralihan pucuk kepimpinan pentadbir di mana Paklah adalah seorang pemimpin yang cuba seberapa yang termampu untuk menampilkan satu ketokohan yang dapat meyakinkan semua pihak.

 

Akan tetapi dalam bidang percakapan, bukan mudah untuk seseorang itu menunjukkan kebolehan menguasai keadaan kerana ia memerlukan satu latihan yang lama. Ia merupakan satu bakat semula jadi yang perlu diasah dari masa muda lagi. Inilah yang ada pada TKT Mahathir dan begitu kurang ada pada Paklah. Alhamdulillah.... kita harapkan Paklah dapat mengasah bakat itu secara perlahan-lahan tanpa memaksa dirinya sehingga ia kelihatan kekok dan tidak bersahaja.

 

Kalau Paklah dapat mengamalkan perkara ini dia pasti dapat menguasai keadaan krisis yang sedang dihadapinya kini. Lambat laun rakyat akan sedar bahawa Paklah adalah bersikap ‘natural’ tanpa perlu terjerit-jerit dalam ucapannya yang membuatkan ucapan itu mendatar dan tidak bermakna sehinggakan mesej ucapan itu hilang di sebabkan keributan orang memahami gaya penyampaiannya.

 

Rakyat dari setiap lapisan masyarakat mudah membuat perbandingan dalam penyampaian mesej Paklah dengan TKT Mahathir. Sekali gus mereka tidak berupaya memberikan markah tinggi kepada Paklah kerana adanya apa yang disebut sebagai “sedikit kureng...” akan tetapi, kelemahan ini pasti dapat ditebus dengan markah yang tinggi seandainya Paklah berani melaksanakan beberapa perkara berikut yang ada kaitan dengan kebolehan beliau memimpin:

 

a) Paklah perlu kotakan kata-katanya untuk memperbetulkan segala kepincangan pentadbiran yang disaluti korupsi, kolusi dan kronisme. Setakat ini kita dengar pelbagai kisah betapa Paklah dan orang-orangnya memang berusaha menjauhkan diri daripada penyamun dan penyangak yang mahukan keistimewaan dan habuan politik terus diberikan kepada mereka seperti mana yang diberikan oleh TKT Mahathir dahulu;

 

b) Paklah harus membebaskan semua tahanan ISA termasuk Anwar Ibrahim. Sekali gus Akta ISA itu akan dilihat sebagai satu Akta yang lambat-laun akan diketepikan;

 

c) Paklah harus adakan pertemuan dengan semua pihak yang mewakili rakyat marhaen – persatuan pengguna, persatuan pemandu teksi, persatuan pemilik bas sekolah, ketua semua kesatuan sekerja dan NGO untuk mendapat pandangan mereka apakah bentuk negara yang mereka ingini.

 

Hanya dengan pertemuan sebegini Paklah dapat menurunkan kemarahan rakyat marhaen terhadap penyelewengan pentadbiran TKT Mahathir selama ini.

 

Paklah harus tukar semua peneraju utama akhbar propaganda UMNO yang selama ini bertanggungjawab dengan putar-belit serta pembohongan maklumat.

 

Kita nampak sekarang ini ramai muka-muka tunggul kayu lapuk sudah tidak diberi ruang publisiti dalam akhbar. Malahan muka-muka senator yang menjadi anjing salak TKT Mahathir nampaknya semakin kurang bersuara. Ini mungkin satu strategi Paklah mahu mereka mengurangkan suara agar kemarahan rakyat akan reda. Tetapi Paklah mesti sedar rakyat marhaen mempunyai harapan yang amat tinggi kepada Paklah meringankan bebanan hidup mereka gara-gara tertekan begitu lama oleh kesan pembaziran TKT Mahathir.

 

Adalah lebih baik kalau Paklah bubarkan Parlimen dan tetapkan pilihan raya umum secepat mungkin. Saya yakin kerajaan yang baru nanti merupakan satu kerajaan campuran di mana Paklah akan berkongsi kuasa dengan pihak pembangkang yang sanggup bersepadu menubuhkan kerajaan dengannya.

 

Sama ada Paklah suka ataupun tidak, hari dia mengambil alih jawatan PM daripada TKT Mahathir, bermulalah satu episod di mana iklim politik Malaysia akan berubah kerana dihumban di satu persimpangan. Rakyat akan disogokkan dua pilihan sama ada mahu merelakan kesinambungan satu dinasti kodi ataupun berani berdepan menghumbankan dinasti itu jauh-jauh.

 

Inilah pilihan yang amat difahami oleh hampir semua pemimpin UMNO dan BN. Inilah juga situasi yang mahu mereka elakkan, kerana kesannya nanti akan membabitkan banyak peristiwa di mana ramai antara mereka yang akan disumbat dalam penjara.

 

Sesungguhnya orang-orang Paklah tidak perlu mencetuskan penning lalat memaki cara mana mahu memperbaiki krisis identiti Paklah. Adalah lebih baik mereka fikirkan apa yang akan jadi kalau kerajaan baru nanti menubuhkan Kementerian Penebusan Harta Rakyat Yang disamun oleh dinasti kodi? Dalam bahasa Inggeris Kementerian itu boleh diberi nama Ministry for The Recovery of Stolen Assets. Kementerian seperti ini sudah pasti akan diwujudkan oleh parti pembangkang satu hari nanti. Ini juga akan menjadi satu pra-syarat parti pembangkang yang diajak menubuhkan kerajaan baru apabila BN kalah dalam pilihan raya umum nanti. Sekali gus ini bermakna akan ada proses memilik-negarakan aset pemimpin BN dan UMNO yang dicuri daripada rakyat marhaen. Kita sudah nampak riak-riak wujudnya ketakutan di pihak-pihak tertentu yang sudah mula menjual saham mereka dalam BSKL sejak satu minggu ini menyebabkan indeks komposit terus menurun. Golongan seperti ini sudah lama sedar bahawa hidup ini adalah laksana putaran pedati di mana setiap yang naik akan berputar untuk turun juga.

 

Kita kemukakan isu krisis identiti Paklah ini kerana kita mahu rakamkan berita angin yang dibuat oleh musuh-musuh Paklah dalam UMNO yang memperkecilkan keupayaan beliau terus memimpin UMNO dan negara. Sebagai seorang yang pernah mengenali Paklah sejak zaman GPMS lagi, memang saya boleh katakan Paklah tidak pandai berucap berapi-api seperti Sukarno ataupun pandai kelentung macam TKT. Tetapi apa bezanya ucapan Paklah dengan ucapan Tunku Abdul Rahman Putra? Di tahap awal Tunku berucap dalam bahasa Melayu dahulu, caranya begitu mendatar semacam Paklah juga. Tetapi rakyat menjadi biasa kerana faham Tunku amat ikhlas memimpin negara.

 

Apa pun yang Paklah lakukan sekarang termasuk pelbagai helah untuk melencungkan perhatian rakyat daripada memahami kegetiran ekonomi negara gara-gara kemuflisan yang semakin melanda, Paklah perlu mengisytiharkan tarikh bila pilihan raya umum itu akan diadakan.

 

Lupakan sahaja krisis identiti itu dan lupakan juga kerja gila-gila menangkap orang yang tidak berdosa dengan hukum-hakam ISA. Pentingkan upacara berterus terang dengan rakyat marhaen sebelum mereka mula membanjiri jalan raya untuk menuntut hak mereka yang dinafikan selama ini.

 

Hentikan segala penipuan bahawa wujud pasukan pelapis JI di negara ini yang menerima latihan di Kashmir, Afghanistan, Thailand dan di mana sahaja. Bebaskan semua tahanan ISA yang dituduh sebagai anggota Al Maunah, KMM, JI dan apa lagi yang diautakan selama ini.

 

Kalau rakyat marhaen mula membanjiri jalan raya bererti mereka sudah muak dengan krisis identiti mereka. Tentunya ketika itu berpuluh trak air asid dan ratusan tembakan peluru asap pemedih mata tidak akan dapat menyekat kebangkitan mereka.

 

Kenapa Paklah Kelihatan Gelabah?

 

Belum pun sampai 100 hari Paklah menjadi Perdana Menteri, pelbagai nama dan panggilan telah diberikan padanya.

 

Ada yang kata dia PM Ehsan, ada yang kata dia PM Lembik, ada yang menyebut beliau adalah PM Proksi TKT Mahathir. Antara yang lebih teruk lagi ada yang mengatakan bahawa dia terlalu sayangkan isterinya, makanya ada keputusan yang dibuatnya itu adalah cerminan keputusan yang terlalu kuat dipengaruhi oleh isterinya.

 

Apa pun, kita harus akur kepada hakikat bahawa bukannya mudah menjadi seorang perdana menteri, lebih-lebih lagi bagi sebuah negara yang majmuk seperti kita ini. Sebagai presiden BN, Paklah terpaksa berdepan dengan pelbagai jenis ‘penyamun’ yang kini menjadi pemimpin parti komponen BN. Bagaimana pula dengan penyamun Melayu yang kini menjadi pemimpin bahagian dan cawangan UMNO? Itu pun kita belum ambil kira bakal penyamun yang akan muncul dengan watak ‘Kassim Baba’ yang kini sudah berkhemah di bawah ketiak beliau.

 

Sebenarnya kalau mahu bercakap secara terus-terang, Paklah hanya menghadapi dua masalah besar sebagai Perdana Menteri daripada sudut menonjolkan ketokohannya. Pertama, dia masih dibayangi oleh ketokohan TKT Mahathir. Baik daripada segi penyampaian dan putar-belit retorik, Paklah memerlukan banyak masa untuk menunjukkan kebolehannya yang tersendiri. Tetapi bukannya mudah bercakap sebagai seorang pemimpin untuk meyakinkan orang lain. Apabila dia bercakap kepada khalayak ramai, Paklah sudah dikira ‘out’ kerana dia dibayangi ketokohan TKT Mahathir yang begitu bersengaja untuk menonjolkan ideanya, walaupun idea itu kadangkala ternyata satu penipuan yang selamba.

 

Kedua, apa juga yang Paklah lakukan ini dia tidak boleh lari daripada label PM Ehsan kerana dia naik menjadi Perdana Menteri disebabkan TKT Mahathir TERSASUL mahu meletakkan jawatan dalam persidangan UMNO dulu. Perbuatannya itu adalah kerana tekanan yang terlalu mendadak yang menghambatnya kerana pelbagai dosa besar yang dilakukan semata-mata mahu terus berkuasa. Oleh kerana label ‘ehsan’ inilah membuatkan Paklah semacam tidak berkesan menjalankan tugasnya, betapa pun beliau berusaha untuk menonjolkan ketokohan itu.

 

Akan tetapi, kalau diambil iktibar kepada apa yang terpapar ekoran ucapan Hari Raya Paklah, kita memang boleh rasa kecewa kerana Paklah gagal mengambil peluang yang terbentang luas untuk beliau menonjolkan ketokohannya sebagai seorang Perdana Menteri baru yang boleh diyakini. Semasa menyambut hari raya ini sepatutnya Paklah menunjukkan ciri-ciri kepimpinan yang dapat memadamkan sedikit ketokohan TKT Mahathir dengan mengambil peluang yang terbentang luas. Sebaliknya Paklah telah bertindak seolah-olah dia masih takut-takut dibayangi TKT Mahathir dan para juak beliau yang masih berkeliaran dan bersiap sedia dengan ‘keris’ pendek menikam setiap usaha beliau mahu menumpulkan bisa ketokohan TKT itu.

 

Kita boleh rakamkan beberapa contoh kenapa Paklah nampak masih takut-takut membuat keputusan.

 

a) Penyingkiran Dolah Kok Lanas daripada jawatan Ketua Editor NSTP (New Straits Times Press).

Sebenarnya saya sudah ramalkan perkara ini dalam penulisan ABDK Bahagian 2. Orang tidak terkejut kalau Paklah menggantikan DKL, tetapi cara beliau disingkirkan itu nampak sangat semacam satu tindakan membalas dendam. Saya tidak fikir Paklah yang bertindak demikian, kerana takkan dia mempunyai dendam kesumat terhadap DKL. Apa salahnya Paklah memanggil DKL dan meminta beliau melepaskan jawatannya secara berhemah? Sebenarnya DKL menerima balik apa yang dibuatnya kepada orang lain. Semasa dia naik menjadi Ketua Editor NSTP, langkah pertama yang dibuatnya ialah menyingkirkan Tan Sri Samad Ismail daripada jawatan Penasihat NSTP, dan beberapa tokoh lama NSTP yang tidak mengikut cakapnya.

 

Perkara itu tidak boleh dijadikan asas untuk memecat DKL, kerana membalas dendam secara begitu menunjukkan kelemahan diri kita. Bangsa yang selalu suka membalas dendam tidak boleh menjadi satu bangsa yang besar, lagipun dendam-berdendam adalah bertentangan dengan rukun hidup di negara yang majmuk.

 

Oleh kerana DKL telah diaibkan ketika beliau berada di pentas dunia (Hong Kong) apa juga alasan penyingkiran beliau itu tidak mudah diterima oleh orang yang waras. Lagipun, Dollah bukannya muka baru dalam dunia kewartawanan. Dia mempunyai rakan dan taulan dalam jurusan itu merata dunia. Menyingkirnya dengan penuh keaiban menjadi satu markah negatif dalam usaha Paklah mahu menonjolkan ketokohannya. Soalnya sekarang, siapakah dalang yang menyingkirkan Dolah secara itu?

 

Kita tentu teringat kisah bagaimana rumah rasmi Timbalan Perdana Menteri yang diduduki oleh Anwar Ibrahim telah dipotong bekalan api elektrik dan bekalan air pada hari beliau dipecat oleh TKT Mahathir. Ini menunjukkan ada seseorang ataupun satu kumpulan manusia yang berotak haprak yang melakukan perkara sedemikian ketika itu dan juga semasa Dolah Kok Lanas berada di Hong Kong.

 

b) Sempena menyambut Hari Raya Paklah telah membebaskan 19 tahanan ISA termasuk 15 orang yang telah dipenjarakan kerana dituduh menjadi pengikut Al-Maunah. Di sinilah Paklah tersilap besar. Kenapa tidak keluarkan semua tahanan ISA yang dituduh di bawah KMM, Al-Maunah, Al-Arqam, Jemaah Islamiah dan juga pelajar daripada Pakistan itu sekali gus? Apakah benar mereka ini orang-orang yang berbahaya jika dibandingkan dengan Jackey Chan dan segala penyeludup beras serta pengusaha nombor ramalan haram dan ceti haram di negara ini?

 

c) Bandingkan peranan tahanan itu semua dengan pengusaha dan pengedar dadah yang berselindung di sebalik gelaran Datuk dan bintang yang mereka beli secara menyogok pemimpin UMNO dan istana, ataupun di sebalik jawatan mereka sebagai Ketua Cawangan MCA dan MIC ataupun Gerakan? Siapakah sebenarnya musuh negara?

 

Kalau Paklah bebaskan semua tahanan ISA itu, sekali gus Paklah dapat menolak ke tepi ketokohan TKT Mahathir lima kali ganda yang mahu dilakukan oleh orang-orangnya selama ini.

 

Penahanan di bawah Akta ISA terhadap semua orang ini dengan mengaitkan mereka kepada Al-Arqam, Al-Maunah, JI, KMM dan apa juga nama yang direka-reka tidak pernah dipersetujui oleh masyarakat Melayu. Lebih sembilan puluh peratus orang Melayu membenci Mahathir dan UMNO kerana perkara ini. Pertama, orang Melayu sedar bahawa ISA adalah ciptaan penjajah British untuk menyekat kedurjanaan orang Cina yang mahu menegakkan negara Bintang Tiga di negara ini. Tetapi apabila TKT Mahathir mencengkam kuasa dia gunakan Akta ISA untuk merembat siapa juga orang Melayu yang dianggapnya berbahaya. Persoalanya, berbahaya terhadap apa? TKT Mahathir menuduh sekumpulan Melayu yang digelar Al-Maunah mahu merampas kuasa dengan mencuri senjata daripada dua kem tentera di Grik dan berpecah menjadi tiga kumpulan. Satu kumpulan menyerang satu kuil di Batu Caves dan satu kumpulan melontar bom di kilang arak di Sungei Way. Kumpulan utama pimpinan Amin berada di atas bukit di Jenalik Hilir untuk mencuba senapang yang dicuri.

 

Keseluruhan penduduk Jenalik Hilir mengaku bahawa episod Al-Maunah adalah mainan TKT Mahathir untuk mengabui pemikiran Majlis Raja-raja Melayu yang ketika itu bersidang di Ipoh. TKT Mahathir telah mengemukakan cadangan agar raja-raja setuju mengeluarkan ‘fatwa’ agar PAS menggugurkan perkataan Islam dalam nama partinya. Mujur Majlis Raja-raja enggan berbuat demikian, walaupun Mahathir bedebah itu bercakap di TV dan radio mengatakan ada serangan yang dilakukan terhadap kuil Batu Caves dan kilang arak oleh serpihan Al-Maunah.

 

Kini, tiga tahun berlalu, sebahagian besar orang-orang yang dituduh sebagai ahli Al-Maunah masih dikurung. Bayangkan siapa yang menanggung dosa terhadap penderitaan keluarga mereka yang tertekan? Berapa ratus manusia dan nyawa yang menanggung kepedihan hidup sehingga kini? Jawapannya keseluruhan masyarakat Melayu yang menanggung dosa itu.

 

Sepatutnya PAS dan Keadilan menganjurkan satu petisyen kepada Majlis Raja-raja meminta kesemua tahanan ini dibebaskan serta merta. Sepatutnya orang Melayu menghantar tandatangan mereka mendesak Raja-raja membebaskan semua tahanan ISA. Apabila PAS sebagai parti Melayu terbesar tidak mampu dan berminat membuat tugas ini, saya berani katakan di sini bahawasanya PAS dan pemimpinnya sengaja membiarkan isu ini sebagai modal politik mereka semata-mata. Daripada hukum Islam, adalah berdosa memecah-belahkan sesuatu keluarga tanpa kesalahan yang sahih.

 

Malahan Raja-raja Melayu pun turut berdosa kerana membiarkan rejim TKT Mahathir menangkap orang-orang ini atas alasan militan dan menahan mereka tanpa bicara.

 

Saya berani kata di sini, inilah antara sebabnya kenapa ekonomi orang Melayu tidak pernah maju jaya selama ini. Kita (termasuk saya) sengaja alpa membiarkan Mahathir bedebah bermaharajagila. Sepatutnya kisah orang Melayu yang tidak berdosa ini disumbat di bawah Akta ISA sudah lama selesai dengan kebangkitan orang Melayu membantah secara padu kalaupun tidak memberontak di jalan raya. Inilah yang disebut oleh Paklah negara ini aman damai kerana semangat muhibah rakyat negara ini. Orang Putih kata ‘muhibah my foot’. Sebenarnya orang Melayu sudah terlalu takut tergelincir nasi dan habuan politik yang disuapkan ke mulut mereka mengikut perancangan subsidi hidup UMNO ala-Mahathirisme.

 

Baru-baru ini MGG Pillai ada menulis kisah Presiden Romania, Noel Causescue yang telah diterajang keluar oleh rakyat pada 1989 kerana rakyat hilang sabar. (Saya pernah meramalkan perkara semacam ini mungkin berlaku di negara ini apabila pelajar dan peneroka bersatu, bersama orang kampung menghumban UMNO. Jalan keluar daripada fenomena ini hanya mungkin kalau Paklah nanti menggabungkan UMNO dengan calon pilihan raya yang menang daripada PAS dan Keadilan untuk menubuhkan kerajaan campuran yang baru selepas pilihan raya umum nanti).

 

c) Selain daripada menjadi Perdana Menteri, Paklah adalah juga Pengerusi OIC dan NAM. Selagi Paklah menahan orang-orang Melayu di bawah ISA, Paklah tidak dapat menjalankan peranan dua jawatan antarabangsa itu dengan berkesan. Bagaimanakah Paklah mahu mendesak Amerika Syarikat dan PBB agar semua tahanan di Kem X-Ray di Cuba yang disumbat oleh Amerika Syarikat kerana mereka dikatakan pejuang nekad Afghanistan dulu? Semua mereka itu ditahan laksana tahanan ISA oleh Amerika, tanpa bukti dan bicaranya.

 

Paklah harus mengambil iktibar daripada kelentungan TKT Mahathir yang cakap besar menyindir Amerika, tetapi tidak ada hasil berkesan sebenarnya. Malahan kalau diteliti, semua cakap besar itu adalah satu drama yang dilakonkannya dengan ehsan kumpulan ‘illuminati’ dan Freemason.

 

Sebagai Pengerusi NAM dan OIC, Paklah harus membersihkan penjara dan pusat tahanan Malaysia daripada semua tahanan politik dan mereka yang disyaki sebagai militan. Jika tidak, kemukakan mereka yang dikatakan militan itu di mahkamah terbuka.

 

Oleh kerana Paklah tidak berani melepaskan semua tahanan ISA sedangkan dia mempunyai kuasa, bererti Paklah seolah-olah takutkan sesuatu. Apa dia? Cuba kita kaji beberapa faktor ini:

 

i) Saya berani katakan di sini Paklah menghadapi masalah kumpulan penasihat yang tidak sebulat suara bertegas dengan pendirian mereka. Besar kemungkinan, kumpulan penasihat itu sendiri telah dicerobohi oleh suku-sakat TKT Mahathir yang sengaja mahu berlaku kucar-kacir dalam setiap pendirian dan ketegasan yang mahu Paklah lakukan.

 

ii) Paklah telah terpaut kepada satu teori perubahan yang mengatakan “every change causes a resistance to change”, bererti setiap perubahan yang dilakukan secara mendadak mesti mencetuskan tentangan. Kerana itu setiap perubahan itu perlu dibuat secara perlahan ataupun berdikit-dikit. Itu sebabnya Paklah tidak mahu merombak kabinet peninggalan TKT Mahathir walaupun dia mempunyai kuasa untuk melakukannya. Apa salahnya dia merombak kabinet dan ‘memecat’ semua tunggul lapuk dengan memberikan jawatan ‘cynosure’ sebagai menteri tanpa portfolio di jabatan perdana menteri? Yang pentingnya mereka tidak lagi aktif mengendalikan kementerian. Sekali gus Paklah mengetepikan semua menteri tukang angguk yang naik melalui pintu belakang sebagai ‘senator’. Kalau Paklah berani lakukan ini dan memeram dulu jawatan timbalan perdana menteri, tidak ada yang berani kata Paklah tidak pandai menjalankan peranan barunya.
Langkah ini juga menyingkirkan semua tunggul lama seperti Leo Moggie, Samy Vellu, Lim Kheng Yaik, Musa (menjadi ahli UMNO hanya selepas dilantik menjadi menteri pendidikan) dan beberapa nama lagi.

 

iii) Saya fikir Paklah sengaja mengambil langkah pelan-pelan dan berdikit-dikit menunggukan selesainya upacara majlis terima kasih kepada TKT Mahathir yang akan diadakan pada bulan Disember ini.

 

“Di sebalik gembar-gembur Paklah mahukan rakyat dan pejabat kerajaan berjimat cermat, sudah ada satu persiapan mega untuk memberikan ucapan selamat jalan kepada TKT Mahathir. Majlis makan malam perpisahan (farewell dinner) itu akan diadakan pada 21/12/2003 di Pusat Konvensyen bekas dewan acara persidangan OIC dulu. Segala persiapan gah sedang diatur dengan kelolaan Istana Budaya untuk membodek TKT. Tentunya orkestra yang dianggotai orang asing kalau bukan kombo Petronas akan ditonjolkan. Khabarnya PDRM pun akan turut mengambil bahagian.” (demikian berita yang dihantar kepada saya oleh sumber yang boleh dipercayai daripada Petronas).

 

Saya dapat tahu persiapan hadiah sahaja hampir menelan seratus ribu kerana hadiah yang serupa diberikan kepada dua orang bergelar Tun itu. Keseluruhan kos makan dan minum para tetamu, ‘show-time’, penyanyi dan macam-macam lagi akan menelan sekitar setengah juta ringgit. (Pada saya duit sebanyak itu lebih afdal didermakan untuk mengongkosi wang persekolahan semua anak-anak tahanan ISA yang tidak berdosa!!!)

iii) Kita jangkakan segala kos itu akan dibiayai oleh Petronas, kerana Petronas yang berduit. Kerajaan Malaysia sudah pokai dan tidak mampu mengeluarkan belanja sebanyak itu. Lainlah kalau ada rencana Petronas keluar sikit, Tabung Haji sikit, KWSP sikit dan banyak agensi kerajaan sikit-sikit. Tetapi ini mencetuskan satu soalan, bagaimana status Petronas selama ini? Bilakah Paklah mahu bawa masuk pengawasan Petronas supaya tertakluk kepada Parlimen?

 

Sebenarnya selama ini TKT Mahathir bergaya sakan kerana duit Petronas. Apa yang dia mahu Petronas keluarkan. Buat Putrajaya, Petronas sediakan duit. Wujudkan satu orkestra yang mengeluarkan belanja sekitar 5 juta setiap bulan untuk pemuzik luar negara pun gunakan duit Petronas. Sedangkan pemuzik Malaysia yang sama pandai dan berkebolehan mati papa kedana. Dia mahu adakan Litar lumba Sepang, Petronas kena buat belanja besar. Sedangkan Singapura dan Taiwan dua negara yang paling kaya di rantau ini selepas Jepun, tidak berminat langsung buat litar lumba semacam itu.

 

Yang paling terbaru ialah perbelanjaan menubuhkan pejabat baru TKT yang bertopengkan tajaan swasta. Sebenarnya perbelanjaan terbesar muncul daripada Petronas. Saya sudah lama diberitahu akan projek itu (sila baca Yayasan Khurafat Perdana) tetapi sengaja tidak mahu menulisnya kerana mengharapkan ada parti pembangkang yang mengungkitnya. Apabila parti pembangkang tidak buat komen, ia menunjukkan kebanyakan pemimpin pembangkang adalah menepati ‘tohmahan’ saya dulu. Mereka masih syok-syok sendirian dan alpa dengan tugas mereka sebenar. Mereka masih khayal dengan simpati rakyat marhaen. Sebenarnya sebilangan besar mereka itu adalah dua kali lima dengan orang-orang TKT Mahathir juga.

Dengan kata mudah, segala perbelanjaan Petronas terhadap kerenah TKT Mahathir akan menjadi satu tanda tanya besar, sehinggalah ada tindakan rakyat marhaen mendesak kesahihannya.

 

Saya ingin ungkit kisah syarikat minyak terbesar di Perancis bernama ELF. Kalau kita naik keretapi laju di sepanjang laluan Geneva ke Paris, kita akan lihat tangki minyak besar yang bertulis ELF, menunjukkan betapa hebatnya syarikat ini menyimpan bekalan minyak di merata negara. Baru-baru ini ketua eksekutif Elf telah dikenakan hukuman penjara selama lima tahun kerana salah urus syarikat itu. Segala kerja busuk Loik Le Floch-Pringent, Ketua Eksekutif itu telah dilakukannya semasa pemerintahan kerajaan Mitterrand. Beberapa orang menteri telah turut terhukum sama.

 

Saya yakin satu hari nanti, Tan Sri Azizan dan Hassan Marican akan turut menerima nasib yang dilalui oleh Loik Le Floch-Pringent. Hanya masa yang akan menentukan siapa masuk lebih dulu – TKT Mahathir ataupun mereka berdua yang dulu.

 

Terlalu banyak wang pembaziran yang dibuat oleh Petronas sehinggakan tidak siapa yang tahu berapa yang dibelanjakan untuk kepentingan rakyat dan negara dan berapa untuk UMNO dan TKT Mahathir. Malahan mereka yang menguruskan Proton pun mesti diheret ke mahkamah. Buat permulaan kita mahu tahu apa jadi dengan kereta Wira yang diterjunkan di Khutub Utara? Mana perginya?

 

Apabila diambil-kira perkara di atas, faham-faham sahajalah betapa tertekannya Paklah sebagai Perdana Menteri Malaysia yang kelima. Dia hanya perlu berterus-terang dengan segala tindakannya dengan mengambil kira kepentingan rakyat marhaen dan negara ini. Jika tidak, dia akan terpalit dengan segala kebusukan peninggalan TKT Mahathir. Tidak ada jalan lain lagi. Oleh itu kita tunggu...... beranikah Paklah membebaskan semua tahanan ISA pada 1 Januari 2004 nanti?

 

Kalau Paklah mahu kekal sebagai Perdana Menteri Malaysia buat masa terdekat ini, eloklah dia fikirkan rintihan rakyat dan ketepikan kepentingan TKT Mahathir dan tukang jilatnya. Satu hari nanti marhaen Malaysia akan hilang sabar dan akan berlakulah rusuhan jalanan hanya semata-mata kerana rakyat mahu tahu apa akan jadi pada masa depan mereka dan apa yang akan diberikan oleh kerajaan Paklah untuk menjamin masa depan itu.

 

Mati-matian Berhari Raya

Pada musim raya kali ini, ada tiga perkara hangat yang dibincangkan. Pertama, apalagi jawatan penasihat yang akan disedekahkan kepada TKT Mahathir? Kedua, apalagi pengorbanan Paklah untuk menyenangkan si TKT? Ketiga, apa sudah jadi dengan hari raya tahun ini kerana terlalu banyak nyawa yang terkorban?

 

Dengan semangat berhari raya, kita tidak mahu bincangkan dua perkara yang mula-mula disebutkan. Kita mahu tumpukan kepada perkara yang ketiga.

Apakah benar pada tahun ini terlalu banyak nyawa terkorban berbanding tahun-tahun yang lalu?

 

Mungkin tidak sesiapa yang tahu jawapan yang sebenarnya kerana pada masa dulu-dulu korban nyawa di jalan raya tidak mendapat liputan utama kerana akhbar lebih mementingkan gambar orang ramai yang berpusu-pusu ke rumah Pak Menteri dan ketua UMNO yang mengadakan rumah terbuka. Mungkin juga ketika itu kisah korban nyawa tidak diiktiraf sebagai lebih penting daripada kisah berapa batang lemang yang dibakar untuk jamuan ketua UMNO di merata negara. Lagipun pada tahun dulu-dulu fokus utama ialah kepada mangsa mercun dan meriam buatan sendiri. Anehnya tidak pula ada berita berapa ramai peniaga haram yang ditangkap kerana menyeludup mercun dan bunga api daripada luar negeri.

 

Apa pun, kita mungkin boleh setuju bahawa tahun ini berita kemalangan raya memang menggerunkan semua pihak.

 

Di mana salahnya? Paklah kata mahu buat siasatan rapi akan sebab-musababnya. Bila? Selepas selesai bulan raya? Apakah serius cadangan itu ataupun setakat melepaskan kahak di hujung tangga?

 

Saya berpendapat banyak sebab kenapa berlakunya kemalangan di jalan raya. Mula-mula kita kena bincangkan keadaan jalan raya itu sendiri. Apakah jalan raya kita itu benar-benar selamat untuk digunakan oleh kenderaan yang sesak dan padat?

 

Di sini kita ambil tempoh dulu, kerana kalau habis kuih raya pun kali ini perbincangan mengenai keadaan jalan raya tidak akan ada muktamadnya. Memadailah kalau kita katakan, sebahagian besar jalan raya kita memang tidak sesuai untuk menampung kesesakan lalu lintas pada musim raya. Contoh yang terbaik ialah jalan antara Sabak Bernam hingga Kuala Selangor. Cuba bayangkan keadaan jalan yang begitu teruk sejak tiga tahun dahulu, masih belum siap dan masih berbahaya. Adakah S Samy Vellu melawatinya? Adakah Khir Toyo bertindak menyudahkannya? Jalan raya sudah dijadikan modal pilihan raya. Kalau ada pilihan raya kecil di sesuatu tempat maka semua jalan di kawasan pilihan raya itu akan diturap dan diperbaiki. Yang tidak perlu diperbaiki pun dinaik-taraf serta merta. Apakah ini bermakna kawasan yang teruk jalan raya memerlukan wakil rakyat kawasan itu mati dulu sebelum semua jalan raya diperbaiki di situ?

 

Kedua, ialah kenderaan yang terlibat kemalangan jalan raya. Yang paling banyak terlibat kemalangan jalan raya ialah kereta yang dipandu oleh orang Melayu. Tak kiralah pada cuti Raya Puasa ataupun Haji, Thaipusam mahupun Deepavali, ataupun Krismas mahupun Tahun Baru Cina. Yang paling ramai terkorban dalam kereta di jalan raya adalah mereka yang menaiki kereta milik orang Melayu. Kenapa?

 

Kalau musim Deepavali dan Thaipusam ada orang India mati di jalan raya, bolehlah kita katakan mereka keletihan berpesta dan minum arak sampai dinihari. Tetapi orang Melayu juga yang ramai terkorban?

 

Begitu juga ketika cuti Raya Cina dan Krismas, patutnya orang yang berpesta dan minum arak yang mungkin tersasar jalan ketika memandu. Tetapi yang ramai mati pun orang Melayu?

 

Jawapannya terletak kepada kenderaan yang dipandu.

 

Ketika ekonomi gawat ini, ramai orang Melayu yang hilang pekerjaan ataupun membuat kerja sambilan sahaja. Tetapi perut yang lapar di rumah mesti disediakan makannya. Sudah menjadi budaya Melayu, kalau berhari raya mesti ada baju baru, langsir baru, perabot baru dan serba-serbi baru. Yang tak baru ialah azam baru.

 

Sudah menjadi budaya Melayu kalau raya mesti mudik ataupun balik kampung. Jika tidak, lebaran rayanya tidak dikira sah. Seolah-olah ada raya haram dan ada yang raya yang sah. Tetapi bagaimana dengan kereta? Apakah persiapan kereta yang mahu digunakan pada hari raya?

 

Rata-rata, orang Melayu memang pandai menjaga kereta sehinggakan bangsa lain mengatakan bahawa kereta adalah laksana isteri kedua kepada lelaki Melayu. Tetapi itu kata-kata dulu-dulu. Sekarang ini ramai orang Melayu menjaga kereta ala kadar sahaja, kerana tidak mampu. Itu sebabnya perniagaan ‘kereta potong’ semakin menjadi-jadi di negara ini. Kalau kereta rosak, alat-gantinya dicari di kedai potong-kereta. Tidak kiralah sama ada alat ganti itu datangnya daripada kereta Jepun ataupun Korea yang pernah terlibat dalam kemalangan ngeri di jalan raya. Siapa boleh cam otak manusia sudah bersepai dan kering melekat di bahagian enjin kereta? Yang pentingnya, alat ganti itu hanya lima peratus daripada harga alat ganti asal dan baru.

 

Yang lucunya, kalau orang Melayu membeli kereta terpakai, dia sibuk mahu tahu siapa pengguna kereta itu dulu. Dia mahu tahu kalau boleh biarlah tuan punya kereta dulu, orang Melayu. Tetapi semasa beli alat ganti di kedai potong kereta dia tidak mahu peduli pula siapa tuan punya kereta yang diambil alat ganti itu. Mungkin dia fikir itu kereta luar negara yang dipotong kereta lebih lima tahun usia pakainya. Dia tidak terfikir kereta itu mungkin remuk dan jahanam di jalan raya dan membabitkan kehilangan nyawa di tempat kejadian.

 

Kemudian, timbul masalah senggaraan kereta. Kalau kita tanya tuan punya bengkel kereta Melayu kita akan diberitahu bahawa kebanyakan pemilik kereta Melayu tidak sanggup berbelanja besar untuk membaiki kereta mereka. Mereka akan berbelanja kalau alat ganti benar-benar perlu ditukar. Jika tidak, mereka amalkan teori ‘last-minute’ Jepun dalam perolehan alat gantian kereta. Tetapi teori itu adalah mengenai simpanan alat ganti kereta baru dalam stok. Bukannya untuk alat ganti kereta yang mesti ditukar ganti.

 

Orang Melayu akan sibuk mengganti alat ganti kereta hanya kalau kereta itu kepunyaan kerajaan ataupun syarikat swasta yang besar-besar dan bil ditanggung oleh kerajaan ataupun swasta. Dalam keadaan begitu, tayar kereta yang masih baik bunganya pun akan diganti, kerana tayar lama akan dijual oleh drebar kepada orang lain.

 

Apabila kita menyebut tayar kereta, kisahnya sama panjang dengan kisah keadaan jalan raya di negara ini. Tayar kereta merupakan bahagian yang penting pada kenderaan tetapi, berapa ramai pemilik kereta yang benar-benar faham akan selok-belok tayar keretanya, selain daripada sukatan tekanan psi angin kereta?

 

Sebahagian besar orang Melayu lebih selesa membeli tayar sudah terpakai daripada tayar baru. Walaupun negara ini pengeluar getah asli utama dunia, kita dapati tayar baru adalah lebih mahal di sini berbanding Thailand dan Singapura. Kenapa agaknya, hanya boleh kita bincangkan selepas pilihan raya umum nanti.

 

Elok kita bincangkan sikit akan hal ehwal tayar yang dianggap baik selalunya bergantung kepada bunga tayar itu.

 

Kalau kita baca buku hal ehwal tayar kita akan diberitahu bahawa bunga tayar dibahagi-bahagi kepada beberapa bahagian dan setiap bahagian ada penanda berupa seketul tayar bulat yang tertanam di antara ‘longkang’ bebunga tayar itu. Tayar dikira patut diganti apabila tebalnya sudah sampai paras penanda itu tadi.

 

Setiap tayar mempunyai tempoh gunanya yang tidak melebihi tiga tahun. Itu sebabnya pada setiap dinding tayar ada nombor siri (batch number) yang menunjukkan tarikh tayar itu dikeluarkan. Contohnya 44xxx01 bermakna tayar itu dikeluarkan pada minggu ke 44 pada tahun 2001. Oleh kerana bancuhan tayar itu hanya bagus untuk setakat tiga tahun, kalau ada kedai menjual tayar terpakai, kita kena hati-hati agar tidak membeli tayar yang melepasi tempoh itu. Berapa ramai orang Melayu yang faham akan maklumat ini?

 

Sekarang ini ada sindiket yang menjual tayar ‘baru’ yang sebenarnya tayar lama tetapi dipotong permukaannya dan dilorek semula mengikut kesan lakaran lama. Apabila kita tidak faham akan teknikal seperti penanda ketebalan tayar, maka mudahlah kita terbeli tayar lama yang dikitar semula.

 

Begitu juga dengan tayar ‘second hand’ selalunya yang dibawa masuk daripada Jepun dan Korea. Tayar ini adalah tayar yang digunakan pada musim panas dan terpaksa diganti apabila muncul musim tengkujuh. Tayar begini boleh juga dibeli di Eropah yang kerap mengeksportnya ke Afrika, kerana lebih murah pengangkutannya. Kebanyakan tayar terpakai yang dijual di negara ini adalah keluaran Jepun dan Korea yang dibawa masuk melalui Thailand. Bukan sahaja tayar yang dibawa masuk, malahan tayar bersama ‘sports-rim’. Di sinilah kedai tayar buat duit banyak. Dia jual tayar dan rim berasingan harganya. Dia bawa masuk kedua-duanya tanpa bayar cukai tetapi akan kelentong para pengguna bahawa harga rim tidak jauh bezanya dengan harga rim baru kerana cukai kastam yang tinggi. Oleh kerana kebanyakan orang Melayu menaruh status kekayaan dan kecanggihan kepada kereta dan aksesori yang dipakainya, makanya rim kereta mesti jenis ‘sports-rim’ tidak kiralah rim itu daripada kereta yang pernah terlibat dalam kemalangan maut di luar negara.

 

Sekarang kita kena bincangkan sikit akan kemalangan membabitkan bas persiaran yang mengorbankan banyak nyawa. Terbaru, 14 nyawa telah terkorban apabila sebuah bas ekspres bergesel dengan sebuah bas sekolah sewa khas. Apakah bas itu mengambil insurans untuk menanggung risiko penumpang seandainya terlibat dengan kemalangan? Kalau kita naik bas penumpang jarak jauh seperti TransNasional, Plusliner dan sebagainya kita boleh yakin bahawa sebagai penumpang kita  dilindungi insurans. Ini merupakan perkiraan ‘pre-audited insurance’ yang dikira dalam nombor tiket.

 

Akan tetapi pada musim raya dan cuti sekolah, banyak bas sekolah dan bas kilang yang digunakan sebagai bas pelancong ataupun penumpang khas. Ini memerlukan permit khas. Apakah ada insurans khas dalam pengeluaran permit ini, belum dapat dipastikan lagi.

 

Akhir sekali kita mesti ambil kira jenis pemandu yang menggunakan jalan raya. Ini pun mungkin merupakan satu subjek panjang yang memerlukan tiga hari raya baru selesai kita menyelidiknya. Itu pun tidak termasuk pemandu yang tidak ada lesen yang sah kerana lesen di Malaysia ada tiga jenis bentuknya; yang tulen keluaran JPJ ada dua jenis kerana satu merupakan lesen di mana si pemegangnya menjalani ujian terlebih dahulu sedangkan yang satu lagi kununnya dikeluarkan tanpa ujian. Yang palsu itu dibuat di Indonesia ataupun Thailand dan dijual sah untuk satu tahun sahaja tanpa boleh diperbaharui. Khabarnya lesen jenis ini sudah dikeluarkan di Jinjang juga. Kira-kira lebih setahun dahulu memang heboh akan lesen jenis ini sehinggakan kerajaan dan JPJ membuat keputusan untuk menghalalkan lesen jenis ini. Saya pernah menulis dalam siri Suasana Lebaran Pencetus Minda, lebih tiga tahun dulu menceritakan bagaimana JPJ sendiri menjadi pusat sindiket mengeluarkan lesen palsu.

 

Kerana kesuntukan masa kita tangguhkan dulu kisah ini. Bayangkanlah kalau lesen dan alat ganti kereta ada yang tulen dan ada yang palsu, bagaimana pula dengan pemandunya?  Apakah tidak mungkin ada pemandu kereta yang terlibat di jalan raya itu tidak pernah belajar memandu? Siapa boleh tahu, kerana selama ini pun kita tidak dapat membezakan antara anggota polis tulen dengan yang palsu dan antara anggota JPJ tulen dengan yang palsu?

 

Bagaimana pula dengan kisah pemandu yang dirasuk dadah?

Fikirkan dulu apa jadinya dengan kemalangan jalan raya kita di mana banyak nyawa orang Melayu yang menjadi korbannya.

 

Kenapa Kerajaan Takut Kepada Undi Pos?
(Why postal voting now frightens the Government?) Oleh MGG Pillai - 29.09.2003 


Parti-parti pembangkang mahu menjadi saksi kepada proses undi pos yang diadakan di kem tentera dan polis. Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya berkata SPR boleh membuat keputusan akan perkara itu, tetapi merobah kenyataannya pula. SPR telah menunjuk bagak bahawa ia memang bebas di Darulboleh ini dengan meminta Kementerian Pertahanan membenarkannya. Kementerian Pertahanan menolaknya, tetapi Adnan Mansor mempertahankan kebebasan SPR untuk menguatkuasakannya. Apa pun, SPR ialah sebuah ‘kuasa bebas’ tentunya mempunyai para pegawai yang bersedia menentukan semua itu terlaksana. Apakah pihak Pembangkang sedar bahawa kebebasan SPR termaktub dalam Perlembagaan dengan jelasnya untuk tidak dapat difahami oleh Pengerusinya sendiri? Tan Sri Rashid memberikan gambaran bahawa Perlembagaan tidak memerlukannya bersikap berkecuali, dan dia menunjukkan kebebasannya dengan cara mengambil anggota Puteri UMNO sebagai kerani sambilan pada waktu pilihan raya. Lagipun kebebasan itu hanya setakat meminta-minta kepada UMNO. Cakap dolak-dalik dalam Barisan Nasional (BN) dan UMNO adalah bertujuan untuk membolehkan SPR menentukan agar pilihan raya nanti (bukan sahaja setakat undi pos) dijalankan memihak kepada sebelah pasukan sahaja.

 

Akan tetapi beginilah caranya Kerajaan bertindak setiap kali dihantui isu seperti sistem undi pos yang lebih telus. Seseorang pensyarah universiti yang pintar yang mahukan biasiswa untuk melanjutkan pelajarannya, akan dihantui masalah besar. Pegawai yang mesti meluluskan permohonannya tidak akan berbuat demikian tanpa ada persetujuan bersama seorang pegawai bawahannya. Inilah yang berlaku di setiap tahap jabatan kerajaan gara-gara konflik politik perkauman Melayu yang disokong oleh UMNO dan fundamentalis Islam sokongan PAS. Kekalutan seperti ini sengaja diada-adakan untuk melemahkan pihak yang lagi satu. Pensyarah universiti tidak berjaya mendapatkan dana yang cukup untuk penyelidikan seandainya beliau tidak bersetuju dengan seorang pensyarah Melayu yang mengongsi kejayaan penyelidikannya nanti. Itu sebabnya ramai pensyarah Malaysia yang mempunyai makmal kajiannya di seberang tambak di Singapura di mana dana yang cukup disediakan. Reaksi kerajaan terhadap undi pos adalah bertujuan untuk melemahkan pihak lawan. Tetapi secara amalannya, inilah yang melemahkan UMNO dan BN.

 

Di Malaysia, sistem undi pos tidak pernah dilaksanakan dengan adil. Itu sebabnya pelbagai idea kreatif diusahakan untuk memanjangkan senarainya. Kenapa perkara itu menjadi penting sekarang dan kenapa ia mesti dilakukan tidak adil, adalah untuk menentukan pegawai polis dan tentera Melayu serta segelintir bukan-Melayu akan membantu BN, khususnya calon-calon UMNO yang menghadapi bahaya akan kalah. Pada masa yang sudah-sudah, pegawai polis dan tentera memangkah kertas undi bagi pihak anggota bawahan mereka dan mereka memangkah calon BN. Hari ini mereka berpendapat bahawa undi pos tidak semestinya untuk BN dan BN sahaja. BN sudah terkejut beruk apabila ada pegawai-pegawai yang bertegas agar anggota bawahan mereka memangkah sendiri kertas undi. Amalan biasa seperti sekarang ialah untuk pegawai berkuasa menyerahkan kertas undi kepada anggotanya yang mahu memangkah calon Pembangkang, dan memangkah pula bagi pihak anggota bawahannya. Tetapi pada pilihan raya umum 1999 dulu, di segelintir konstitusi yang penting-penting, di Pekan dan Jeli, sebagai contohnya, mereka yang datang mengundi begitu ramai sehingga BN menjadi begitu takut dan runsing. Pihak Pembangkang harus bertegas mahukan setiap anggota polis dan tentera memangkah sendiri kertas undi mereka dan tidak memproksikan kerja itu kepada pegawai sahaja.

 

BN dan UMNO sudah sedar sekarang bahawa penipuan undi pos tidak dapat bertahan lebih lama. Kerana itu isu tersebut sengaja dilencongkan dan pelbagai kenyataan bercanggah sengaja dikeluarkan. Malahan, bancian kerajaan telah menunjukkan 40 peratus pegawai kerajaan, dalam pasukan tentera dan perkhidmatan polis, agensi kerajaan dan kerajaan tempatan memilih Pembangkang, khususnya PAS. Walaupun angka ini tidak berapa tinggi, tetapi kerajaan BN, seperti juga kerajaan AS di Iraq, sudah menggelabah, dan sesiapa yang tidak menerima pandangan BN dianggap sudah menjadi penyokong PAS. Alasan yang mudah menunjukkan bahawa Pembangkang sudah bekerja keras beberapa tahun yang lalu untuk menarik orang Melayu lari jauh daripada UMNO. Yang amat membantu mereka ialah kemelut yang menghantui Anwar Ibrahim. Tetapi, keadaan sudah mula mereput pada 1969 lagi. Ketika itu PAS dan Pembangkang mendapat undi yang lebih banyak daripada UMNO. Dalam sistem undi mengikut siapa dapat undi dahulu, perkara ini tidak digambarkan dalam jumlah kerusi yang dimenangi. Rampasan kuasa Melayu yang menyusul episod 1969, gara-gara rusuhan kaum yang tercetus setelah selesainya pilihan raya umum 1969, adalah bertujuan agar perkara serupa tidak berlaku lagi. Akan tetapi tiga puluh tahun kemudiannya, perkara itu berulang semula. Sekarang tiba masanya untuk BN dan UMNO bertarung untuk mendapatkan hak terus bernyawa.

 

Keangkuhan berpolitik yang dipamerkan oleh BN dan UMNO gara-gara 48 tahun mencengkam kuasa, telah menjadikan mereka lupa daratan kepada amalan fundamental demokrasi. Orang Melayu sudah terpinggir. Perkhidmatan awam sudah terpinggir. Setiap jabatan kerajaan sudah terpinggir. Namun mereka masih percaya, bahawa semua itu dapat dipancing semula dengan ugutan dan cara mengadakan satu bentuk kepompong memagari Kerajaan, sambil menyalahkan orang lain apabila tercetus padahnya. Mentaliti kepungan ini sudah begitu terdesak sehingga tidak ramai wakil rakyat Kerajaan yang berani melangkah masuk kawasan pilihan raya mereka tanpa kawalan pasukan bersenjata. Malahan Perdana Menteri Si Kepala Tik sendiri, lebih memilih Monaco, dan lokasi eksotik lain. Dia kecut telur untuk berdepan dengan tukang acah yang akan membanjiri forum yang tidak dapat dikuasainya. Tanpa sokongan agensi kerajaan, seseorang MP itu akan bersikap laksana ikan yang terlantar di darat. Kerajaan bertindak melindungi BN dan UMNO dengan menyulitkan pihak Pembangkang mencabarnya. Dari segi kos sahaja ia menjadi satu bebanan yang besar. Tetapi itu bukannya satu hambatan sekarang ini. Ia sengaja memperlecehkan proses demokratik, tetapi masa juga akan menentukan apabila BN akan tumpas di pilihan raya umum nanti.

 

Malahan, perkara ini akan ghaib juga. Pihak Pembangkang adalah terlalu pintar menanganinya. Ia mencetuskan sesuatu masalah, dan menggembar- gemburkan perkara itu, untuk membiarkan Kerajaan mendedahkan kekalutan, kehaprakan dan cakap bercabang lidah, sebelum pembangkang beralih ke lain pula. Apa yang didedahkannya hari demi hari ialah satu kerajaan yang tidak mampu menangani setiap isu yang menyerangnya. Undi Pos hanya satu contoh sahaja. Apabila BN memberikan respons, Pembangkang mengelecek dan mencetuskan sesuatu yang baru pula. Kerajaan BN mahu mengadakan pilihan raya umum Dewan Undangan Negeri di Sabah dan Sarawak, tetapi terpaksa membatalkannya dahulu. Ia tidak menjangkakan betapa BN Sabah dan UMNO sudah digaru masalah pecah-belah yang menjamin mereka kalah seandainya pilihan raya umum diadakan sekarang ini. Pembangkang pula merangsang keinginan kerajaan itu dengan membuat pengumuman mahu mengadakan pilihan raya negeri pada dua negeri yang dikuasainya pada waktu yang sama di Sabah dan Sarawak. Akhirnya BN tidak ada pilihan selain menunda hasratnya. BN sebenarnya tidak selesa melihatkan Kelantan dan Terengganu mengadakan pilihan raya negeri secara sendirian. Dengan lain perkataan BN sedang kekalutan sekarang ini.

 

Sebalik semua itu ada pula masalah pucuk kepimpinan BN disebabkan Mahathir sanggup bersara sebagai Perdana Menteri tetapi mahu terus aktif dalam politik tempatan. Apakah ini bererti dia tidak akan melepaskan jawatannya sebagai Presiden UMNO? Apakah dia masih mahu mengawal kegiatan penggantinya? Jika tidak, bagaimanakah BN mampu menangani kerenah para pemimpinnya dan menonjolkan satu barisan pemimpin politik yang mampu menentang pihak Pembangkang? Kalau UMNO boleh terjebak dalam kemelut ini, tentu sekali rakan kongsi politiknya turut menghadapinya. Setiap parti BN adalah laksana pokok rimbun yang besar di mana tidak ada pokok kecil yang dapat bernaung. Sebaliknya, pihak Pembangkang sudah berjaya memasang pasak di kalangan masyarakat Melayu untuk memberi masalah kepada UMNO. Masyarakat Cina dan India memang naik angin dengan para pemimpin mereka yang mahu terus berkuasa sehingga nyawa sudah tidak ada. Yang merencana mahukan perubahan dalam suasana ini adalah golongan muda Malaysia. Inilah yang terjadi di Mauritius pada 1980-an dulu. Semakin banyak sekatan yang menghalangi mereka, semakin galak mereka memihak kepada Pembangkang. BN terlalu memerlukan sokongan semacam itu, cuma ia sudah berada di pihak Pembangkang. Namun ia masih bertegas mahu membakar jambatannya, dan pasti akan menerima padahnya.

 

BN sengaja bercakap berbelit-belit seolah-olah pendengar adalah dungu. Ia berpura-pura menunjukkannya keadaan baik belaka sedangkan keadaan sebenar amat berbeza. Setiap kali ketenangan tiba pada BN, akan muncul satu lagi krisis yang melandanya. Ia tidak mempunyai pendirian yang tetap dalam setiap isu, termasuk mengenai Islam. Ia tidak berani mencabar Pembangkang di negara sendiri tetapi lebih rela menyerangnya di luar negara melalui persidangan akhbar. Inilah yang difikirkannya sebagai tindakan yang wajar. Namun apabila Mahathir si Kepala Taik pulang daripada luar negara dia menuduh warga Malaysia sebagai tidak bersyukur dan sengaja tidak senang dengan apa yang kerajaan lakukan. Kerajaan Mahathir beranggapan apa juga yang dilakukannya adalah untuk kebaikan rakyat jelata. Tetapi ia sendiri sedar itu bukan sebenarnya. Perhatikan kisah KL Monorail. Laluannya pendek daripada yang dirancang menjadikannya tidak berguna kepada sesiapa yang mahu pergi ke KL Sentral, untuk mengambil tren yang lain. Perhatikan juga semua projek penswastaan kerajaan. Semuanya difaraidkan kepada kroni dan semuanya sedang tenat. Begitu juga dengan penswastaan yang terakhir: sumber air. Rakyat Malaysia ditipu bontang. Tetapi setiap rakyat sudah semakin sedar akan pukauan itu. Rakyat belum naik angin untuk menghumban penyangak yang ada, tetapi suasana panas sudah semakin ketara. BN memang amat sedar akan perkara ini. Kerana itu ia tidak mampu bercakap dengan waras mengenai apa juga topiknya.

 

Beyond UMNO vs PAS

Elections as opportunity

by Philip Khoo

“Is Any Opposition Better Than No Opposition” - the lead story in Aliran Monthly last month - raises many important issues about the future of this country.

Everyone would benefit from reading the article with an open mind, taking to heart the serious questions it raises about PAS’ direction, and asking themselves where they would like to see Malaysia headed — and then think about how one might go about achieving it.

This is especially true of those sympathetic to PAS and its agenda of an Islamic Malaysia. Does PAS’ programme and actions go towards achieving its dream? Or, looking at real historical experiences elsewhere, will it instead realise a condition that is only Islamic in name and diktat, but will, in fact, be as distant from the civilization that produced an ibn Khaldun and an al-Khwarizmi, a Rumi and an ibn Rushd, as the Malaysia of today’s is?

Sadly, responses to criticisms by some senior PAS figures indicate that such reflection is unlikely to happen. This is tragic, indeed unconscionably blind, for it is clear that the most celebrated Islamist revolution of our age, the Iranian, is in trouble and resorting to ‘Islamically’ disguised secular instruments of repression and control to extend its life a little more.

Wrong Question…And Argument

Nevertheless, the article is wrongly titled and argued. It falls into a serious trap and is, in fact, guilty of the same enclosed mind-set, turning away from both present realities and from history. In doing so, it is illustrative of how successful the rulers of this country have been in shaping our thinking, constricting perspectives and stunting our ability to imagine options. An example of this is the recent and on-going controversy about English — with its imagined “golden age” of English in the past, when in fact that past was one in which a lower percentage of the population read, wrote or spoke English. So also in the case of the present issue of “any Opposition” or “no Opposition”.

It is hardly a question of “any Opposition” or “no Opposition”. An Opposition, or rather, Oppositions, exist and have existed, and they are not about to disappear no matter the dissatisfactions with them. Even if they were to disappear, other Oppositions would spring up, for the simple reason that the well-springs of discontent and disenchantment are not about to disappear.

Growing Discontent

Hence, the first issue has to be: What are these well-springs of discontent, and why is discontent channelled into the Oppositions we see today?

These Oppositions did not come out of nowhere. Nor is their character, even more the nature of their support, the product of the imagination of a few individuals. Rather, they have been deeply shaped by the actions, policies and dominance of the Alliance and of the BN. Not least, they have been shaped by the largely successful actions and policies of the BN to suppress multi-ethnic class-based secular oppositions, even ethnically-based secular oppositions.

The well-springs of discontent are no mystery. They range from the continuing, possibly widening gap, between rich and poor and the corresponding quality of life and life chances, to the hugely restricted and heavily policed space for democratic expression and dissent. They relate to the restricted opportunities for the average citizen, rural and urban, and the continuing sharp divide between the ethnic groups and between classes. If anything, they are likely to get worse in a world of rising inequalities and inequities, one in which many find themselves marginalised, their noses pressed to the glass dividing them from the cornucopia of consumption possibilities which they can see but not enjoy, while simultaneously many on the other side of the glass divide toss about in vague discontent.

Excluding Oneself From The Equation

The second issue: Posing the question as one of “any Opposition” and “no Opposition at all” is, in effect, to exclude oneself from the equation altogether. This is not something the writer of the article intends. As he notes, he has always found himself to be in the Opposition. Still, the posing of the issue does result in the unintended outcome of casting the choices as if one were in a supermarket choosing between brands, rather than that one is instead a participant in one way or another producing those very brands and not some others.

This leads to the third issue, in some ways related to the first: The terms of the argument in effect turn dynamic realities into static entities, almost cast in stone. In addition, the argument collapses what is a diverse Opposition into a singular one, unwittingly adopting the BN model where UMNO is clearly and evidently dominant and what UMNO says, goes.

In fact, however, the options are greater than, and will always be greater than “any Opposition” or “no Opposition at all”, or, put more starkly, PAS and UMNO. Indeed, the options are greater than what exists within the world of party politics, although admittedly party politics still remain primary, at least in this country, when an election looms.

To fail to see this, and to fall into the trap into which the writer of “Is any Opposition better than no Opposition at all?” has fallen is to end up backing the present ruling party, thus locking us into a situation which is the source of our present predicament. Indeed, the ruling party is precisely counting upon such a narrowing of perspectives as this leads to the view, “better the devil we know” or “the lesser of two evils”. This perspective induces paralysis and inertia, and perpetuates a situation which many say they wish to end.

And this is the fourth, perhaps most important issue: The need to adopt a broader perspective than that of party politics; the need to have a perspective in which party politics is just one component of a broader context and situation. Such a perspective enables us to see that party politics is the way it is at least partly because we are the way we are.

Learning From Our Women Activists

We need only take a look at the success that Malaysian women activists and their organisations have had to see one option. There are two recent measures of that success, which are also partly pointers to the way forward. Three years ago, when the woman candidate for Siputeh was insulted for being a woman, the electorate reacted and handed her a handsome victory. Twenty years ago, this would not have happened; instead, it is likely that at least half the electorate would have considered it a ‘witty’ joke and laughed. In the intervening twenty years, while misogyny remains an unpleasant fact of Malaysian life, the climate of public opinion had changed significantly. How significantly can be gauged by what happened three months ago when, in the context of the Terengganu hudud law bill, it was clear that the one clear common ground for criticism of the bill was that relating to the treatment of women.

This example shows that the issue of opposition need not, indeed should not, be cast in the narrow terms of party politics alone. Rather, it should be cast in wider terms of opposition to an unacceptable situation, with effort directed towards changing that situation, with the result that what is changed includes the framing of party politics itself.

This took hard work and dedication — many of the women activists have been at it for the better part of their adult lives, stretching back a quarter century and more — regardless of the twists and turns of party politics. Undoubtedly, they have been assisted by the changing climate of world opinion, by the attention of international organisations such as the United Nations to issues pertaining to women, and so on. Those who wish to denigrate their achievements may even say that they succeeded because they did not challenge the structures and the balance of power in the country.

But they did, even if to a limited extent — for one of the dimensions of power in the country was and is the power of men to dictate the agenda of the day and the terms of discussion. No longer; at least, no longer as completely as was previously the case.

To return to the analogy mentioned above, while women activists and organisations may not have been quite able to change the brands altogether, they have succeeded in getting the brands to re-package themselves to some degree. This has modified them a little. We have the women activists to thank for this change of perspective, of the terms of discussion and, hence, the range of choices.

If this assessment is correct, then the issue is not one of “any Opposition” or “no Opposition at all”, and restricting that to political parties. Rather, it is one of choosing where and what one pursues in an imperfect world where nothing is ever as one would wish it, instead of perpetual complaints followed by frustrated handwringing. There is always the option of seeking to change the climate of opinion, the range of perspectives and the perception of possibilities, and in so doing, of changing the circumstances of our lives to some degree.

Beyond UMNO vs PAS

But in fact, even in the realm of party politics and, more specifically, in the impending elections, the range of choice is not so narrow.

For one thing, there are more parties than PAS in the Opposition. Whatever their weaknesses and their shortcomings, there is Parti Keadilan, PRM and the DAP. There are also individuals, whether in the ruling coalition or in the opposition worthy of our regard, and some of these individuals are facing threats from their own leadership for their “recalcitrance”. Would it not be in our interests to ensure that such individuals continue to have a voice? Thus, it is not and has never been an “all or nothing” option.

For another, it is pretty clear, and made more certain with the recent constituency re-delineations and the current state of the world, that the BN will win the forthcoming elections. Viewed thus, the choice is: What kind of a win? Do we seek to send a clear message of dissatisfaction by denying them a two-thirds majority? What if we find the range of Opposition parties not to our liking? Do we organise for a clear reduction in the voter turn-out, or indeed for a sophisticated campaign of spoiling votes? Do we organise around issues, supporting and campaigning for candidates prepared to endorse a particular plank? Should we begin to push the idea that elections are not just for political parties but an occasion for people to try and alter the terms of discussion and the publicly stated agenda?

Do we use the elections as an opportunity, or do we allow ourselves to be used opportunistically?

These are only some of the possibilities. Others can well think of many others. What we must not and should not allow is a self-imposed narrowing of perspectives and options. Least of all should we allow ourselves to think in terms of “any Opposition” or “no Opposition at all”.

Finally, for an organisation such as Aliran, one dedicated to altering the terms of public discussion and debate, to changing perspectives, there is the clear opportunity in the lead-up to the elections in tabling for public consideration a series of issues, local and global, that confront us today, and to do so in a manner that is not simply reactive to the powers-that-be or to “the Opposition”.

 

Kelentungan Politik – Mesej Berbeza Untuk Orang Cina dan Melayu
(Political double-speak, one message for the Chinese and another for the Malays) Oleh Raja Petra Kamaruddin 
http://www.freeanwar.com/index.html

 

Parti Pembangkang di Malaysia, khususnya PAS sedang kena serang. Ini sudah tentu merupakan pertanda akan munculnya Pilihan Raya Umum ke Sebelas. Masa yang sebenar adalah untuk diteka-teka sahaja, tetapi kemunculannya tidak lagi memeranjatkan kalau ia diadakan sebelum Perdana Menteri si Kepala Taik berundur sebelum akhir bulan ini.

 

Sebagai parti utama dalam gagasan Barisan Nasional (BN) UMNO tidak takutkan DAP, kerana itu tidak banyak serangan terhadap parti itu. Mengikut laporan risikan kerajaan, DAP akan hanya menang di kawasan yang padat dengan pengundi Cina. Lagipun DAP tidak memasang angan-angan menubuhkan kerajaan baru. Ia cuma selesa kalau menjadi satu pasukan pembangkang yang perkasa. Ini bererti DAP memang sudah bersedia menjadi satu parti pembangkang.

 

Semasa kegemilangannya DAP hanya mampu menang 24 kerusi Parlimen. Waktu itu ialah pada 1986. Pada Pilihan Raya Umum selepas itu, 1969, DAP hanya mampu merangkul 20 kerusi dan pada 1995, sembilan kerusi. Semua kerusi ini berada di konstituensi yang padat dengan 80-90% pengundi Cina. Pada Pilihan Raya Umum 1999, ia berjaya menang sepuluh kerusi sahaja, setengah dari itu yang berada di kawasan yang padat dengan pengundi Cina. Inilah pertama kali dalam sejarah DAP berjaya menang kerusi di konstituensi yang mempunyai kurang 80% pengundi Cina. Bolehlah dikatakan kawasan itu mempunyai pengundi daripada pelbagai kaum.

 

PAS dan KeADILan mempunyai cita-cita besar. Mereka mahu menubuhkan kerajaan yang akan datang. Kalau tidak pada Pilihan Raya Umum yang akan datang sudah tentu pada Pilihan Raya Umum yang selepas itu. Pada waktu yang sama, gagasan pembangkang yang dikenali sebagai Barisan Alternatif dan tidak lagi dianggotai oleh DAP berharap dapat mempertahankan Kelantan dan Terengganu dan mungkin berjaya merangkul dua lagi negeri - Kedah dan mungkin juga Pahang. Ini yang membuatkan BA satu gagasan yang berbahaya.

 

Mampukah BA melaksanakannya?

 

Pada 1986, PAS merupakan parti pembangkang Melayu yang tunggal ketika itu. Ia berjaya memenangi satu kerusi Parlimen. Pada waktu yang sama DAP menang 24 kerusi. Pada 1990 pembangkang muncul dengan satu lagi parti pembangkang Melayu, Semangat 46, telah menang 15 kerusi dan merampas sebuah negeri Melayu, Kelantan. Gabungan PAS-Semangat 46 hanya memenangi 46 kerusi pada 1995 tetapi terus berjaya bertahan di Kelantan. Pada 1999, bersama penyertaan KeADILan, ia menang 32 kerusi Parlimen dan berjaya merangkul satu lagi negeri Melayu, Terengganu dan bertahan di Kelantan. Pihak pembangkang telah menghakis undi popular BN kepada 53% di Pahang, 51% di Selangor, dan 50% di Kedah. Di samping itu, BN telah kehilangan lebih separuh kerusi Parlimen dan satu pertiga kerusi negeri di Kedah – satu lagi negeri Melayu.

Rekod prestasi menunjukkan segala-galanya. Prestasi gagasan pemerintah sudah berkurangan di kawasan yang padat dengan pengundi Melayu dan terus menggelongsor sejak 1986, sedangkan prestasinya di kawasan yang padat dengan pengundi Cina terus meningkat.

 

UMNO sedar ia tidak mempunyai banyak harapan untuk memenangi sokongan orang Melayu. Yang terbaik mampu dilakukannya ialah menyekat undi Cina melompat kepada parti pembangkang sehingga meningkatkan lagi kerusi pihak pembangkang di Parlimen. Pada Pilihan Raya Umum yang lalu, perkara ini telah dicapai dengan cara mengugut pengundi Cina akan kemungkinan tercetusnya rusuhan kaum. Seandainya BN kalah kerusi majoriti dua-pertiga di Parlimen kerajaan akan menjadi lemah, kata Mahathir si Kepala Taik dalam upacara pelancaran jentera pilihan raya di Stadium Bukit Jalil pada November 1999, yang disiarkan secara terus menerus. Ini bererti kerajaan masa itu tidak mampu melindungi rakyat, terutama sekali kaum Cina, seandainya berlaku rusuhan kaum itu.

 

Bagaimanakah sesebuah kerajaan yang tidak lagi mendapat kuasa suara majoriti dua pertiga di Parlimen dan tentunya lemah dan semestinya tidak mampu menyekat rusuhan kaum, tidak pula diperjelaskan. Lagipun keselamatan dan keamanan negara ini terletak di tangan pasukan keselamatan dan bukannya pada ahli parlimen. Malahan, seandainya tercetus huru-hara, Parlimen boleh digantung dan undang-undang tentera mengambil tempatnya. Ugutan kerajaan itu mengena jeratnya, dan orang Cina telah akur dengan tipu-helah kerajaan untuk terus menyokong parti pemerintah.

 

Pada kali ini, masalah kaum tidak boleh dijadikan isu lagi. Kerana itu kerajaan kali ini menggunakan satu bentuk ugutan baru. Mereka gunakan ‘bahaya’ Islam pula. Kini rakyat Malaysia diberitahu pelbagai rupa bentuk bahaya PAS dan dasar keislamannya. Kerajaan bukan sahaja memberikan gambaran jelik terhadap PAS malahan Islam turut digambarkan sebagai satu agama yang berbahaya. Kerajaan berharap ugutan supaya takutkan Islam dapat ditanam di sanubari orang-orang Cina supaya mereka akan menjauhkan diri daripada Pembangkang dan terus menyokong parti pemerintah. Kerana itu pelbagai tohmahan dilontarkan terhadap PAS dan Islam. Orang-orang Cina sedang menelan segala kebusukan itu, termasuk Cina di pihak Pembangkang.

 

Pihak Pembangkang berada di sudut yang kurang selesa. Kerajaan ataupun parti pemerintah, boleh berkata apa sahaja untuk mencerca pihak Pembangkang. Pembangkang tidak mampu melakukan sesuatu untuk menolak dakyah ini. Sebabnya ialah kerajaan memiliki radio dan stesen TV yang mampu mempengaruhi 97% rakyat negara ini sedangkan Pembangkang hanya mempunyai akhbar sendiri yang dapat menjangkau setakat 5% anggota partinya yang sememangnya sudah bersedia memberikan sokongan mereka.

 

Seandainya rapat umum dibenarkan, sudah tentu ia akan membantu Pembangkang. Akan tetapi hanya parti pemerintah yang boleh mengadakan rapat umum. Pembangkang terpaksa mendapatkan permit polis untuk tujuan itu terlebih dulu, jika tidak, rapat umum itu diisytiharkan sebagai perhimpunan haram. Pihak polis mudah menolak permohonan mengadakan rapat umum dengan alasan ia menggugat keselamatan negara.

 

Kerajaan kerap mengatakan bahawa Pembangkang yang mencetuskan rusuhan kaum 13 Mei, 1969. Kerajaan menambah bahawa rusuhan itu adalah disebabkan rapat umum, dan oleh sebab itu rapat umum tidak boleh dibenarkan di Malaysia – kecuali rapat umum yang ditaja oleh Kerajaan sahaja. Selama tiga dekad lebih, kelentungan itu dipantakkan di telinga warga Malaysia. Tetapi mereka yang berusia seperti saya, sekitar 53 tahun, mengetahui perkara sebenarnya. Saya berumur 19 tahun ketika rusuhan kaum 1969 meledak. Tentunya saya telah melihat pertumpahan darah. Tetapi golongan muda-mudi ataupun mereka dalam lingkungan tiga puluhan yang lahir selepas 13 Mei 1969, mudah menelan segala propaganda yang ditabur oleh kerajaan.

 

Hakikat sebenar bahawa rusuhan kaum itu meledak semasa parti pemerintah menaja satu rapat umum pasca pilihan raya dan bukannya semasa pihak Pembangkang mengadakan rapat umum sebelum pilihan raya tidak pernah disebut.

 

Secara kebetulan, bapa mertua kepada adik saya ialah seorang Timbalan Ketua SB (polis Cawangan Khas) ketika itu. Sudah tentu saya mendapat maklumat yang benar, yang kebanyakannya memang tidak boleh saya dedahkan pada waktu ini. Saya juga mempunyai ahli keluarga yang menganggotai angkatan bersenjata yang menjamin kami tidak kekurangan cerita ngeri setiap kali ahli keluarga berkumpul. Tetapi bukan ini yang saya maksudkan.

 

Pihak Pembangkang sudah ditohmah sebagai mengendalikan satu kempen membenci. Kata kerajaan, Pembangkang mencetuskan sikap benci-membenci di kalangan rakyat jelata. Pihak Pembangkang, dakwa kerajaan lagi, adalah berbahaya dan merupakan satu ancaman kepada keselamatan negara. Seandainya Pembangkang merangkul kuasa, sudah tentu akan berlaku tumpahan darah di jalan raya dan bunuh-membunuh antara rakyat Malaysia akan terjadi. Kerana itu, kata kerajaan lagi, Pembangkang tidak boleh dibenarkan mendapat kuasa dan para pengundi harus terus menyokong parti pemerintah.

 

Pihak Pembangkang sengaja dicemuh seolah-olah mereka itu momok dan iblis. Setakat ini hanya sekitar 70 orang ‘pengganas’ Pembangkang yang ditahan tanpa kes mahkamah di Kem Tahanan Kamunting. Kalaulah betul apa yang ditohmah oleh kerajaan, bererti seramai sejuta orang patut berada dalam tahanan. Mana lagi kerajaan akan sumbat lebih satu juta banduan adalah satu cerita lain, tetapi saya yakin kerajaan dapat memikirkan masalah itu.

 

Akan tetapi, apakah benar tohmahan kerajaan bahawa Pembangkang sudah memulakan kempen membenci itu? Saya kerap menentukan tidak lupa bersolat Jumaat dan pernah bersolat di masjid-masjid di Perlis, Kedah, Perak, Selangor, Kuala Lumpur, Johor, Pahang, Terengganu dan Kelantan. (Saya belum lagi ada kesempatan bersolat jemaah di Pulau Pinang, Negeri Sembilan, Melaka, Sabah dan Sarawak). Saya juga pernah bersolat di masjid yang dikatakan dikuasai oleh PAS seperti mana saya bersolat di masjid tajaan kerajaan. Sebetulnya lebih banyak masjid tajaan kerajaan berbanding yang ditaja oleh PAS.

 

Hampir semua masjid kini tertakluk bawah kawalan kerajaan dan hanya segelintir sahaja yang masih dikuasai oleh pihak Pembangkang. Jawatankuasa masjid seperti Imam dan bilal adalah lantikan kerajaan. Imam dan bilal serta ahli jawatankuasa yang tidak mengikut kehendak kerajaan kerana menyokong pihak Pembangkang selalunya disingkirkan dan diganti dengan lantikan baru.

 

Setiap Jumaat, khatib membacakan khutbah yang disediakan oleh jabatan agama kerajaan. Masjid tidak dibenarkan membaca khutbah bikinan sendiri, kecuali masjid bebas yang kebanyakannya sudah pun diambil-alih oleh kerajaan.

 

Seandainya anda berkesempatan memasuki masjid bebas ini, yang digelar oleh kerajaan sebagai masjid Pembangkang, anda kena mendengar khutbah yang tertumpu kepada keadilan, kesaksamaan, bahaya korupsi, menjauhkan diri daripada kerja maksiat, bertaubat dan apa juga perkara kebaikan ke jalan Allah. Akan tetapi seandainya anda berada di sebuah masjid tajaan kerajaan, khutbahnya adalah mengenai musuh Islam, yakni golongan bukan beragama Islam. Umat Islam dianjurkan agar tidak terjebak dengan merangkap pembangkang sehingga berpecah belah kerana ini akan memudahkan musuh-musuh Islam menghumban mereka keluar daripada negara sendiri.

 

BN bercakap mengenai harmoni perkauman. Kata BN hanya parti itu yang mampu menjamin keselesaan perkauman kerana hanya BN merupakan parti pelbagai kaum yang tulen. Kata kerajaan, Pembangkang adalah bersifat lawan dengan ciri-ciri parti kerajaan. Akan tetapi seandainya anda bersolat jemaah di masjid milik Pembangkang, anda akan pulang dengan hati yang tenang dan perasaan saling hormat-menghormati terhadap warga Malaysia yang lain. Kalau anda memasuki masjid kerajaan dan mendengar khutbahnya, anda akan merasakan kebencian terhadap musuh Islam, yakni kaum bukan-Islam di negara ini.

 

Kalau benar kerajaan menganjurkan kesefahaman kaum, dan mentohmah bahawa Pembangkang adalah amat berbahaya dalam keharmonian perkauman, apakah tidak mungkin jabatan agama Islam mengedarkan khutbah agar umat Islam menyayangi golongan bukan Islam? Kenapakah khutbah kerajaan itu tidak mengesyorkan bahawa orang bukan-Islam adalah sahabat kita yang harus kita percayai dan cintai? Kenapakah khutbah kerajaan itu, menyebut bukan-Islam dan pihak Pembangkang sebagai musuh yang mahu memecah-belahkan kita?

 

Mungkin ada baiknya kalau kita rakamkan semua khutbah itu dan edarkan kepada golongan bukan-Islam? Mungkin dengan cara itu dapat menyedarkan golongan bukan-Islam siapa sahabat mereka dan siapa pula musuh mereka. Apakah parti Pembangkang sahabat golongan bukan-Islam ataupun parti yang memerintah? Pergilah bersolat jemaah di masjid milik kerajaan dan dengarkan khatib berkhutbah untuk mendapat jawapannya.

 

Mungkin PAS tidak kelihatan sempurna pada kaca mata orang bukan-Islam. Tetapi, setidak-tidaknya ia menepati apa yang dicakapkannya dan tidak memungkiri janjinya. BN dan UMNO mempunyai satu mesej khas kepada pengundi Cina sedangkan berkata lain kepada umat Islam semasa Solat Jumaat.

 

Ada kalanya saya begitu mual dengan khutbah Jumaat sehingga ada masanya saya mahu melesing dan menjerit kepada khatib agar dia menghentikan khutbah temberangnya. Mungkin satu hari nanti pada solat jemaah, saya akan mencari masjid puak Pembangkang untuk mencari ketenangan hati.

 

Sebagai penutup, saya ingin bawa kisah seorang sahabat lama yang merupakan Lt. Kolonel yang sudah bersara yang bersolat Jumaat di masjid KLCC. Entah macam mana pada satu ketika dia bangun dan minta khatib menghentikan khutbah temberang yang mendewakan kerajaan. Imam terkejut beruk dan terus terduduk sambil menamatkan khutbahnya. Tidak berapa lama kemudian imam itu meninggal dunia, menyebabkan sahabat saya itu merasa sedih pula. Dia beranggapan kejutannya itu yang membuatkan imam menemui ajalnya.

 

KITAB TAFSIR ALQURAN MAHATHIR ALKAZZAB?

 

 “Al-Quran ditafsirkan semula atau disalah-tafsir”, ini merupakan kempen terakhir Mahathir di saat dia akan menamatkan riwayatnya sebagai Perdana Menteri. Kenyataan yang sama juga pernah diucap oleh Mahathir di awal tahun 90-an dulu. Kalau tanya orang-orang UMNO mungkin depa tak ingat atau pura-pura tak ingat. Kalau satu masa dulu Kassim Ahmad menyatakan”Hadis Satu Penilaian Semula”. Maka hari Mahathir lebih berani dari itu supaya Al-Quran itu ditafsirkan semula. Ulamak-ulamak dalam UMNO hanya membisu seribu bahasa.

 

Mahathir berkata demikian apabila Al-Quran yang menjadi pegangan hidup orang Islam di muka bumi ini tidak memberi “advantage” kepada UMNO dan BN. Yang dikatakan tidak memberi advantage, apabila banyak di antara ayat Al-Quran tidak memihak kepada tindakan-tindakan Mahathir di dalam mentadbirkan negara ini. Dan juga tafsiran Al-Quran tidak sealiran dengan pemikiran Mahathir dan juga doktrin Mahathir terhadap rakyat Malaysia.. Apabila ulamak-ulamak di negara ini mahu pun dari luar mentafsir ayat-ayat Al-Quran dan melihat cara pemerintahan Mahathir yang banyak percanggahan. Ini yang memeningkan kepala Mahathir, begitu juga dengan umat Islam di Malaysia ini yang berpegang kuat dengan ajaran Islam dan Al-Quran. Banyak ayat-ayat Al-Quran dan Hadis berpihak kepada parti pembangkang terutamanya parti PAS. Ini yang Mahathir tak suka sekali. Kalau tidak keterlaluan saya katakan bahawa Mahathir mahukan Al-Quran itu di tafsir semula supaya tafsiran itu berpihak kepada dia.

 

Apa yang Mahathir mahu supaya Al-Quran itu ditafsirkan semula supaya Al-Quran dapat mengikut kehendaknya dan naluri Mahathir sendiri.

 

Kalau lah Mahathir seorang pemimpin yang “Gentleman” atau kalau betul dia “anak jantan” kenapa dia tidak tampil ke hadapan memberikan hujah-hujahnya sendiri. Ayat mana surah yang ke berapa yang telah disalah tafsirkan oleh ulamak-ulamak? Jadi apakah tafsiran yang betul terhadap ayat-ayat tersebut? Atau pun kenapa Mahathir tidak mengeluarkan satu Kitab Tafsir nya sendiri? Setaraf dengan kitab Tafsir Ibnu Katsir atau mana-mana kitab tafsir. Buatlah satu kitab tafsir ‘AL-QURAN TAFSIRAN MAHATHIR AL KAZAAB” ke….atau yang seumpama dengannya.

Sebagai contohnya. Kalau lah ada ayat-ayat Al-Quran menyatakan “….Judi adalah haram akan tetapi judi boleh jadi halal apabila ianya dilakukan bagi menjana ekonomi Negara”…. Ini yang Mahathir mahu…. dan puak-puak dalam UMNO dan BN akan berkokok ke hulu dan ke hilir dengan menggunakan ayat-ayat yang seperti ini.

 

Atau pun dari segi hukum hudud Al-Quran mewajibkan hukum itu dilaksanakan lepas tu ada pula ayat yang memberi kelonggaran dalam melaksanakan hokum tersebut, itu yang Mahathir nak tu.

Tanpa kita sedari orang yang kita agung-agungkan sebagai pemimpin Umat Islam sebenar yang orang menghancurkan Islam itu sendiri. Kita tidak perlu kepada orang-orang kafir untuk menghancurkan agama Islam. Akan tetapi orang-Islam sendiri iaitu orang yang mendakwa sebagai pemimpin Islam yang menghancurkan Islam.

 

ADAPTION FROM LAMAN MARHAEN BY :

MELI, SABTU, 7.2.2004, 11.45PM